Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

kitek81 18:25, 05 mar 2015

zaglądam i zostawiam ciepłe pozdrowienia
Joaska 11:01, 06 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Ja jak zwykle wyskoczę jak Filip z konopi. Pomponella i Pastella nie pasują do siebie pokrojem, kolorem. Może zamiast Pasteli daj jakie byliny, trawki, a Pastelle daj na innarabatę.
Ale Ty tu rządzisz, a ja na różach się nie znam. Ale kolory budyniowe, żółte nie pasują do różowo-malinowych. taka jest Pastella. W dodatku mają podobną wielkość, ale inny trochę pokrój.. mi nie pasuje i już. Ale jak pisałam Tu tu rządzisz..

Przyszłam napisać o przywrotniku zwykłym... wysokość ma do kolana... i tylko dlatego tyle bo się pokłada na boki mocno. Najrozsądniej to nie pozwalać mu kwitnąć tylko ciąć.. drugie pytanie tylko kiedy ... to wymaga systematyczności. Ja po prostu jak wpadam w furię to go wycinam do zera i odrasta do jesieni.
Piwonie mają ok. metra.

Aniu dziękuję za radę z różami , jakoś tak mi konweniowały te bladawce pastelowe z malinowym rózem pomponelli i stąd ten wybór, tak czy inaczej na razie tak są posadzone, poobserwuję w tym roku czy bardzo razi w oczy, jak razi to Pastella zmieni miejscówkę ... bo teraz niestety nie bardzo mam ją gdzie przesadzić (a to ostatni dzwonek) a do doniczek szkoda mi ich znowu pakować, ta kże w tym roku musza tu zostać, a na jesieni się zobaczy

Co do przywrotnika to dzięki ogromne za fotę !!!!!ja go chcę posadzić razem z kocimiętką w ramce z bukszpana pod klonem bordowym tak, że za bardzo na rozkładanie nie będzie miał miejsca ale piękny jest i kcem go mieć ... a tam za nim to kocimiętka jest prawda??
Joaska 11:02, 06 mar 2015

kitek81 napisał(a)
zaglądam i zostawiam ciepłe pozdrowienia

Odpozdrawiam
Mala_Mi 22:50, 06 mar 2015

Asiu, za nim jest baptysja. Fajna roślinka, ale kwitnie jak piwonie i .. razem z przywrotnikiem i piwoniami stanowią świetne trio Potem jest już dupa blada. Baptysja liście ma ładne do końca sezonu
Nie przejmuj się moim gadaniem, tak jak ja się nie przejmuję. Sama muszę sprawdzić
Czasami nielogiczne połączenia staja się logiczne, bo nie powielamy schematów.
Dużo zleży od stanowiska i rodzaju gleby. To co u mnie jest do bani u Ciebie może być strzałem w dziesiątkę. Poza tym byliny łatwo się przesadzają bez żadnych strat.
Przywrotnika odsuń trochę od bukszpanu, tak ok. 0,5m. Jak dasz bliżej to najwyżej te bliższe będziesz przycinać z kwiatów
Narzekam na przywrotnik, na kocimiętkę, ale je mam w ogrodzie, bo w pewnym okresie graja pierwsze skrzypce.. a orkiestra bez tych skrzypiec nie obejdzie się..
Jednak kocimiętkę polecam z tych co się mniej pokładają.. te dwie rośliny to świetny wypełniacz rabata...
Próbuj.. do odważnych świat należy
Ja tam robię zawsze po swojemu
Gabrysia_ 09:27, 07 mar 2015

Asiu wysłałam wczoraj zdjęcia,mam nadzieję,że choć troszkę pomogłam
Czekam zatem na realizację planów w ogrodzie
Buziaki

