Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ

LIDKA 22:43, 28 wrz 2025

Skoro masz te cisy to je wykorzystaj. Może tam dać jakieś kompaktowe krzaki kwitnące? Krzewuszki , palibiny, tawuły japońskie?
Kordina 23:21, 28 wrz 2025

nicol21 napisał(a)

haha... koszenie już było i to parę razy nawet i nawóz jesienny poszedł
zabawniejsze jest to ze mam kosiarke jeszcze z poprzedniego ogrodu gdzie zepsułam 1 koło i mam taką na 3 kółkach teraz

No nie mów! To jakiś szaleniec, nie trawnik
pestka56 11:14, 29 wrz 2025

nicol21 napisał(a)

Jesteście kochane dziewczyny! Dziękuję za troskę i bardzo ją doceniam. Postaram się poprawić.

Pewnie wiosną będę tworzyćjeszcze kolejne rabaty więc pewne zielsko pewnie pójdzie pod podział ponownie ....

Muszę nabrać koncepcję na rabatę wzdłuż podjazdu od strony garażu. Póki co to żywopłot [może te mikro cisy tam dam?! w koncu mam ich duuużo. Mam jeszcze parę drzewek owocowych w donicach i parę ozdobnych do przesadzenia. Wzdłuż żywopłotu, w linii lekko zakrzywionej długość o jakieś 30mb.
Tam zbytnio kwiatów nie planowałam. Raczej drzewa i krzewy tylko. miejsce nasłonecznione gdzieś od 10/11 do 15/16. Część nawet troche dłużej ma słonce. Jest to też część widoczna wychdodząc z domu.

Przemyśl na tej rabacie posadzenie między krzewami jako zadarniacza Seslerii Heufera. Ona jest zimozielona. Zachowuje ciemną zieleń zimą. Nawet bez wiosennego cięcia bardzo prędko wraca do ładnego wyglądu. Kwitnie znacznie wcześniej niż trzcinniki ostrokwiatowe. U mnie 11 kęp posadzonych łanowo na rabacie gdzie panoszyły się skrzyp i perz, od 3 lat nie daje szans rozwoju tym chwastom.
Inna z Seslerii caerulea (polskie nazwy są różne) chociaż to bardzo niska bylina też ładnie się sprawdza zimą i też kwitnie jako jedna z pierwszych. Ma na dodatek ciekawe źdźbła, zielone od góry, a srebrzyste pod spodem.
I… nie byłabym sobą, gdybym nie namawiała na zimozielone turzyce. Nie kaprysi zarówno w słońcu jak i w cieniu, zimą i latem, ornithopoda (ptasie łapki) zarówno 'Variegata' jak i gatunek, który jest zielonolistny. Z innymi turzycami bywa różnie. Ta jest z gatunku pancernych.
Może też zastanów się nad brązowolistnymi turzycami. Polecam 'Bronze Form' z gatunku Carex comans. Pięknie się prezentuje cały rok, byle nie utopić. Kolor jest fajnym kontrastem dla zieleni.