Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Agania 11:03, 31 sie 2021

Pogoda nas nie rozpieszcza, super, że pierwsze zgody już masz, masz co robić
daredevil 13:58, 31 sie 2021

Leje, masakra...

Nikt z gminy się nie pofatygował na działkę. Geodeta bardzo fajny i komunikatywny.
Niestety okazuje się że jest jakaś nitka wody która idzie przez moją działkę a której nie ma na mapach... za to sąsiad pamięta... szkoda że nie pamiętał zanim działkę kupiłam...

Niemniej jest on właścicielem 2 działeczek sąsiednich, po 200m2 każda, i chciałby kawałek z mojej za te swoje... muszę tam jechać pogadać, zobaczymy za ile... jak mnie nie zabije ceną to może, może? Sprawiłoby to że miejsce pod dom byłoby ustawne i olałabym tę nitkę która nie wiadomo gdzie jest i zaprojektowała dom daleko od miejsca, które oryginalnie chciałam pod dom przeznaczyć... plus sąsiad chciałby ten kawałek ze starą piwniczką, więc problem by przeszedł w jego ręce... jak i stare drzewo bo akurat tam rośnie... hmmm

Myślałam że stosunkowo łatwa piłka, a tu jednak nie bardzo...
sylszu 14:34, 31 sie 2021

daredevil napisał(a)

To duże drzewa rosną, do 6 metrów??? Hmmm

Widziałam za to duże drzewo tulipanowca.... I próbuję wymyślić co ja z nim zrobię jak takie urośnie haha

W moim lesie sosnowym wpadłam na pomysł aby drzewa szlachetne sadzić niedaleko sosen, jak drzewko podrośnie to zastąpię sosnę takim drzewkiem ( tzn wytnę sosnę)
W ten sposób posadziłam judaszowca, buka tricolor, śliwę wiśniową, derenia cousa i inne. Tulipanowiec za to dostał miejscówkę na środku polany

Ale jestem na Ciebie zła, bo nowe chciejstwo mi pokazałaś judaszowiec czerwony będzie mi się śnił po nocach

daredevil 14:45, 31 sie 2021

haha

Pomysł niby dobry, ale przy sośnie wszystko bedzie rosło wolniej? No i po wycięciu sosny jej korzenie zostaną, więc niczego już tam nie posadzisz bez gorszej demolki?
sylwia_slomc... 17:48, 31 sie 2021

Po iluś tam latach rozłożą się sosna ma miękkie drewno
Katte 21:22, 31 sie 2021

Super plany, nowodziałkowe - to będzie letniskowa czy całoroczna?
U mnie w okolicy nie ma nic wszystko wykupione - ale ziemia to dzisiaj mega inwestycja!
daredevil 21:30, 31 sie 2021

Nic mi nie mów, czuję się jakbym wlazła na minę...

Ktoś coś walczył z niezinwentaryzowanymi instalacjami podziemnymi?
Coś czuję że mi wodociągi powiedzą przenoś sobie na własny koszt jak ci się nie podoba, a najpierw przedłuż projekt do zaopiniowania...

Nie mogę się doczekać
sylwia_slomc... 22:06, 31 sie 2021

O kurcze.....
BKosimkArt 22:45, 31 sie 2021

daredevil napisał(a)
Limki dają czadu

Dookoła domu jest spokojniej, roślinnie trochę spokojniej na szczęście

Piękne Karola!! U Ciebie to wszystko szaleje
Ściski
daredevil 08:43, 01 wrz 2021

Cieszę się jak rośnie

Na szczęście mam koleżankę ze szkoły projektantkę wod-kan. Mówi że rury których być nie powinno zdarzają się cały czas. Zamówiłam koparkę na przyszły tydzień, rurę znajdziemy, a przy okazji odkopiemy zawaloną piwniczkę i odzyskamy kamień (mam nadzieję).
Może się okazać że rura jest stara i nic nią nie płynie, wtedy ją można wywalić. A jak jest w użytku to mi koleżanka narysuje rysunek i gmina powinna klepnąć przeniesienie rury. Oczywiście na mój (inwestora) koszt, jak mi się nie podoba mogę ich podać do sądu (masakra).

Dziś może po południu wybiorę się do sąsiada, zobaczymy jakie kwoty rzuci mi za swoje działeczki po 200 m2 każda. I może odpisze mi geodeta więc będę wiedzieć na czym stoję i czy da się odkroić kawałek mojej działki i zamienić z sasiadem i za ile i ile to potrwa.
O ile w to pójdę a nie przeniesienie nieszczęsnej rury (które bedzie tańsze).

Przynajmniej tyle, to nie będę miała ciśnienia żeby działeczki od sąsiada odkupować (zwłaszcza że na jednej stoi słup elektryczny więc słaba to działeczka 200m na której nic nie da się robić i tak...

Dzięki Bogu mi się nigdzie z tym nie spieszy, bo od razu widać że trwać to będzie i trwać...