Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

dafica 12:41, 17 kwi 2012

Witaj Bogdziu.Nieśmiało proszę o waszą pomoc na pytanie zadane chwilę wcześniej.Ja uwielbiam ogrody ,a na widok waszych dostaję gorączki-też chciałabym takie cudo! Wogóle cudownie, że jesteście bo mam nadzieję na pogawędki ,gdyż mój ślubny i sąsiedzi mają dość.
Bogdzia 12:45, 17 kwi 2012

dafica napisał(a)
Witam .Od jakiegoś czasu śledzę wasze ogrody i aż dech zapiera.Ja jestem na początku tej drogi dlatego liczę na malutkie wsparcie.Na początek pytanko odnośnie rh ,a właściwie nawożenia.Zawsze podsypuję swoje rh specjalnym nawozem do różaneczników ,a tu przeczytałam że można też obornikiem.Jak i kiedy to zrobić ? Swoje już podsypałam czy teraz można jeszcze tym obornikiem i czy daje sie go jako ściółkę,a później zdejmuje i za rok znów następna porcja?Jeszcze jedno ;moje trzy rh rosną kilka lat wszystko było ok ale w tym roku liście zrobiły się lekko żółtawe zmierzyłam ph i jest 6 tak więc czy je przesadzić w nowy torf czy zakwasić siarczanem amonu.

ja nie jestem fachowcem i nie potrafię o wszystkim autorytatywnie powiedziec. O oborniku w swoim watku pisze Magja, myslę że ona ma tu doświadczenie z jego stosowaniem więc radzę ja spytac bo ja nigdy obornika nie dawałam. Stosuję tylko nawóz specjalistyczny dla rh a w razie kłopotów opryskuje woda z florowitem ogólnego stosowania pomieszanym z florowitem dla iglaków. Tak własnie robię jeśli po zimie rh sa blade. Ph 6 oczywiscie jest złe dla rh. Moja rada zrób taki opryk a właściwie kilka oprysków co kilka dni i wygląd lisci się poprawi ale trzeba tez zmienic ph ziemi i tu bym Ci radziła zalac kwaśny torf wodą i po dłuższym moczeniu i wymieszaniu przecedzic i tą wodą podlac rh. Odnośnie obornika nic nie powiem bo nie mam żadnego doświadczenia w tym względzie.Zakwasic siarczanem amonu można wiosną, a jesli rh podrósł a nie miał zrobionego dużego dołka z kwaśna ziemia to i przesadzenie jest dobre ale już teraz bo stale będą problemy z brakiem odpowieniego ph. Mozna też zakwasic ziemię siarka.Dużo o tym też pisała Magja w swoim watku.
Bogdzia 12:48, 17 kwi 2012

jotka napisał(a)
"Znam mądrych facetów i znam mądre kobiety. Natury się nie oszuka "

Poniżej mój komentarz

Natury się nie oszuka a przynajmniej nic dobrego z tego nie wyjdzie. po upadku komunizmu śmiano się że wysyłali kobiety na traktory, niewiele czasu minęło a juz chcą znów je zapędzic do najcięższych robót za groszowe pieniądze.
Bogdzia 12:49, 17 kwi 2012

asc napisał(a)
Melduję gęstość chmur jakby cieńsza

To dobrze.
Bogdzia 12:51, 17 kwi 2012

Ewa napisał(a)
W saloniku ogrodowym nie przerwanie trwa dysputa

A to tak dużo zależy od nas samych , naszych zdolności, genów, ludzi z jakimi dzielimy życie zawodowe i prywatne nawet położenia geograficznego, czy mamy dzieci, męża, czy jesteśmy samotni z wyboru itd itp. Ale najważniejsza jest tolerancja i świadomość tego, że każdy z nas jest inny.

Ja nie lubię prasować, a mój mąż potrafi 4 godziny stać przed deską taki przykładzik
Aaaa sie rozpisałam , a miałam iść na swój obowiązkowy spacer po ogródku.
Bogdziu bardzo mi fajnie u Ciebie

Ale mnie połechtało takie pochwalenie że Ci u mnie fajnie. Cieszę sie bardzo że zagladasz Ewo.
Bogdzia 12:53, 17 kwi 2012

dafica napisał(a)
Witaj Bogdziu.Nieśmiało proszę o waszą pomoc na pytanie zadane chwilę wcześniej.Ja uwielbiam ogrody ,a na widok waszych dostaję gorączki-też chciałabym takie cudo! Wogóle cudownie, że jesteście bo mam nadzieję na pogawędki ,gdyż mój ślubny i sąsiedzi mają dość.

Zapraszamy na pogawędki jak widzisz o wszystkim, ale czy ślubny nie będzie miał dośc jak stale bedziesz z nami gadac nie wiadomo bo mój czasem narzeka.
Bogdzia 12:55, 17 kwi 2012

No to ide znów popracowac rękoma a nie palcami po klawiaturze.Za jakis czas wrócę ale dużo zależec będzie od pogody bo mogę się zasiedziec w ogródku.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Ewa 13:00, 17 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

A to tak dużo zależy od nas samych , naszych zdolności, genów, ludzi z jakimi dzielimy życie zawodowe i prywatne nawet położenia geograficznego, czy mamy dzieci, męża, czy jesteśmy samotni z wyboru itd itp. Ale najważniejsza jest tolerancja i świadomość tego, że każdy z nas jest inny.

Ja nie lubię prasować, a mój mąż potrafi 4 godziny stać przed deską taki przykładzik

Ale mnie połechtało takie pochwalenie że Ci u mnie fajnie. Cieszę sie bardzo że zagladasz Ewo.

Ja z podziękowaniem, kwiatek z mojej kolekcji (sztuk 4) kwitnących storczyków

hanka_andrus 13:01, 17 kwi 2012

Zasiedź się,zasiedź! Przy okazji co fajnego wypatrzysz!
Bogdzia 21:38, 17 kwi 2012

Ewa napisał(a)

Ja z podziękowaniem, kwiatek z mojej kolekcji (sztuk 4) kwitnących storczyków

Ewo wielkie dzięki za pieknego storczyka.A tak przy okazji ja tez nie znoszę prasowania.