Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 08:28, 29 lip 2025

Kokesz napisał(a)

Potwierdzam, że zimuje. Jest bardzo ładna. Nie ekspansywna. Specjalnie wykruszalam nasiona seby mieć jej więcej.
Mam ją trzeci rok, w tym roku przeniosłam część na nowy ogródek.
Ma grube kłącza jak bodziszek ale się nie rozlazi.
Asia, przepięknie masz

Nie wiem tylko czy niektóre siewki nie wracają do podstawowego gatunku bo kilka mam jakichś wyższych a tego bym nie chciała. Pasowała mi taka max 60 cm. Chyba spróbuję rozmnożyć ją z łodyg żeby zachowała cechy.
Margerytka40 08:39, 29 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Rabaty piękne i do tego ich kolorystyka super współgra z elewacją domu

Masz rację, fajnie ta rabata na tle domu wygląda. Brakuje mi tam tylko czegoś wyższego. Palbiny na nóżkach najwyższe z dostępnych posadziłam ale jeszcze mi za nisko. Teraz to już tylko drzewka, ale przy różach pewnie zbyt dużo cienia wtedy by dawały. Musi więc zostać jak jest. W tym roku zamontowaliśmy pergolki i przy nich powojniki posadziłam, trochę to zapełni przestrzeń tej ściany gołej.
Margerytka40 08:44, 29 lip 2025

Monia81 napisał(a)
Napatrzyłam się na te Twoje rabaty, Asia cudnie masz w ogrodzie natyrałaś się, ale efekt boski czytam o poszerzeniu drogi, współczuję bardzo, bo z tymi dereniami kilkuletnimi to lekko chyba nie będzie, ale trzymam kciuki, żeby wszystko poszło tak jak należy.

Już prawie zaczęłam ukorzeniać derenie gdyby okazało się, że trudno będzie zachować te stare. Może uda się i zostanie jak jest. Oby, bo nie wiem czy jeszcze będę mieć tyle siły i samozaparcia by znów tam zaczynać od początku .
Margerytka40 08:47, 29 lip 2025

Magara napisał(a)
Dziewczyny, a te werbena lolipop to też się sieje jak głupia???
Obejrzałam ją sobie, fajna, niska. Do róż by mi pasowała, ale jak sobie pomyślę o wydłubywaniu siewek wśród kolców to mi się słabo robi

Sieje się. Czy tak samo jak zwykła to nie wiem jeszcze, ale się sieje
TAR 09:02, 29 lip 2025

Margerytka40 napisał(a)

Bo brzydkich miejsc nie pokazuję,a są i takie również. Nie mam czasu zająć się teraz nimi jak bym chciała i tak sobie są

Jeszcze dziś przyszło pismo z gminy ,że musimy po długości działki po 2 metry przesunąć ogrodzenie bo drogę będą poszerzać. Moje derenie cudne trzeba będzie wykopać i wogóle cała ta rabata frontowa do rozwałki pewnie,brzozy ....mam zagwostkę znów. No ale coś za coś,będą chodniki,ścieżka rowerowa.Trzeba znów zakasać rękawy do ciężkiej roboty...

To fatalnie, gmina moze sobie tak dac wytyczne jedynie? Niech dadza ludzi, sprzet i zaplaca za szkody i te wzystkie konieczne do wykonania prace. To sa w koncu jakies koszty i ciezka praca. Nie rozumiem jak tak mozna. Ja bym na pewno sie na to nie zgodzila. Dla mnie sciezki rowerowe czy poszerzenie to nie jest niestety wartosc dodana do nieruchomosci, wole swiety spokoj a nie tabuny łażacych ludzi i ryk samochodow.

Ogrod wymiata, odwaliliscie kawal dobrej roboty, jest przepieknie.