Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 10:33, 26 maj 2023

MartaCho napisał(a)
Asiu, w Twoim wydaniu słowo nuda zaczyna nabierać nowego znaczenia!
Nie mogę się doczekać kolejnego spektaklu kwiecia i serii zdjęć!

Martuś
Aktualnie moje serce jest rozdarte między różanką a zakątkiem leśnym. I tu i tu kolorowo i pachnąco. W leśnym azalie dają czadu. Mogłabym leżeć na trawiastej ścieżce cały dzień. Jadę dziś do szkółki po białe azalie, oby były jakieś. Mam jedną i że dwie siostry chcę jej dokupić.
Agatorek 10:51, 26 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Rondo za chwilę zakwitnie dereni owo. Mój ulubiony czas na nim. Będę Was torturować zdjęciami

Uwielbiam takie tortury
Kawa 11:51, 26 maj 2023

Asia różanka zdecydowanie skradła moje serce u Ciebie cudna jest i tyle!
anabuko1 17:31, 26 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)
Ciągle to samo

Ciągle pięknie
Widoczki w szerszej perspektywie idealne.
To szałwia ta kwitnąca na fioletowo ? Co to za odmiana ? Chyba dużo masz sztuk jej tam posadzone ?
Miałam szałwię ale mi wypadła.
Myślę na nowo aby jakieś zakupić
Margerytka40 18:01, 26 maj 2023

Agatorek napisał(a)

Uwielbiam takie tortury

Masz jak w banku
Margerytka40 18:04, 26 maj 2023

Kawa napisał(a)
Asia różanka zdecydowanie skradła moje serce u Ciebie cudna jest i tyle!

Buziaki Kamilka za dobre słowo. O kuklikach będę pamiętać i jak tylko przekwitną i będzie sprzyjająca pogoda ukopię
Margerytka40 18:13, 26 maj 2023

anabuko1 napisał(a)

Ciągle pięknie
Widoczki w szerszej perspektywie idealne.
To szałwia ta kwitnąca na fioletowo ? Co to za odmiana ? Chyba dużo masz sztuk jej tam posadzone ?
Miałam szałwię ale mi wypadła.
Myślę na nowo aby jakieś zakupić

To niziutka kocimiętka Cat's Pajamas. Szałwie też tam są ale jeszcze nie kwitną. Tę kocimiętkę polecam bardzo. Niziutka, zwarta i kolor obłędny
Gruszka_na_w... 21:08, 26 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)
Że złych wieści chyba pada mi Pissardii. Ta moja najstarsza, Wielka. Już rok temu była dziwna, liście nie tak gęsto jak do tej pory i leciały przez lato. Teraz to samo tylko bardziej. Trochę kwitła ale nie tak jak bywało. Podobno to krótko wieczne drzewka. Moja pewnie ok 20 lat już ma. A może to przez świerki za nią, wyciągają wodę i papu. Hmm.. Oswajam się z wycięciem. Rabata była komponowana pod nią, trochę się tam zaburzy porządek. Cóż

Rozmawiałam o tym wypadaniu śliw wiśniowych z właścicielką szkółki. Rok temu straciłam taką 6-letnia, a w tym sezonie ponad 10-letni egzemplarz. Pani mi powiedziała, że ten typ tak ma. To drzewo bardzo wrażliwe na zmianę stosunków wodnych. Wystarczy, że trafi się suchy rok albo dla odmiany mokry i drzewka wypadają.

Pamiętam tę rabatę z fioletowymi rodkami przed modernizacją. Widać było tylko wielkie kamienne głazy, a teraz tak cudownie wypiękniała. Byliny na różance zapierają dech. Prześlicznie tam jest.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 21:16, 26 maj 2023

Margerytko, dzisiaj w CO natknęłam się na derenia kanadyjskiego, nastąpiło szybkie wyświetlenie obrazu z Twojego ogrodu i… mam i ja! .
Dziękuję za inspirację

EDIT: a jak szybko on się rozrasta u Ciebie?
Magleska 21:54, 26 maj 2023

Asia Twój ogród jest zachwycający stworzyłaś cudo
różanka jest jedną z moich ulubionych w Twoim ogrodzie -kolejne też po kolei zachwycają
Buziaki