Haniu na pierwszym i drugim zdjęciu numerem 1 oznaczyłam samce wróbla ( najłatwiej poznac po ciemno-szarym wierzchu głowy)
Na pierwszym zdjęciu w środku miedzy wróblami i na drugim zdjęciu oznaczony numerem 2 mazurek.
Pszczolko, dzieki za wyjasnienie. Wyglada na to, ze mialam szczescie U nas nikt w poblizu nie pryska wiec pewnie dlatego sa malo agresywne, chociaz nasz przyjaciel, ktory ma kilka pasiek rozsypanych w promieniu 50 kg twierdzi, ze zdarzaja sie roje agresywne (bardziej sklonne do zadlenia) i ze nie ma to powiazania z opryskami. Ja sie nie znam, jestem amatorka, po prostu kocham pszczoly za ich pracowitosc
O tej porze to już nie jest za wcześnie mimo że ptaki jeszcze są w stanie same sobie poradzic, ale będą w lepszej kondycji jak nadejdzie ostra zima.
Aniu obserwowanie ptaków to jest super przyjemnośc. Można by za nimi biegac po lasach i polach ale jak się dokarmia to one nas znajdują i jest to super okazja do zrobienia zdjęc( małym nakładem pracy).
Żeby w zimie ptaki wiedziały gdzie stołówka,trzeba zacząć dokarmianie już teraz.....
A widzisz, to i ja musze zaczac o tym myslec w takim razie. Bogdzia, mam pytanie, czy wiesz jakie ptaki lubia owoce ognika? Mam sporo ognikowych jagod, ale jeszcze nie widzialam, zeby ptaki z nich korzystaly... Podobnie z irga... No chyba, ze przylatuja jak nas i kota nie ma w zasiegu wzroku