Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Bogdzia 17:46, 04 mar 2013

Joaska napisał(a)
Bogdziu ,mam pytanko, czy teraz trzeba czymś specjalnym potraktować RH??? wydaje mi się że przezimowały całkiem nieźle, jak możesz to zerknij i podpowiedz czy je czymś popsikac prewencyjnie i czym zasilić.https://www.ogrodowisko.pl/watek/1108-ogrod-ktorego-jeszcze-nie-ma-czyli-joaski-ogrod-na-wyobrazni?page=70
\

Joasiu moim zdaniem są trochę za żółte, więc za niedługi czas dobrze by było zasilic je dolistnie nawozem , a potem oczywiście nawóz doglebowy specjalny dla rh.Ja dolistnie opryskuje nawozem płynnym florowit i dodaję trochę również płynnego florowitu ale takiego dla iglaków , chodzi o zakwaszenie. Parę dni jeszcze trzeba poczekac żeby ziemia rozmarzła i jak już rozmarznie to przygotowac roztwór zgodnie z przepisem na opakowaniu , może byc nieco więcej wody, i opryskac kilka razy w odstępach kilkudniowych aż do momentu gdy liście zrobia sie intensywniej zielone. Jeśli rosną w słońcu to dokad ziemia nie rozmarznie trzeba je cieniowac od południowej strony, myślę że to długo nie potrwa bo juz marzec a czasem od stycznia jest ostre słońce.Trudno ze zdjęc coś powiedziec ale mam wrażenie że prawie nie mają pączków kwiatowych tym bardziej trzeba dac im nawozy i latem jak zawiązują pąki podlewac.
MilenaP 18:06, 04 mar 2013

Asiu pytałaś o powojniki - najłatwiej przysypać im gałązkę i poczekać. Po jakimś czasie, gdy puszczą korzenie, poprzecinasz sobie tą gałązkę na kilka fragmentów i będziesz mieć kilka sadzonek Ta Twoja turzyca jest piękna!!!!!! Wszystko masz jakieś takie bardziej żywe niż u mnie Pozdrawiam
Joaska 21:39, 04 mar 2013

Ewa4 napisał(a)
Aska z tymi Piwoniami tak jest ja wziełam kłącze od mamy bo to były pierwsze moje rośliny które posadziłam jak jeszcze mieszkałam w rodzinnym domu i chodzę przy nich i huham i dmucham na nie przypominają dawne beztroskie życie ach....a nie patrz Ty na nikogo ja dzisiaj grabiłam trawnik a przy drodze to się znajomi zatrzymywali no pomóc nie chcieli tylko pytali czy ze mną ok.bo miejscami śnieg leży a ja tu grabiami macham ale co tam jak to mówią SYTY GŁODNEGO NIE ZROZUMIE czy jakoś podobnie to szło .

Nie no ja tez z takiego założenia wychodze i u mnie już na tarsie doniczki z żyrawkami i bluszczem stoją i nie ważne ze -8 w nocy na trawniku śnieg zalega, a co tam!!! wiosna ma być! zielono ma być!!! Zresztą z trawnika tez śnieg zgarniałam żeby trochę zileniej było
Joaska 21:43, 04 mar 2013

Bogdzia napisał(a)
\

Joasiu moim zdaniem są trochę za żółte, więc za niedługi czas dobrze by było zasilic je dolistnie nawozem , a potem oczywiście nawóz doglebowy specjalny dla rh.Ja dolistnie opryskuje nawozem płynnym florowit i dodaję trochę również płynnego florowitu ale takiego dla iglaków , chodzi o zakwaszenie. Parę dni jeszcze trzeba poczekac żeby ziemia rozmarzła i jak już rozmarznie to przygotowac roztwór zgodnie z przepisem na opakowaniu , może byc nieco więcej wody, i opryskac kilka razy w odstępach kilkudniowych aż do momentu gdy liście zrobia sie intensywniej zielone. Jeśli rosną w słońcu to dokad ziemia nie rozmarznie trzeba je cieniowac od południowej strony, myślę że to długo nie potrwa bo juz marzec a czasem od stycznia jest ostre słońce.Trudno ze zdjęc coś powiedziec ale mam wrażenie że prawie nie mają pączków kwiatowych tym bardziej trzeba dac im nawozy i latem jak zawiązują pąki podlewac.

