Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Martka 10:46, 16 wrz 2021

Mgduska napisał(a)
dla mnie facet co ma dwie lewe ręce jest z gruntu nieinteresujący
Fajnie byłoby mieć ludzi z krwi i kości za płotem. Albo przynajmniej odpowiedni dystans, chociaż 10 metrów

Hahahaha świetny tekst i bardzo mi bliskie myślenie o facetach
Martka 10:50, 16 wrz 2021

O nie, ogród na odległość to byłaby dla mnie udręka, powodująca jakieś okropne rozdarcie wewnętrzne, ogród potrzebuje być pod ręką, podziwiany o różnych porach dnia i nocy, widziany z okien i drzwi, jego bliskość wyczuwalna, otulająca. Pakowanie, szykowanie, wyjazdy, powroty, lubię to na urlopowo, ale na stałe mocno bym się męczyła. Dlatego cieszę się, że mam przy domu kawałek ziemi. To był mój motyw ucieczki z miasta, mieć swój kawałek ziemi, a nie żyć w zawieszeniu, "w powietrzu", wypełnionym tylko ścianami bloków.
Mgduska 11:10, 16 wrz 2021

Martka napisał(a)
O nie, ogród na odległość to byłaby dla mnie udręka, powodująca jakieś okropne rozdarcie wewnętrzne, ogród potrzebuje być pod ręką, podziwiany o różnych porach dnia i nocy, widziany z okien i drzwi, jego bliskość wyczuwalna, otulająca. Pakowanie, szykowanie, wyjazdy, powroty, lubię to na urlopowo, ale na stałe mocno bym się męczyła. Dlatego cieszę się, że mam przy domu kawałek ziemi. To był mój motyw ucieczki z miasta, mieć swój kawałek ziemi, a nie żyć w zawieszeniu, "w powietrzu", wypełnionym tylko ścianami bloków.

Martka, to rozumiesz, dlaczego jestem właśnie okropnie rozdarta I łapię doła. Dzieli mnie 30 km od mojego ogrodu, a zamieszkać na stałe nie mogę, bo zabiją mnie korki.
daredevil 11:25, 16 wrz 2021

Magda to może nawet lepiej, po co miałabyś się zainteresować sąsiadem ja też wolę takich nieinteresujących, bezpieczniej hahaha

Nie zazdroszczę 30 km, ale tak - albo rybki albo akwarium... dwa w jednym znaczy że albo korki albo tak jak robisz...

Marta, do bloków bardzo bym nie chciała... ale kto wie, za 5-10 lat mogę byc w zupełnie innym miejscu, ba nawet w zupełnie innym kraju się okaże
hankaandrus_44 11:26, 16 wrz 2021

Całe życie doogrodu dojeżdżam i to ma swoje dobre i złe strony. O złych staram się nie pamiętać, a dobre? Moje zdrowie przede wszystkim. Planowanie w zimie, zachwyty za każdym pobytem, no i sąsiedzi za płotem, którzy w razie czego dadzą znać o problemie.

Wolałabym inaczej, ale życia nie da się zaplanować na 100%
Martka 11:27, 16 wrz 2021

Mgduska, rozumiem bardzo, w dodatku tyle piękna masz u siebie w ogrodzie, acz rozdarcie bywa czasem twórcze No czegoś się trzeba trzymać nie dołuj za mocno. W tej sytuacji lepsze rozdarcie niż brak ogrodu.
Martka 11:30, 16 wrz 2021

Karola, ja tez nie wykluczam bloku, nigdy nie wiadomo, jak się życie potoczy, co będzie możliwe/lepsze za lat 10-20-30. Cieszę się, że teraz mam taką możliwość. Nauczyłam się, że życie może wszystko odebrać w jednej chwili. Dlatego bliska mi jest Twoja filozofia, robić teraz - co się da teraz i tym się cieszyć.
Dorii 11:57, 16 wrz 2021

Ja to chyba w jakimś wyjątkowym miejscu mieszkam. Puki co u mnie na wzgórzu wszyscy mają ogródki. Poza jednymi sąsiadami ale i tam sąsiadka pomidorki i zioła sadzi. Glina na razie pokonuje ich zapał ogrodowy. Reszta ma warzywniki i rabatki kwietne. Może nie są to ogrody ogrodowiskowe ale typowych tujowo-trawnikowych ogrodów nie ma. Był jeden ale właściciele sprzedali dom i wrócili do bloku a nowi sąsiedzi dosadzili kwiotków.
Tylko drzew niewiele, chyba że małe bo aż tak dokładnie nie zaglądam . Osiedle jeszcze młode więc i drzewa mogą się jeszcze pojawić. Niektórzy muszą do nich dojrzeć albo dowiedzieć się że nie wszystkie rosną ogromne.
Mgduska 13:19, 16 wrz 2021

Martka Forum działa jak balsam
A Dorii - chyba tak, mieszkasz w wyjątkowym miejscu
BASIA8 13:42, 16 wrz 2021

Też uważam że Dorii mieszka w wyjątkowym miejscu - widoki ma przednie z okna