Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaska 21:05, 03 mar 2013

No a ja byłam u mojej babcia, śniegu nie ma ... roślinki rosną , wiosnę czuć.
Zmartwiłam się trochę różami bo:
2 mają już takie pączusie:

a dwie kolejne zupełnie czarne badylki miały

ale pogrzebałam w kopczyku i dotarłam do zielonego pędu więc chyba przeżyły.

Joaska 21:12, 03 mar 2013

Bukszpany i runianka przedstawiają obraz nędzy i rozpaczy, moja mam robiąc przycinkę drzew nie upilnowała pana niestety i są pogniecione, szkoda gadać, ale i ta k je wykopuje do doniczek w tym roku i zabieram do siebie

natomiast największą niespodziankę zrobiły mi trawy, wszystkie wyglądaja na zdrowe, niektóre nawet puszczają źdźbła, tu Misk. Variegatus

a inne jak obcinałam to już na dole miały zazielenione kłącza.

Zobaczymy trochę późniejszą wiosną jak ruszą
Joaska 21:16, 03 mar 2013

Żurawy oczywiście niezawodne puszczają juz młode listki

Mimo że generalnie strasznie klapnięte są

Konwalnik wygląda na nietkniętego co mnie cieszy niezmiernie

lawendy młodziutkie sadzone jesienią też całkiem ładnie wyglądają
Joaska 21:19, 03 mar 2013

A tak wyglądają moje rododendrony, chyba wyglądają nieźle:

A to moja ulubiona turzyca reszta też tak pięknie się prezentuje ale fot brak
Joaska 21:21, 03 mar 2013

Czy ktoś wie jak się robi sadzonki z powojników???? hmmmmm muszę poszukać o tym informacji.
Joaska 21:21, 03 mar 2013

Za tydzień jadę do babci i zaczynam dzielić trawy mam nadzieję że kilka sadzonek porobię
Ewa4 07:30, 04 mar 2013

Dziel nie tylko u babci wpadnij do sąsiadów może coś się znajdzie a co tam.Miłego dnia.Pozdrawiam
Milka 11:59, 04 mar 2013

A więc garść informacji na temat piwonii; zatrzymałam ten egzemplarz z tego powodu
dzielenie i przesadzanie najlepiej w sierpniu, bo generalnie tego nie lubią; nie sadzimy za głęboko, bo nie będą kwitnąć, zbyt powolnie pąki przebijają się przez ziemię; najlepsza opcja, przykryć kłącze czy dorosłą roślinę ziemią na grubość 2-5 cm; nie lubi rosnąć w wilgotnym gruncie, ale wilgoć lubi, idealne miejsce, ciut słońca i cienia i tle
Joaska 15:52, 04 mar 2013

Ewa4 napisał(a)
Dziel nie tylko u babci wpadnij do sąsiadów może coś się znajdzie a co tam.Miłego dnia.Pozdrawiam

Juz babcia uważa mnie za wariatkę z tymi roślinami Mówi że takie hobby to na emeryturze a nie teraz to co by powiedzieli sąsiedzi

irena_milek napisał(a)
A więc garść informacji na temat piwonii; zatrzymałam ten egzemplarz z tego powodu
dzielenie i przesadzanie najlepiej w sierpniu, bo generalnie tego nie lubią; nie sadzimy za głęboko, bo nie będą kwitnąć, zbyt powolnie pąki przebijają się przez ziemię; najlepsza opcja, przykryć kłącze czy dorosłą roślinę ziemią na grubość 2-5 cm; nie lubi rosnąć w wilgotnym gruncie, ale wilgoć lubi, idealne miejsce, ciut słońca i cienia i tle

Ot jakie królewny ! nie sądziłam że takie wybredne
Ale dziękuję za infromacje, w takim razie czekam z przesadzaniem do sierpnia, lubie piwonie przypominają mi dzieciństwo i dziadków
Ewa4 16:16, 04 mar 2013

Aska z tymi Piwoniami tak jest ja wziełam kłącze od mamy bo to były pierwsze moje rośliny które posadziłam jak jeszcze mieszkałam w rodzinnym domu i chodzę przy nich i huham i dmucham na nie przypominają dawne beztroskie życie ach....a nie patrz Ty na nikogo ja dzisiaj grabiłam trawnik a przy drodze to się znajomi zatrzymywali no pomóc nie chcieli tylko pytali czy ze mną ok.bo miejscami śnieg leży a ja tu grabiami macham ale co tam jak to mówią SYTY GŁODNEGO NIE ZROZUMIE czy jakoś podobnie to szło .