Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

TAR 22:48, 26 cze 2025

Sa floksy, rudbekie, gipsowki, zatrwiany, zurawki, marcinki i trawy. Wszystko do jesieni ladnie wyglada.
Magara 23:25, 26 cze 2025

TARcia - które floksy kwitną późnym latem???
Rudbekie - w różach ja osobiście wykluczam z podobnych powodów jak werbenę - samosiejek mnóstwo, wypielić wśród kolców - trudność.
Zatrwianów nie znam, marcinki znam - kojarzą mi się z tym, że rozrastają się kłączami - też bym ich raczej wśród róż wolała nie widzieć
tulucy 01:09, 27 cze 2025

Jeszcze rozchodniki są. A floksy, jak im zrobisz cięcie wiosną, to będą miały długie kwitnienie.
Przetacznik ząbkowany po przycięciu odbija i powtarza kwitnienie.
Margerytka40 08:24, 27 cze 2025

Magara napisał(a)

Asia, wielkie dzięki za info Ja wciąż błądzę w temacie mojej planowanej różanki
LEH to chyba już wycofane Jakiś czas temu chyba Anda o tym pisała. SS to Summer Song???

Ciekawa jestem co wymyślisz "na później" Moja pierwsza myśl, to też były werbeny, ale jak sobie wyobraziłam pielenie sryliarda siewek wśród róż - to pomysł uznałam za kiepskenyi

Ja już werbeny tam mam,taką niższą odmianę bo te wysokie wszystko by zagaiły. Te niech się sieją,mam to gdzieś
LEH już jak ja kupowałam, graniczyło z cudem ich dostanie. Udało mi się ,ale o jakości sadzonek przemilczę.Do tej pory się zbierają.
Na pewno dojdą tam rozchodnik i pewnie
jeszcze więcej rozplenic niskich. Wsadziłam Hameln Gold póki co i tak patrzę na to żółte
Magara 23:08, 27 cze 2025

Margerytka40 napisał(a)

Ja już werbeny tam mam,taką niższą odmianę bo te wysokie wszystko by zagaiły. Te niech się sieją,mam to gdzieś
LEH już jak ja kupowałam, graniczyło z cudem ich dostanie. Udało mi się ,ale o jakości sadzonek przemilczę.Do tej pory się zbierają.
Na pewno dojdą tam rozchodnik i pewnie
jeszcze więcej rozplenic niskich. Wsadziłam Hameln Gold póki co i tak patrzę na to żółte

Asia, a jaką masz niższą, która się nie sieje?
W zeszłym roku kupiłam Santos - nie przezimowała.

tulucy napisał(a)
Jeszcze rozchodniki są. A floksy, jak im zrobisz cięcie wiosną, to będą miały długie kwitnienie.

Lucy, zaraz lipiec, a u mnie floksy jeszcze nie kwitną pierwszy raz nawet Ja jestem inna bajka klimatyczna
Margerytka40 07:25, 29 cze 2025

Moja to werbena Lolipop, w zeszłym roku kupiłam trzy i pozwoliłam by się wysiała. Nawet przezimowały mi te kupione i aktualnie już kwitną. One max 50/60cm mają .
Margerytka40 07:30, 29 cze 2025

TAR napisał(a)
Sa floksy, rudbekie, gipsowki, zatrwiany, zurawki, marcinki i trawy. Wszystko do jesieni ladnie wyglada.

Zatrwiany mam na różańce, muszę rozmnożyć bo fajnie się tam wpasowały.
Margerytka40 07:31, 29 cze 2025

tulucy napisał(a)
Przetacznik ząbkowany po przycięciu odbija i powtarza kwitnienie.

Rozchodniki chyba też dodam
LIDKA 08:06, 29 cze 2025

Asia rzadko bywa a jak przyjdzie to i ogród i foty zwalają z nóg.
Przepiękna Różanka.
Normalnie wzdycham cmokam i acham.

Asia pokazuj ją proszę w kolejnych miesiącach bo ja dopracowuje mojá rabate kortową z różami i coś pozgapiam.

Magara
Gaura pasuje do róż. Zwiewna jest.
Gosialuk 11:36, 30 cze 2025

Przepięknie.
Magara słusznie patrzy na plewienie wśród kolców. Też tego nie lubię. Miałam blisko róż szałwię okręgową, która się bardzo sieje i ją przeniosłam, a i tak jeszcze jakieś siewki wyszły.
Twoim śladem posadziłam wokół róż kukliki, ale wsiało mi się tam mnóstwo orlików, więc dalej jest misz masz.
Gaura jest fajna, tylko nie na moją glinę. Ale są takie niskie odmiany, że róż by nie zagłuszyły.
A zatrwiany na różance masz wieloletnie czy jednoroczne?