Nie siedzi nic na niej? Zobacz pod spodem, czy coś jej nie zjada. Jeśli dobrze widzę na zdjęciu, to starszy przyrost jest ładny, a atak nastąpił na młode przyrosty - to sugeruje jakieś robactwo.
Jeśli to mszyca, to potraktuj mospilanem.
Jeśli nie ma żadnych mszyc i podobnych, to może cierpi na brak wody?
Witam, w marcu posadziłam thuje. Aktualnie już na wszystkich obumierają pojedyncze gałązki, na pniu pojawił się też zielonkawy nalot. Thuje były nawożone nawozem interwencyjnym i pryskane saprolem ale bez większych rezultatów. Czy ktoś może mi pomóc zdiagnozować co się z nimi dzieje i jak z tym walczyć? Dziękuję uprzejmie
Kochani,
Na początku tego roku posadziliśmy 2 metrowe tuje - ładnie się przyjęły nie było z nimi większych problemów ale od dość krótkiego czasu zaczęły robić się żółte w środku, myślałam, że to normalne zjawisko na jesień ale dzisiaj dojrzałam małe robaczki.
Może będziecie mi w stanie pomóc. Jak mogę na to zaradzić? Czy można pryskać teraz na jesień a jeśli tak to czym? Co to może być za robak? Miodownica? Gałązki w środku są oblepione świecącą lepką mazią. Boję się, że robak wejdzie na moje stare bujne tuje.
Moje tuje mają ok 10 lat i od kilu tygodni jedna z nich na wierzchu schnie. Dosłownie w oczach. Nie widać szkodnika. Na mojej ulicy sąsiad stracił cały szpaler żywotników w bardzo krótkim czasie i miały podobne objawy. Co to może być i co zrobić ?
Moje tuje mają ok 10 lat i od kilu tygodni jedna z nich na wierzchu schnie. Dosłownie w oczach. Nie widać szkodnika. Na mojej ulicy sąsiad stracił cały szpaler żywotników w bardzo krótkim czasie i miały podobne objawy. Co to może być i co zrobić ?
Bożeno, mało kto zwraca uwagę o tej porze roku na na grzyby. Być może że to działalność opieńki, a raczej jej grzybni/ryzomorfów. Nie koniecznie muszą się pokazywać owocniki. Dlatego proponuję sprawdzić pień drzewka i w razie wątpliwości zobaczyć pod korą czy nie ma tam sznurów zazwyczaj białych u podstawy pnia lub nieco wyżej.