Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 08:09, 15 lis 2011

To rój znajomego pszczelarza i on go zdejmował, nie pierwszy zresztą raz. Serdecznie pozdrawiam.
magja_ 08:56, 15 lis 2011

Bogdzia - dopiero trafiłam do Ciebie.

Normalnie nikt mi nie dał cynku że taki piękny ogród rh pojawił się na ogrodowisku !!! a ja rzadko zaglądam do innych wątków poza rh /z powodu braku czasu - a nie chęci/. Dopiero zaczęłam czytać a już spodobało mi się wiele rzeczy o których piszesz, to są cenne rady, proszę wpadaj do wątku rh i wspieraj nas również tam. Jesteś skarbnicą wiedzy - przede wszystkim praktykiem a to najcenniejsze.

Wracam do czytania i oglądania
Bardzo się cieszę że tu jesteś.
siaaska 09:01, 15 lis 2011

Rany.... Ja bałam bym się wyjść z domu gdybym zobaczyła taki rój pszczół... Jedną na kwiatuszkach jeszcze zniosę ale w takiej ilości już nie...
badara 09:09, 15 lis 2011

Bogdo,pięknie "zdjełaś" ten rój,ja też miałam kiedyś okazję ,ale byłam tak przejęta laniem wody z węża,że zapomniałam o aparacie,to były nasze pszczoły , żeby je zatrzymać leje się wodą,wtedy one myślą ,ze pada deszcz i nie odlatują ,można ten rój zebrać,powiem jeszcze ,ze w czasie rójki ,gdy pszczoły wylatują z ula słychać taki huk,że w pierwszej chwili można sie przerazić
noemi 10:24, 15 lis 2011

Witaj

jeszcze nie zdążyłam przeczytać całego Twojego wątku Ślicznie u Ciebie bardzo

.... chciałam zapytać czy okrywasz na zimę swoje rh? Wiem , że nie można ich całkiem zakryć tylko zrobić im parawanik, ale mam właśnie takie zadanie do wykonania po raz pierwszy i wolę zapytać ...

pozdrawiam serdecznie
Magda.
Bogdzia 10:30, 15 lis 2011

magja_ napisał(a)
Bogdzia - dopiero trafiłam do Ciebie.

Normalnie nikt mi nie dał cynku że taki piękny ogród rh pojawił się na ogrodowisku !!! a ja rzadko zaglądam do innych wątków poza rh /z powodu braku czasu - a nie chęci/. Dopiero zaczęłam czytać a już spodobało mi się wiele rzeczy o których piszesz, to są cenne rady, proszę wpadaj do wątku rh i wspieraj nas również tam. Jesteś skarbnicą wiedzy - przede wszystkim praktykiem a to najcenniejsze.

Wracam do czytania i oglądania
Bardzo się cieszę że tu jesteś.

Czytałam Twój wątek ja jeszcze nie byłam zalogowana. Jesteś pewnie ogrodnikiem lub kimś pokrewnym z wykształcenia więc ja opierając się tylko na praktyce nie powinnam się raczej tam wypowiadac, ale jeśli pozwalasz to może... choc bardzo ostrożnie. Bardzo mi miło że do mnie zajrzałaś i nawet pochwaliłaś. To piękne rośliny i chyba każdy chciałby je miec. Myślę że jeśli ktoś nie ma rh to chyba dlatego że boi się ich wymagań, bo jak się o nich czyta to wydaje się że to prawie tajemna wiedza a w rzeczywistości nie jest tak źle ani uciążliwie. Serdecznie pozdrawiam.
Bogdzia 10:39, 15 lis 2011

noemi napisał(a)
Witaj

.... chciałam zapytać czy okrywasz na zimę swoje rh? Wiem , że nie można ich całkiem zakryć tylko zrobić im parawanik, ale mam właśnie takie zadanie do wykonania po raz pierwszy i wolę zapytać ...

pozdrawiam serdecznie
Magda.

Nie okrywam moich rododendronów, bo te które były bardziej wrażliwe po prostu posadziłam w zakątkach osłoniętych innymi roślinami i nic się im nie dzieje.Jeśli jednak masz ogrod nowy , mało osłonięty to przykryj tak jak pisałam albo jak ostatno słyszałam od wielkiego specjalisty od tych roślin p Ciepłuchy. Radził, żeby okrywac całe krzaki siatką cieniującą przez którą przedostaje się swiatło. Kazał z dłuższych patyków zrobic cos jak stelaż namiotu i na to ją założyc.Pozdrawiam.
Bogdzia 10:41, 15 lis 2011

badara napisał(a)
Bogdo,pięknie "zdjełaś" ten rój,ja też miałam kiedyś okazję ,ale byłam tak przejęta laniem wody z węża,że zapomniałam o aparacie,to były nasze pszczoły , żeby je zatrzymać leje się wodą,wtedy one myślą ,ze pada deszcz i nie odlatują ,można ten rój zebrać,powiem jeszcze ,ze w czasie rójki ,gdy pszczoły wylatują z ula słychać taki huk,że w pierwszej chwili można sie przerazić

No tak jak rój byl Twój to musiałaś się zając złapaniem go a ja miałam ten komfort że na złapaniu zależało innym a mnie tylko na zdjęciach.
Bogdzia 10:44, 15 lis 2011

siaaska napisał(a)
Rany.... Ja bałam bym się wyjść z domu gdybym zobaczyła taki rój pszczół... Jedną na kwiatuszkach jeszcze zniosę ale w takiej ilości już nie...

Trochę ich krążyło wokół ale główna częśc była zawieszona na tym drzewie skupiona wokół królowej więc tak bardzo nie trzeba się bac.
noemi 11:29, 15 lis 2011

Bogdzia napisał(a)

Witaj

pozdrawiam serdecznie
Magda.

Nie okrywam moich rododendronów, bo te które były bardziej wrażliwe po prostu posadziłam w zakątkach osłoniętych innymi roślinami i nic się im nie dzieje.Jeśli jednak masz ogrod nowy , mało osłonięty to przykryj tak jak pisałam albo jak ostatno słyszałam od wielkiego specjalisty od tych roślin p Ciepłuchy. Radził, żeby okrywac całe krzaki siatką cieniującą przez którą przedostaje się swiatło. Kazał z dłuższych patyków zrobic cos jak stelaż namiotu i na to ją założyc.Pozdrawiam.

Dziekuję za odpowiedź