Jak Ci się chce, chyba szkoda czasu. Cześć i tak się wyłamie pod ręką podczas czyszczenia, więc można je robić nieco agresywniej i wystarczy. Ja tak robię.
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji choroby, najpierw połowa tui zrobiła się matowa (w zeszłym roku) a teraz uschła. Druga połowa normalnie zielona, wycięłam ja i dziś wykopie korzenie. To samo zaczyna się dziać z tują posadzona dwie dalej... usycha jeden gruby pęd a reszta zielona.
Szmata będzie usunięta.
Dzień dobry
Moje tuje zaczęły chorować. Mam posadzone około 150 szt. Tuje mają ponad 10 lat. Choroba lub szkodnik występuje praktycznie na każdej z nich. Proszę o podpowiedź co im dolega i czym zwalczyć. W załączeniu zdjęcia
Witam forumowiczów, czy ktoś mógłby pomóc mi zdiagnozować problem z moimi Brabantami? Posadzone dwa lata temu około 50 szt. W tym roku na niektórych z nich zaczyna się dziać coś dziwnego mianowicie zaczynają brązowieć same końcówki... Pryskane i podlewane było dwukrotnie Proplantem, raz pryskane było Scorpionem, kilkukrotnie Pinivit, oraz magiczna siła przeciw brązowieniu i dalej jest ten problem. Wszystkie zabiegi wykonywane oczywiście z odpowiednimi przerwami.
Witam, nawozy i środki na grzyba nic nie dały więc jedna tuje przestałem na próbę podlewać żeby sprawdzić czy nie miała za mokro. Brak reakcji. Więc od kilku dni podlewam codziennie ta jedna tuje i zauważam, że zaczyna się budzić troszkę i ma nowe przyrosty. Więc może miała za sucho, a dziwne bo były podlewane. No ale chyba potrzebują dużo więcej wody niż się spodziewałem