Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaska 20:13, 17 mar 2013

anula_wn napisał(a)
Joasiu, idzie wiosna! podobno.....
No własnie podobno, ale już dzisiaj słyszałam że znowu od przyszłego piątku ma się ochładzać .... jakby teraz niby ciepło było
Joaska 20:17, 17 mar 2013

kitek81 napisał(a)
heloł
Joasiu, nie obrażaj swoich maleństw, one już nie takie małe-sezon mają już za sobą i po zdjęciach widać, jak ładnie podrosły! A że Ty masz jeszcze dar dzielenia i mnożenia, to aż żal by było, żeby z tego nie skorzystać!
Mocno do serca sobie wzięłam, żeby nie kupować "przypadkowych" roślinek, na razie idzie mi dobrze, ale podejrzewam, że to tylko do pierwszej wizyty w szkółce A bukszpany podglądam kto ma z sąsiadów, to potem do nich podejdę i pogadam o tych sadzonkach na obwódki
pozdrawiam serdecznie

Nie no moje maleństwa są dla mnie ważne, tym bardziej że chyba wszystkie przeżyły zimę
Oj z "nie"kupowaniem przypadkowych roślinek to ciężko będzie sama coś o tym wiem, ale warto pomyśleć że zamiast tej przypadkowej to warto albo cisa albo bukszpana kupić bo tego nigdy nie za wiele
Jak sąsiedzi są ok to ścinkami po bukszpanach powinni się podzielić, wsadzaj wszystko w ukorzeniacz i do ziemi, a co się przyjmie to sukces
yolka 20:40, 17 mar 2013

Joaska napisał(a)
A to widoczek który za każdym razem kiedy tam jestem rozkłada mnie na łopatki - jak dla mnie jest to moje miejsce na tej ziemi

widać skoszony kawałek dolnej części działki i świerki od teściów sadzone przez mojego M w tym roku.

Uroczysko prawdziwe
ka1sia 20:44, 17 mar 2013

Joaska napisał(a)
No własnie podobno, ale już dzisiaj słyszałam że znowu od przyszłego piątku ma się ochładzać .... jakby teraz niby ciepło było

Joasia, ale kicha z ta pogodą, nie?
Pisałam u Izy, że ja na spotkanko bardzo chętnie
Chyba najwyższy czas, żeby grupa świętokrzyska się poznała
Joaska 09:24, 18 mar 2013

yolka napisał(a)

Uroczysko prawdziwe

Uwielbiam widoki na mojej działce, zwłąszcza dlatego że jedną z granic jest rzeczka i las, i mam nadzieję że się to nigdy nie zmieni i będzie tak sielsko.
Joaska 09:27, 18 mar 2013

ka1sia napisał(a)

Joasia, ale kicha z ta pogodą, nie?
Pisałam u Izy, że ja na spotkanko bardzo chętnie
Chyba najwyższy czas, żeby grupa świętokrzyska się poznała

Kasiu napisałam prive do Ciebie,
Ja jestem jak najbardziej za spotkaniem się tym bardziej że nie ma nas dużo z Kielc i okolic
anula_wn 10:22, 18 mar 2013

hej Josaiu ! no pogoda nas nie rozpieszcza....zamiast cieszyc się wiosną (w końcu w marcu to praca w ogrodzie zawsze wre!) to śnieg i śnieg.... nic zrobic nie można, buuu

widoki masz powalające ! pozdrawiam serdecznie i jak będziecie się kiedyś spotykac, jak będę w CK, to chętnie dołączę (no ja nie z Kielc, ale mój M.)
Joaska 15:01, 18 mar 2013

anula_wn napisał(a)
hej Josaiu ! no pogoda nas nie rozpieszcza....zamiast cieszyc się wiosną (w końcu w marcu to praca w ogrodzie zawsze wre!) to śnieg i śnieg.... nic zrobic nie można, buuu

widoki masz powalające ! pozdrawiam serdecznie i jak będziecie się kiedyś spotykac, jak będę w CK, to chętnie dołączę (no ja nie z Kielc, ale mój M.)

Aniu Ty jesteś taka przyszywana Kielczanką Spotkanie, jak najbardziej!!!!

Co do prac ogrodowych to lipa straszna , ziemia zmarznieta nic sie nie da robić, w nocy zimno jak diabli, więc nawet doniczek nie mogę wystwaic na dwór wszystko się kisi w domu .... a prognozy wcale nie wyglądają najlepiej, noce zimne przynajmniej do kwietnia
Joaska 15:35, 18 mar 2013

Ponieważ nie znalazłam za wiele informacji na temat jak postępować z różami mikoryzowanymi, wiem tylko że powinnam traktować je BIO
postanowiłam w tym roku zrobić eksperyment.

I te róże w tym roku potraktuje w 100% BIO, czyli:
Opryski tylko naturalne: Biosetp, pokrzywa, skrzyp,
Nawozy tez tylko naturalne: Biohumus, obornik (na razie mam granulowany), pokrzywa.
Wyniki (chorowitość, kwitnienie) będę porównywała z różami zakupionymi w tym roku, które nie będą mikoryzowane i będę stosowała czasami chemię, jak np. do oprysków Miedzian, itp., nawozy jak Magiczna siła.
Ciekawa jestem czy róże traktowane tylko BIO będą sobie radziły gorzej czy wręcz odwrotnie.
Mam nadzieję że mój eksperyment przyda się komuś, a jakby nawet nie to będzie to ciekawe doświadczenie.

Róże mikoryzowane:
Pomponella®(Kordes) 2 szt.
Cinderella®(Kordes) 1 szt.
First Lady®(Rosen Tantau) 3 szt.
Eden Rose 85® 1 szt.

Róże bez mikoryzy:
Aspirin Rose® 1 szt.
Queen of Sweden® 1 szt.
Pastella® Rosen Tantau) 3 szt.
Artemis® (Rosen Tantau) 1 szt.
Madzenka 20:04, 18 mar 2013

No to prawdziwy eksperyment się szykuje Będe wyniki z Tobą odczytywać