Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

Dominika11 12:49, 15 sty 2019

a pryskasz czymś ???
sylwia_slomc... 14:34, 15 sty 2019

O widzę, że już Toszka była i podpowiedziała. Dzięki
Anda 14:37, 15 sty 2019

Aga, roz nie powinno sie mulczowac kora, bo wzrasta ryzyko wystapienia chorob grzybowych.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
abiko 15:31, 15 sty 2019

Dominika11 napisał(a)
a pryskasz czymś ???

A czym nie pryskam
Nawet ziemię im wymieniłam.
abiko 15:32, 15 sty 2019

Anda napisał(a)
Aga, roz nie powinno sie mulczowac kora, bo wzrasta ryzyko wystapienia chorob grzybowych.

Nam bardziej o te glony chodzi. Rozluźnię i zobaczymy.
Anda 16:21, 15 sty 2019

abiko napisał(a)

Nam bardziej o te glony chodzi. Rozluźnię i zobaczymy.

Tak, widziałam tą fotkę mchu, która pokazywalaś. Tylko coś gdzies przeczytałam, żeby używać kory, dlatego to ostrzeżenie Jeśli wzbogacisz ziemię obornikiem lub kompostem, napowietrzysz i rozluźnisz, to powinno pomóc. A ile cienia tam masz?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
abiko 21:08, 15 sty 2019

Anda napisał(a)

Tak, widziałam tą fotkę mchu, która pokazywalaś. Tylko coś gdzies przeczytałam, żeby używać kory, dlatego to ostrzeżenie Jeśli wzbogacisz ziemię obornikiem lub kompostem, napowietrzysz i rozluźnisz, to powinno pomóc. A ile cienia tam masz?

Tam jest słońce od 9:00 do późna.. więc nie jest jakoś mega cieniście.
Anitka 22:29, 15 sty 2019

abiko napisał(a)

O bluszcz to i tak bym do Ciebie uderzała
Wymyśliłam sobie.. Ł. się załamał.. że tam koło schodów z tarasu a ogrodzeniem zrobię taką wyższą rabatę ograniczoną może bloczkami i tam posadzę, albo bluszcz, który może zechciałby się piąć po siatce i zrobił mi zieloną ścianę od sąsiadów, albo róże.

Muszę wymyślić wejście na tą skarpę na bank, bo ja nie mam jak tam wejść, żeby plewić a i pęcherznice ciąć jakoś trzeba. Jest stroma więc teraz stawiam nogi na tych rozrzuconych kamieniach, dziw, że jeszcze nie skręciłam kostki tak szczerze mówiąc.

Bluszcz zanotowany
A może zamiast bloczków taki murek z gabionów z siatki wypełniony kamieniem jak masz przy oczku. Wiesz, że ja okrutnie konsekwentna jestem jeśli chodzi o materiały Nie wiem tylko czy go lubisz czy nie, bo w sumie nigdy o nim nic nie słyszałam
A nie myślałaś, żeby tą przestrzeń pod tarasem też takim gabionem przysłonić i pościć po nim bluszcz. Widziałaś u mnie jak się po ogrodzeniu wspina. Fajne tło by stworzył, takie całoroczne.

Anitka 22:38, 15 sty 2019

abiko napisał(a)

Nie ścianka koło garażu do poprawki. Nic ogrodowego
Ale zielona ściana mi od 2 lat po głowie chodzi do biura, tylko nie wiem jak się za nią zabrać. Chyba poczekam na Anitkę

A mi chyba jeszcze dłużej po głowie chodzi, ale już są pierwsze kroki poczynione. Płyta osb kupiona i docięta. Zbieram materiały roślinne teraz, bo mam sporą przestrzeń do zagospodarowania 125 x 240 cm. Mam kilka wersji w głowie. Po pierwsze mam być bezobsługowa I na pewno nie z chrobotka reniferowego tylko bardziej jakby z dżungli klimat.
Toszka 00:09, 16 sty 2019

Anda napisał(a)

Proponowałam dodatek kory jako rozluźniacz do przekopania z ziemią. Nie jako mulcz. Kora, grubsza, na kilka lat doskonale rozluźnia ziemię i w procesie kompostowania wzbogaca ją o próchnicę. Natomiast pumeks na stałe rozluźni glebę i dzięki porowatej strukturze zabezpieczy w "zapasy" powietrza, a tym samym "odwodni " ziemię z nadmiaru.