Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ

Juzia 08:53, 15 mar 2025

Też mi to wygląda na pomisecznikowe uszkodzenia...
Wafel 08:58, 15 mar 2025

Po misecznikach często gałązki mają czarny nalot od grzybów sadzakowych, zobacz czy takich nie ma, zajrzyj do środka. Ja stosuję Emulpar lub inny środek z olejem rydzowym wiosną i powtarzam w lipcu albo mospilanem albo bardziej naturalnie emulparem. Emulpar stosujesz niezależnie od temperatury na zewnątrz, nie zaszkodzi.
Juzia 20:23, 15 mar 2025

Powyżej 10st Emulpar

Reszta jak Asia pisze.
Przerabiałam i miseczniki i grzyby na swoich cisach.
Emulpar jest ogólnie dobry do stosowania w całym ogrodzie
Wafel 09:30, 16 mar 2025

Bardziej mi chodziło o to, że nie jest na bazie oleju parafinowego, z którym trzeba było uważać na temperatury (promanal). Emulpar spokojnie od 5 stopni, ale larwy budzą się przy ok. 10 stopniach i wtedy zwiększasz skuteczność oprysku.
Miskantowo 12:58, 16 mar 2025

Stosowałyście może Sanium na szkodniki?
Podoba mi się założenie, że jest wchłaniany przez roslinę i krąży sobie w niej. Wiadomo, ze nie zawsze daje sie zrobić oprysk „od stóp do głow”
pestka56 13:09, 16 mar 2025

Stosowałam dedykowany wyłącznie na mszyce także systemiczny środek, ale został wycofany ze sprzedaży. Świetnie dziłał – nie było mszyc na kalinie koralowej. Prysnęłam raz w sezonie i był spokój.
Wafel 13:44, 16 mar 2025

Tak samo, systemicznie działa Mospilan, teraz ograniczony w sprzedaży dla amatorów.
nicol21 22:39, 16 mar 2025

Hej, jestem opozniona -> w weekened 2 imprezy urodzinowe

Czy Emulpar może być zastąpiony Mospilanem?

muszę przyznać, ze w ub. roku mało dbałam o te moje rośliny. Miseczników dziś nie zauważyłam i to brązowienie jest rozrzucone po wielu krzakach. U nas mało mrozów więc nie jet to od pogody.

Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Anda 07:24, 17 mar 2025

Tak samo wyglądają uszkodzenia wynikające z braku wody lub z nadmiaru. Masz tam bardzo mokro? Ewentualnie bardzo sucho? Wykop dołek obok i sprawdź na głębokość szpadla jak to wygląda.
Wszystko brązowe wytnij.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wafel 09:14, 17 mar 2025

No właśnie może od suszy... Tylko chyba wtedy nie byłyby pojedyńcze gałazki. Mospilan w lipcu, jak się młode pokolenie wylęga. Teraz emulpar na ewentualne zimujące.