Fleszu
14:28, 10 cze 2021
SZKODNIKI
Walkę z pordzewiaczem grabowym zacząłem już w marcu opryskiem olejowym, potem w maju Ortus. Po 20 czerwca po cięciu żywopłotu opryskam jeszcze Karate Zeon albo Mospilan bo pojawia się też mszyca.
Były ślimaki nagie, które niestety zdążyły całkowicie zjeść jedną Anabelkę i mocno poturbować drugą (co ciekawe, innej hortensji Mount Blanc która rośnie w pobliżu nawet nie tknęły) ale niebieskie granulki dały im radę.
Pojawiają się gdzieniegdzie głównie na różach i wiązie mszyce które traktuję Mospilanem i Karate Zeonem.
Niestety mocno ucierpiały dwa klony Crimson Sentry - dopadł je mączniak. Wyglądają paskudnie. Pryskałem już Topsinem i wczoraj Discusem - przy okazji zakrapiając sobie też nim oczy (powiało mi wiatrem) - nie życzę nikomu - 2h piekło cholernie.
Tak wyglądały 2 czerwca gdy pryskałem Topsinem

a tak wczoraj gdy Discusem

Jak widać, mączniak nie odpuszcza.
Walkę z pordzewiaczem grabowym zacząłem już w marcu opryskiem olejowym, potem w maju Ortus. Po 20 czerwca po cięciu żywopłotu opryskam jeszcze Karate Zeon albo Mospilan bo pojawia się też mszyca.
Były ślimaki nagie, które niestety zdążyły całkowicie zjeść jedną Anabelkę i mocno poturbować drugą (co ciekawe, innej hortensji Mount Blanc która rośnie w pobliżu nawet nie tknęły) ale niebieskie granulki dały im radę.
Pojawiają się gdzieniegdzie głównie na różach i wiązie mszyce które traktuję Mospilanem i Karate Zeonem.
Niestety mocno ucierpiały dwa klony Crimson Sentry - dopadł je mączniak. Wyglądają paskudnie. Pryskałem już Topsinem i wczoraj Discusem - przy okazji zakrapiając sobie też nim oczy (powiało mi wiatrem) - nie życzę nikomu - 2h piekło cholernie.
Tak wyglądały 2 czerwca gdy pryskałem Topsinem

a tak wczoraj gdy Discusem

Jak widać, mączniak nie odpuszcza.

przyszłam po podpisie z wątku o paskudztwach cisowych, bardzo fajnie 'pomyślany' ogród- no i brak w nim tuj..
 przyszłam po podpisie z wątku o paskudztwach cisowych, bardzo fajnie 'pomyślany' ogród- no i brak w nim tuj.. Trawniczek równiutki, chyba sporo czasu spędzasz na jego pielęgnacji? Akurat jesteśmy na etapie 'po wschodach' miesiąc, nie wygląda tak fajnie jak Wasz niestety
 Trawniczek równiutki, chyba sporo czasu spędzasz na jego pielęgnacji? Akurat jesteśmy na etapie 'po wschodach' miesiąc, nie wygląda tak fajnie jak Wasz niestety 

.
.