Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

hankaandrus_44 08:53, 01 wrz 2021

Sąsiad, to cwana sztuka. Spotkał szybką "naiwną" babkę, to myśli, że ugra swoje kłopoty i przerzuci na Ciebie. Uważaj na takiego speca. To lis przechera. Kto wie co tam jeszcze ma zakopane, może cały gruz z 50 lat i śmieci typu szkło i opony. No i ten słup z elektryki.

Ja bym w to nie szła.
gobasia 09:09, 01 wrz 2021

Wiesz? też tak pomyślałam jak Hania.Może tam nie ma żadnej rury,facet cię wkreca by ugrac dla siebie.Czemu masz mu dopłacać do tych działeczek jesli wymiana to łeb za łeb,Kto mu kupi 2 arowe działeczki?
daredevil 09:23, 01 wrz 2021

Póki co mam koparkę i będę rury szukać. Myślę że nie kłamie, ale kto go tam wie?

On ma 2x 2 ary, ja mam tylko 5 mojej działeczki... zamianka z dopłatą i to niewielką, jak nie to nie, przeniosę sobie tę nieszczęsną rurkę i tyle. Dobrze że to nie wygląda tak strasznie jak jeszcze wczoraj wyglądało.

Zobaczymy co powie, jak rzuci jakieś kosmiczne kwoty to grzecznie podziękuję i wyjdę, nie zależy mi (a zresztą i tak nie mam kasy więc musiałabym pożyczyć).

Z dobrych wieści - rozprawa o ziemię z exem odbędzie się niebawem (sąd pod Łodzią widocznie nie ma wiele spraw) jupi! Więc jest szansa na sprzedanie tego co tam mamy i kasę (po co mi połowa czegoś z czym nie mogę nic zrobić, a on ani sprzedawać ani spłacić mnie z tego nie chce)
nicol21 16:54, 01 wrz 2021

A u ciebei jak zawsze coś się dzieje.
Nie wczytałam się w pełni, ale czemu 2x 2ar ma być więcej warte niż 5ar? I to jeszcze jedna działka ze słupem?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
hankaandrus_44 18:17, 01 wrz 2021

O ile wiem, są jakieś problemy z tymi słupami. Musisz udostępnić dojazd, i zawsze możesz się liczyć na demolkę w obejściu, bo i technicy, i ewentualne awarie.
Ja odradzam. Popytaj się tych co mają słupy u siebie jak to jest ze służebnością.
Może dlatego facet się chce pozbyć tego kawałka. I co ty nim zyskasz. Rozrysuj sobie plany, nic na hura, Zadzwoń do energetyki.

O ile pamiętam, jakiś sąsiad miał trafostację u siebie w ogrodzie. I nie chciał dopuścić ekipy remontowej, bo mu zdemolują uprawy. a miasto bez prądu było. Oparło się o wyższe instancje.
popcorn 19:52, 01 wrz 2021

Gość chce 2 ary z moich 5 (przylegające do jego ogrodu), w zamian za dwie działki budowlane po 2 ary leżące po drugiej stronie mojej działki, z dopłatą z mojej strony. Nie wiem jakiej wielkości.

Wiem że ze słupami jest problem i że energetyka nie pozwala na zmiany. Sama mam tu słup przy wjeździe i jest upierdliwy ale gdyby leżał bardziej wgłąb działki byłby jeszcze bardziej upierdliwy.

Pewnie, nic na hura, stąd nawet się nie umawiałam z gościem. Najpierw czekam na info od geodety żebym wiedziała na czym stoję, bo nawet nie wiem czy da się z tak małej działki wykroić jeszcze coś, wg planu zagospodarowania przestrzennego gminy się nie da, ale może jak się to włącza od razu w sąsiednią działkę to jednak tak?

Chcę wiedzieć na czym stoję zanim zacznę pertraktacje z sąsiadem. Będzie dobrze.

Jutro zrywamy Węgierkę, bo

To zestawienie liści mi się spodobało

hankaandrus_44 20:11, 01 wrz 2021

Ja właśnie partię węgierek od córki przerobiłam. Teraz brzoskwinia.

A na faceta miej oko, może Tobie obok Twojej zmniejszonej wybudować jakiś dom, i nie będziesz miała nic do gadania. Ja swojej, już nabytej i prawnie umocnionej nie ruszała. W całości przedstawia to jakąś spójną wartość, i Sama taki dom możesz u siebie postawić. Bez jego łaski.

A skoro i tak przyszłościowo, może zrezygnujesz z tej drugiej inwestycji, to po co Tobie kłopot, z dokumentami. Cały czas mi ten facet nie pasuje. Pilnuj się. On już dzieli skórę na niedźwiedziu. A Ty przy nim nie rozwijaj swoich myśli jak gazetę. Po co ma wiedzieć jak Ty stoisz z kasą i w ogóle, niech o Tobie jak najmniej wie.
Jak wejdziesz z nim w parantelę, to już nie będzie sąsiad, tylko krytykant na całą wieś. Z daleka od niego. Teraz Tobie kadzi, a za chwilę będzie smrodził.

Ja jestem wychowana w komunie, nikomu się nie wierzy na 100%. Nawet mężowi.

popcorn 20:21, 01 wrz 2021

Haha

Haniu cieszę się że Cię mam

Facet nic o mnie nie wie. I nie zamierzam mu się spowiadać. Jeżdżę mini autkiem na oświęcimskich numerach. Nawet nie musi wiedzieć że mieszkam na końcu wsi i tego się trzymam.

Tylko chcę wiedzieć ile by chciał za te kawałki, jak nie teraz to przyszłościowo. Też tak myślę że powiększyli by sobie ogrodową część działki, podzielili i sprzedali. I ten mój kawałek jest dla nich więcej warty niż te 2x2 ary po drugiej stronie mojej działki.

I wolałabym nie pozbywać się kawałka z tamtej strony, bo umożliwia dostęp do dwóch ulic z obu stron, ma zawaloną wprawdzie ale piwnicę z kilkudziesięciu tonami kamienia naturalnego który chcę wykorzystać. I to drzewo więc bardzo niechętnie bym chciała ciąć działkę i ten kawałek oddawać.

Mam tylko nadzieję pozbyć się tej głupiej rurki z wodą i to w miarę szybko i bezboleśnie. Do zrobienia, nawet gdyby mi koleżanka miała rysunki robić, jest projektantką i mówi że co chwilę im się zdarza naciąć na coś czego na mapach nie ma...
inka74 20:26, 01 wrz 2021

U ciebie nudy to nie ma )
popcorn 20:39, 01 wrz 2021

Iwonko, nigdy