P.S może dzisiaj uda mi się wypełnić ostatni gabion
Joaska 11:56, 09 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
Asiu, za nim jest baptysja. Fajna roślinka, ale kwitnie jak piwonie i .. razem z przywrotnikiem i piwoniami stanowią świetne trio Potem jest już dupa blada. Baptysja liście ma ładne do końca sezonu
Nie przejmuj się moim gadaniem, tak jak ja się nie przejmuję. Sama muszę sprawdzić
Czasami nielogiczne połączenia staja się logiczne, bo nie powielamy schematów.
Dużo zleży od stanowiska i rodzaju gleby. To co u mnie jest do bani u Ciebie może być strzałem w dziesiątkę. Poza tym byliny łatwo się przesadzają bez żadnych strat.
Przywrotnika odsuń trochę od bukszpanu, tak ok. 0,5m. Jak dasz bliżej to najwyżej te bliższe będziesz przycinać z kwiatów
Narzekam na przywrotnik, na kocimiętkę, ale je mam w ogrodzie, bo w pewnym okresie graja pierwsze skrzypce.. a orkiestra bez tych skrzypiec nie obejdzie się..
Jednak kocimiętkę polecam z tych co się mniej pokładają.. te dwie rośliny to świetny wypełniacz rabata...
Próbuj.. do odważnych świat należy
Ja tam robię zawsze po swojemu

Aneczko no widzisz to tak jak ja , sama muszę dostać po tyłku żeby się nauczyć, a że inni ostrzegają wcześniej no niby słucham, ale zazwyczaj robię po swojemu, albo wyjdzie albo nie, no taki już ze mnie typ ..... a z bylinami to tak jak piszesz przesadza się je bez problemowo, jak się nie sprawdzą w tym miejscu to przeniosę w inne... miejsce mam więc o to jestem spokojna jest gdzie przesadzać, a ostatecznie nad rzekę będę sadzić nieudane byliny bo tam i tak będzie naturalistycznie
Joaska 11:57, 09 mar 2015

Gabrysia_ napisał(a)
Asiu wysłałam wczoraj zdjęcia,mam nadzieję,że choć troszkę pomogłam
Czekam zatem na realizację planów w ogrodzie
Buziaki

P.S może dzisiaj uda mi się wypełnić ostatni gabion

Gabrysiu dziękuję ogromnie za zdjęcia oczywiście że są pomocne
A kiedy ja będę wypełniać swoje gabiony....... oby w tym roku
Mala_Mi 11:59, 09 mar 2015

Połączenie fajne, tylko potem nie mogę sobie wyobrazić aby było tu ładnie.. i tylko tego dotyczy moja obawa. Posadź jeszcze naparstnice lub czosnki. Naparstnice jakby co to mam i takie co zakwitną w tym roku... tylko za kolor nie ręczę, ale tu pasuje każdy.
Joaska 14:37, 09 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
Połączenie fajne, tylko potem nie mogę sobie wyobrazić aby było tu ładnie.. i tylko tego dotyczy moja obawa. Posadź jeszcze naparstnice lub czosnki. Naparstnice jakby co to mam i takie co zakwitną w tym roku... tylko za kolor nie ręczę, ale tu pasuje każdy.

Czosnki są tam przewidziane, kupiłam 20 cebul -w promocji - posadziłam w styczniu no i małpy kiełkują, tylko nie wiem czy ud mi sie je przesadzić na ta wiosnę czy nie będę musiała poczekać na jesień, a naparstnice baaaaardzo chętnie przyjmę bo mam wysiane , ale pewnie zakwitną dopiero w przyszłym roku o ile nie zamorduje ich bo na razie są tyciuteńkie , Aniu napisze na priv, to się dogadamy co do wysyłki...
Joaska 13:41, 10 mar 2015

Z moich bazgrołów zeszytowych wrysowałam co nie co do jpg'a.
Tak ma wyglądać "oczywiście mniej więcej" front....

I teraz czy dawać pod klonem przywrotnika z czosnkami, czy wysypać żwirek i posadzić ze 3 kulki bukszpanowe i finito, kwadraty maja wielkość 2x2 klon nie jest szczepiony, jest stożkowy prowadzony od samego dołu.