Bogdzi dziękuję że wpadłaś
Też mi się jakieś takie za żółte wydały, fakt pączkó kwtatowych nie majhą wcale , nie przejmowałam się tym bo były wsadzone wiosną zeszłego roku, daję im czas.
Mam magiczną siłe dla RH, to mam jeszcze kupć im florovit i zrobić oprysk dolistny???
W zeszłym roku nie nawoziłam ich szczególnie bo posadziłam je wg mnie w dobre podłoże i nie chciałam przesadzić, ale w tym to faktycznie trochę muszę bardziej o nie zadbac.
Joaska 21:47, 04 mar 2013

MilenaP napisał(a)
Asiu pytałaś o powojniki - najłatwiej przysypać im gałązkę i poczekać. Po jakimś czasie, gdy puszczą korzenie, poprzecinasz sobie tą gałązkę na kilka fragmentów i będziesz mieć kilka sadzonek Ta Twoja turzyca jest piękna!!!!!! Wszystko masz jakieś takie bardziej żywe niż u mnie Pozdrawiam

O widzisz o przysypaniu gałązki powojnika nie pomyślałam, musze tak zrobić.
Lubię bardzo turzyce, to są bardzo wdzięczne trawki, i faktycznie ta jest szczególnie urokliwa, w zeszłym roku dostało jej się podkaszarką (5 sadzonek), alez byłam zła!!!!!! ale na szczęście ładnie odbiła.
Najżywsze są żurawki, turzyce i firletka biała, no i jeszcze o dziwo lawenda.....
beta 21:59, 04 mar 2013

Joaska napisał(a)
Sadzonka verbeny upolowana na koniec sezonu w centrum ogrodniczym

Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale wyprowadziłam na taras doniczki balkonowe zeszłoroczne z żurawkami, barwinkiem i trawami ozdobnymi, myślę że nawet jak by były jakieś przymrozki to im raczej nic nie będzie,

wybacz Joasiu ale strasznie mi sie podobuje ten stoliczek

widzę że i Ciebie łapki swędzą

pozdr
anula_wn 22:08, 04 mar 2013

Asia, turzyca super ! moje w zeszłym roku padły, w tym roku też są oki!
a RH extra, konwaliki tez zima była łaskawa !

co do traw to doczytaj, bo nie wszytskie lubią dzielenie na pocz . wiosny !

elf 22:45, 04 mar 2013

Witaj Joasiu, dawno się nie udzielalam ale cały czas jestem ... i oczywiście pozdrawiam. mnie też już swędzi łapka z roślinkami kupilam na gardeni żurawki - myślisz że mogęje już na ogródek ??? czy poczekać troszkę ???
Ewa4 10:11, 05 mar 2013

Witaj Joaśka.
z tym śniegem na trawniku to ja tak samo robiłam a przed domem wynosiłam na słonko zeby szybciej stopniał tylko sąsiedzi się śmieli nie wiem czemu hihihi.pozdrawiam i słoneczka zycze papa
Joaska 11:31, 05 mar 2013

beta napisał(a)

wybacz Joasiu ale strasznie mi sie podobuje ten stoliczek

widzę że i Ciebie łapki swędzą

pozdr

Znalazłam ten stojaczek w piwnicy domu w którym mieszkamy
A, że potrzebowałam czegoś na czym mogłam pustawiac donice uznałam że sie nada idealnie
A łapki owszem swędzą bardzo do grzebania w ziemi i sadzenia w doniczkach