Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 17:40, 17 lis 2011

Marto i Asiu dzięki za wizytę i dobre słowo. Pozdrawiam.
Bogdzia 18:10, 17 lis 2011

Dzisiaj na spacerze spotkałam stadko kwiczołów. Niestety byly dośc wysoko i szybko odleciały więc tylko jedno zdjęcie.

A koło domu zaczęłam karmic ptaki. Były wróble, mazurki, sikorki i sójki. Dziś pokażę wróbelki z mazurkami.

hanka_andrus 19:17, 17 lis 2011

Mazurki,to te z krawatami?
Bogdzia 19:49, 17 lis 2011

Haniu na pierwszym i drugim zdjęciu numerem 1 oznaczyłam samce wróbla ( najłatwiej poznac po ciemno-szarym wierzchu głowy)
Na pierwszym zdjęciu w środku miedzy wróblami i na drugim zdjęciu oznaczony numerem 2 mazurek.
bociek 19:49, 17 lis 2011

Pszczelarnia napisał(a)

Pozwólcie, że się wtrącę.
Przygoda Bogdzi jest typowa i znana. Niby nic, aż tu nagle wszystkie pszczoły, nawet robotnice się feromonami zmawiają i mamy np. 40 użądleń na nodze albo oblepioną ręką. Jak jedna zacznie żądlić to znak, że wszystkie inne stróżujące też mogą/muszą. Ale jak zacznie żądlić stróżująca pszczoła. Jak robotnica przez przypadek (bo ją nadgnieciesz, rozpychając się rękoma w ich gnieździe) żądli, to nie ma skutków masowego żądlenia ale jak robotnice oderwą się od roboty na ramkach to mamy kłopot (albo dym pod ręką). To jest potężny świat mowy tych owadów. Jak jest pogoda stabilna i pożytek, to można sobie stać i obserwować (często to robię obserwując czy nie mają warozy na pancerzykach). Ale jak jedna natrętna nie odpuści, to potem jesteśmy obiektem zainteresowania wielu. Ot siła perswazji.
Zawsze mnie denerwują/doprowadzają do rozpaczy opryski na polach, jest południe, przyjemna pogoda, a pszczoły zamiast na pożytkach, zdenerwowane żądlą bez uprzedzenia. I dopiero po chwili pszczelarz też czuje OPRYSK. Nawet jeżeli ktoś tylko smaruje pomidorki przeciw czemuś tam albo je sztucznie zapyla (sic!): CHEMIA.

A po użądleniu (żądło wyciągamy/wyrywamy czym prędzej paznokciami - nie wolno cisnąć (jak żmija nas potraktuje to też nie ciśniemy i nie wysysamy)? Zrywamy nagietka płatki i przykładamy. Albo robimy z nich papkę i przemywamy. Można miejsce posmarować przekrojoną cebulą (nie puchnie się wtedy). To wiem na podstawie doświadczeń swoich i wiedzy pszczelarskiej zgromadzonej w rodzinie mężowskiego Wuja od pokoleń.
PS Mojego M. jak żądlą (regularnie obkasza sad), to zawsze newralgicznie koło oka: i to wygląda jak klasyczne limo ze wszystkimi kolorami tęczy .

Pszczolko, dzieki za wyjasnienie. Wyglada na to, ze mialam szczescie U nas nikt w poblizu nie pryska wiec pewnie dlatego sa malo agresywne, chociaz nasz przyjaciel, ktory ma kilka pasiek rozsypanych w promieniu 50 kg twierdzi, ze zdarzaja sie roje agresywne (bardziej sklonne do zadlenia) i ze nie ma to powiazania z opryskami. Ja sie nie znam, jestem amatorka, po prostu kocham pszczoly za ich pracowitosc
bociek 19:52, 17 lis 2011

Bogdzia, sliczne fotki, ale czy nie za wczesnie zaczynasz dokarmiac ptaki?
an_tre 20:03, 17 lis 2011

Śliczne te fotki z ptaszkami, takie uspakajające
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 20:19, 17 lis 2011

bociek napisał(a)
Bogdzia, sliczne fotki, ale czy nie za wczesnie zaczynasz dokarmiac ptaki?

O tej porze to już nie jest za wcześnie mimo że ptaki jeszcze są w stanie same sobie poradzic, ale będą w lepszej kondycji jak nadejdzie ostra zima.

Aniu obserwowanie ptaków to jest super przyjemnośc. Można by za nimi biegac po lasach i polach ale jak się dokarmia to one nas znajdują i jest to super okazja do zrobienia zdjęc( małym nakładem pracy).
hanka_andrus 20:22, 17 lis 2011

Żeby w zimie ptaki wiedziały gdzie stołówka,trzeba zacząć dokarmianie już teraz.....
bociek 20:25, 17 lis 2011

A widzisz, to i ja musze zaczac o tym myslec w takim razie. Bogdzia, mam pytanie, czy wiesz jakie ptaki lubia owoce ognika? Mam sporo ognikowych jagod, ale jeszcze nie widzialam, zeby ptaki z nich korzystaly... Podobnie z irga... No chyba, ze przylatuja jak nas i kota nie ma w zasiegu wzroku