Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

alamakota 05:23, 17 wrz 2021

Ja też z bloku, jak tu przyszłam to były pola i pola i stawy, miało być sielsko anielsko i pusto a teraz....zastanawiam się czy w bloku nie było spokojniej.
daredevil 06:34, 17 wrz 2021

Pewnie że w bloku spokojniej, wracasz z pracy robisz obiad i potem każdy zajmuje się sobą. W domu i w ogrodzie zawsze jest co robić. Za to dzielisz ściany sufity i podłogi z kimś innym, obcym. Za nic w świecie nie chciałabym tego więcej.
Niemniej czynsz plus opłaty co miesiąc trzeba płacić.jak sobie to pomnozysz przez ilość miesięcy to w domu mieszkacie prawie za darmo.
Jak jest dobrze ocieplony to zimowe opłaty zbytnio nie bolą.

Pozdrawiam serdecznie
Martka 07:12, 17 wrz 2021

Karola, zgadzam się, to jest sedno, koszty to dość istotny aspekt. Jeśli nie masz gospodarnej spółdzielni (a o to trudno) albo gdy prezes wspólnoty ma przetrącony kręgosłup, to pieniądze wyciekają na wszystkie strony. Okazuje się, że trzeba koniecznie zrobić przetarg na wymianę rur po 10 zaledwie latach użytkowania w nowym budynku... albo że przycięcie 2x w roku pięciu krzaczków przed blokiem kosztuje kilkanaście tysięcy rocznie... a w innym budynku fundusz remontowy dziwnym trafem nie starcza na wymianę żarówek na energooszczędne, gdy tymczasem sypią się balkony, na które będzie trzeba zbierać pieniądze przez kolejnych 20 lat, więc prowizorycznie zabezpieczając sytuację powieszą Ci szmatę przed balkonem na te długie lata. Takich przykładów znam wiele... w domu mam koszty i stan budynku pod kontrolą.

daredevil 07:18, 17 wrz 2021

Dokładnie!

I ta lista dłużników wisząca na klatce... ludzie mający kilkadziesiąt tysięcy należności w czynszu którego nie płacą od lat... i masz ileśtam metrów mieszkania i 0,5 metra kwadratowego w ziemi pod blokiem... niczego nie zrobisz sam, o niczym nie decydujesz prócz koloru na ścianach w mieszkaniu...tylko płać, płać i siedź cicho...

No i ogrodu brak, balkon jak masz szczęście ale to zupełnie nie to samo. Wolałabym już nigdy nie mieszkać w bloku.
Dorii 09:43, 17 wrz 2021

W bloku mieszkałam tylko kilka lat i mam nadzieję że nigdy nie wrócę. Wolę mój wiecznie nie skończony dom i ogród
daredevil 09:52, 17 wrz 2021

Ja też
sylwia_slomc... 10:15, 17 wrz 2021

Juzia napisał(a)

A ile muszą dorastać, bo mam je już któryś sezon?
One rosną. Jest ich więcej, ale nie kwitną.
Pewnie za sucho...

Zastanawiające...może masz odmiany późno kwitnące, a jak przychodzi przymrozek kasuje nim zdążą z kwitnieniem.... U mnie astry zaczynają już te wczesne, ale późne kwitną nawet w listopadzie.
Juzia 11:12, 17 wrz 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zastanawiające...może masz odmiany późno kwitnące, a jak przychodzi przymrozek kasuje nim zdążą z kwitnieniem.... U mnie astry zaczynają już te wczesne, ale późne kwitną nawet w listopadzie.

A może i tak!
No bo pąki są!
Pewno je ścinają nocne przymrozki...
Szkoda trochę.
daredevil 11:20, 17 wrz 2021

Szkoda... może przenieś kawałek w bardziej osłonięte miejsce, zobaczysz?

Mam dwa rodzaje astrów, jeden kwitnie, drugi się zbiera, ale rok temu kwitł
UlaB 11:20, 17 wrz 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mam podobny problem co Juzia z jednymi. Byłam juz niemal pewna ze im a sucho, bo siedza w doniczce, ale skoro jest i taka opcja.... hmmmm. Kupiłam kwitnące, a potem juz nigdy nie widziałam kwiatów. Wsadzę w ziemie i jesli za rok nie zakwitną to chyba to bedzie to co piszesz.

W kwestii blok-dom podpisuję się pod koleżankami