Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

antracyt 12:53, 25 maj 2023

Ciągle to samo, ale na pewno się nie nudzi Uwielbiam rudości na Twojej różance
Margerytka40 18:00, 25 maj 2023

Nowa12 napisał(a)
Gdzie tam to samo. Ile u Ciebie już kwitnie roślin jak w pełni lata. I zielono i kolorowo. Super wygladają Twoje duże rabaty.

Nie ukrywam, że komponując rabaty myślę o wszystkich porach roku. Rabata idealna to w miarę atrakcyjna cały rok-nie wiem czy to możliwe. Duże rabaty dają duże możliwości, zawsze coś się jeszcze upchnie bez zakłócania spójności, coś przekwitnie to kwitnie następne i tak do zimy
Margerytka40 18:03, 25 maj 2023

Mirka napisał(a)

Dokładnie Asia ciagle to samo ale mnie się zawsze chce tu zaglądać
Nawet na powtarzające foty chociaż za każdym razem co innego kwitnie . Wiec czekam na kolejne.
Asia czy ten pomarańczowy kuklik masz z nasion czy sadzonki kupowałaś?
Ps. Te pachnidełka na nóżkach planuję kupić

Kukliki miałam z sadzonek jeszcze chyba z maminego ogródka, te czerwone kupowałam.
Mirko miło mi, że lubisz do mnie wpadać

Lilaki kupuj, świetne są. Mam jeszcze trzy takie nie szczepione ale póki co w kącie. Szukam im miejsca. Na ten czas pchała bym wszystko do azalii bo tam jeszcze sporo miejsca. I może tak zrobię bo Palibin ładne też jesienią. Listki są wtedy żółte a tam gdzie azalie jakoś tak ponuro jesienią.
Margerytka40 18:09, 25 maj 2023

antracyt napisał(a)
Ciągle to samo, ale na pewno się nie nudzi Uwielbiam rudości na Twojej różance

Różanka to dziwoląg kolorystyczny biorąc pod uwagę resztę ogrodu ale o dziwo nie kłuje mnie w oczy
Margerytka40 18:15, 25 maj 2023

Że złych wieści chyba pada mi Pissardii. Ta moja najstarsza, Wielka. Już rok temu była dziwna, liście nie tak gęsto jak do tej pory i leciały przez lato. Teraz to samo tylko bardziej. Trochę kwitła ale nie tak jak bywało. Podobno to krótko wieczne drzewka. Moja pewnie ok 20 lat już ma. A może to przez świerki za nią, wyciągają wodę i papu. Hmm.. Oswajam się z wycięciem. Rabata była komponowana pod nią, trochę się tam zaburzy porządek. Cóż
Agatorek 19:03, 25 maj 2023

Dzięki Asia za rondo ❤️. Niezmiennie nr 1.

Przykra sprawa z wiśnią, ale to już nie pierwsza na forum w tym roku. U Hani Gruszki wypadła. I u Ani- ajki też coś zaczyna chorować ( kiku shidare)
Czyli nie ma co się przywiązywać chyba…

Ale 20 lat to w sumie nie jest też bardzo krótko, chociaż na pewno wykopanie takiego drzewa nie wchodzi w grę. Jedynie wycięcie.

Magara 23:46, 25 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)
Ciągle to samo

Asia, aż sobie zapisałam na karteczce, żeby wieczorem obejrzeć na dużym ekranie
I nie zawiodłam się
Niezależnie od uroku kuklików i mojej niewiedzy w temacie tego, czy połączenie tych kolorów jest oczywiste czy może raczej nieoczywiste - efekt jest cudny
Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że kolor w ogrodzie jest związany z procesem dojrzewania ogrodnika
Margerytka40 10:16, 26 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Dzięki Asia za rondo ❤️. Niezmiennie nr 1.

Przykra sprawa z wiśnią, ale to już nie pierwsza na forum w tym roku. U Hani Gruszki wypadła. I u Ani- ajki też coś zaczyna chorować ( kiku shidare)
Czyli nie ma co się przywiązywać chyba…

Ale 20 lat to w sumie nie jest też bardzo krótko, chociaż na pewno wykopanie takiego drzewa nie wchodzi w grę. Jedynie wycięcie.

Ogrodnik nigdy nie ma spokoju. Jak nie s....ka to urok. Tak już jest. Ale nic, będzie miejsce na nowe. Wiadomo, że szkoda trochę bo duże drzewo trudno zastąpić. Na razie czekam bo jeszcze nie wygląda tragicznie ale myślę że to tylko kwestia czasu

Rondo za chwilę zakwitnie dereni owo. Mój ulubiony czas na nim. Będę Was torturować zdjęciami
MartaCho 10:20, 26 maj 2023

Asiu, w Twoim wydaniu słowo nuda zaczyna nabierać nowego znaczenia!
Nie mogę się doczekać kolejnego spektaklu kwiecia i serii zdjęć!
Margerytka40 10:22, 26 maj 2023

Magara napisał(a)

Asia, aż sobie zapisałam na karteczce, żeby wieczorem obejrzeć na dużym ekranie
I nie zawiodłam się
Niezależnie od uroku kuklików i mojej niewiedzy w temacie tego, czy połączenie tych kolorów jest oczywiste czy może raczej nieoczywiste - efekt jest cudny
Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że kolor w ogrodzie jest związany z procesem dojrzewania ogrodnika

Pamiętam jak krzywiłam się na pomysł z tą rabatą. Róże nie do końca chciałam. I w sumie to trochę do tych róż były inne dodatki w planach, później mi się dopiero wyklarowało co chcę tak naprawdę. I chyba całkiem nie najgorzej to wyszło. Jeszcze szukam ideału na później. Jak róże mają przerwę. Testuję różności. W tym roku floksy fioletowe