Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 22:04, 26 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rozmawiałam o tym wypadaniu śliw wiśniowych z właścicielką szkółki. Rok temu straciłam taką 6-letnia, a w tym sezonie ponad 10-letni egzemplarz. Pani mi powiedziała, że ten typ tak ma. To drzewo bardzo wrażliwe na zmianę stosunków wodnych. Wystarczy, że trafi się suchy rok albo dla odmiany mokry i drzewka wypadają.

Pamiętam tę rabatę z fioletowymi rodkami przed modernizacją. Widać było tylko wielkie kamienne głazy, a teraz tak cudownie wypiękniała. Byliny na różance zapierają dech. Prześlicznie tam jest.

Może tak być Haniu ze śliwą. Trudno. Będzie nowe. Pewnie zrezygnuję tam z tak mocno bordowego koloru. Zrobi się jaśniej. Nie ma co rozpaczać nad rozlanym mlekiem.
Oj przypomniałaś mi akcję z tym gruzowiskiem. Aż wróciłam do zdjęć z tego czasu. Cztery lata minęły

Jak inny świat
Margerytka40 22:14, 26 maj 2023

Judith napisał(a)
Margerytko, dzisiaj w CO natknęłam się na derenia kanadyjskiego, nastąpiło szybkie wyświetlenie obrazu z Twojego ogrodu i… mam i ja! .
Dziękuję za inspirację

EDIT: a jak szybko on się rozrasta u Ciebie?

Na początku trochę stał w miejscu. Po dwóch latach ruszył. Teraz już pobierałam sadzonki z niego by dać jeszcze w inne miejsce. On puszcza z korzenia takie krótkie rozłogi. Myślę że da się go okiełznać gdyby zaczął za bardzo szaleć. Bardzo go lubię bo daje radę w trudnych warunkach u mnie. Jest długo ładny. W tym roku po zimie był fajny, dopiero jakoś w lutym, marcu go przycięłam bo liście zrobiły się suche. Ale szybciutko puszcza nowe. Teraz kwitnie. Później ma czerwone owocki.
Margerytka40 22:24, 26 maj 2023

Magleska napisał(a)
Asia Twój ogród jest zachwycający stworzyłaś cudo
różanka jest jedną z moich ulubionych w Twoim ogrodzie -kolejne też po kolei zachwycają
Buziaki

Kochana, bo bajzelku nie pokazuję . Jeszcze tyle do zrobienia. Elewację chcemy zmienić, wjazd przydało by się utwardzić, ogrodzenie, że nie wspomnę o komórkach do renowacji. Tak długo by wymieniać a tu brak czasu i o kasie to już nie mówię. Ten rok to tak na spokojnie chcemy, nic na siłę.
Dobrze, że rabaty cieszą, można odwrócić wzrok od tego co brzydkie jeszcze.
Dziękuję Ci bardzo za pochwały, motywacja cały czas się przydaje
LIDKA 22:50, 26 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Śliczny widok.
Co rośnie na brzegu rabaty na 4 foto?
Margerytka40 22:01, 27 maj 2023

Lidka

To bodziszek korzeniasty

Lubię teraz ten widoczek. Dobrze, że znalazłam to miejsce dla pomarańczowych azalii, które wędrowały po ogrodzie i albo mnie nie pasowały w danym miejscu albo im miejscówka nie sprzyjała. Dziś udało mi się zamówić u Ciepłuchy dwie białe azalie i dodam je tam jeszcze
Agatorek 23:33, 27 maj 2023

Fajny ten bodziszek. Duże kępy już ma, chyba szybko rośnie?
Alija 23:52, 27 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Oj przypomniałaś mi akcję z tym gruzowiskiem. Aż wróciłam do zdjęć z tego czasu. Cztery lata minęły

Jak inny świat

Asiu, aż trudno uwierzyć, że to jest to samo miejsce. Rzeczywiście inny świat. Przepiękne miejsce stworzyłaś.
Margerytka40 09:25, 28 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Fajny ten bodziszek. Duże kępy już ma, chyba szybko rośnie?

Jak ma dobre warunki rośnie szybko ale i w ekstremalnych miejscach tak jak u mnie przy brzozach i pod świerkami też daje radę. Jak nic nie chce rosnąć on da radę zawsze. U mnie to taki zapychacz do trudnych miejsc. Tu przed azalią akurat ma warunki dobre. Miałam go zamienić z czymś kwitnącym na biało jak azalie kwitną ale nie wiem, ten róż wcale mi tam nie przeszkadza
Margerytka40 09:26, 28 maj 2023

Alija napisał(a)

Asiu, aż trudno uwierzyć, że to jest to samo miejsce. Rzeczywiście inny świat. Przepiękne miejsce stworzyłaś.

Po takich zdjęciach widać sens tyrania
antracyt 10:38, 28 maj 2023

Pomyliłam wątki
Pozdrowienia zostawiam