Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

basia3012 00:36, 12 lip 2025

Margerytka40 napisał(a)

O patrz, a ja dziś rano właśnie fotki tam robiłam

Asiu, wreszcie i ja tu trafiłam. Cudnie, wszędzie. Ale tu najbardziej kolorowo. Rabata z ciurkadełkiem też piękna.
Margo2 00:16, 20 lip 2025

Współczuję
Ja nie mam takich ładnych rabat, ale mnie by serce bolało, że musze stracić rosliny, które posadziłam.
A Ty masz to wszystko tak super ułożone.
Część da sie przesadzić, ale drzewa? Jesli młode to też pewnie by dało radę. Tylko trzeba je zacząć obkopywać, żeby tych drobnych korzeni nabrały.
Czy masz miejsce, żeby przesunąć tę rabatę do przodu?
mrokasia 08:51, 20 lip 2025

O rety, co ja czytam? Przymusowa rujnacja frontowej? Buuuuuu
To nie lada przedsięwzięcie ale może faktycznie dałoby się ją przesunąć do przodu? Szkoda takiej ładnej kompozycji.
Kokesz 09:49, 20 lip 2025

Margerytka40 napisał(a)
Moja to werbena Lolipop, w zeszłym roku kupiłam trzy i pozwoliłam by się wysiała. Nawet przezimowały mi te kupione i aktualnie już kwitną. One max 50/60cm mają .

Potwierdzam, że zimuje. Jest bardzo ładna. Nie ekspansywna. Specjalnie wykruszalam nasiona seby mieć jej więcej.
Mam ją trzeci rok, w tym roku przeniosłam część na nowy ogródek.
Ma grube kłącza jak bodziszek ale się nie rozlazi.
Asia, przepięknie masz
sylwia_slomc... 17:20, 20 lip 2025

Rabaty piękne i do tego ich kolorystyka super współgra z elewacją domu
Monia81 21:38, 20 lip 2025

Napatrzyłam się na te Twoje rabaty, Asia cudnie masz w ogrodzie natyrałaś się, ale efekt boski czytam o poszerzeniu drogi, współczuję bardzo, bo z tymi dereniami kilkuletnimi to lekko chyba nie będzie, ale trzymam kciuki, żeby wszystko poszło tak jak należy.
Magara 23:37, 20 lip 2025

Dziewczyny, a te werbena lolipop to też się sieje jak głupia???
Obejrzałam ją sobie, fajna, niska. Do róż by mi pasowała, ale jak sobie pomyślę o wydłubywaniu siewek wśród kolców to mi się słabo robi
Margerytka40 07:19, 29 lip 2025

basia3012 napisał(a)

Asiu, wreszcie i ja tu trafiłam. Cudnie, wszędzie. Ale tu najbardziej kolorowo. Rabata z ciurkadełkiem też piękna.

Witaj Basiu
Teraz różanka już mniej napakowana. Po obcięciu kocimiętek i szałwii trochę pusto. Róże też mają przerwę. To taki mniej spektakularny czas dla niej i ciągle pracuję nad tym żeby to zmienić. Podosadzałam różności ale na efekt trzeba poczekać
Margerytka40 08:19, 29 lip 2025

Margo2 napisał(a)
Współczuję
Ja nie mam takich ładnych rabat, ale mnie by serce bolało, że musze stracić rosliny, które posadziłam.
A Ty masz to wszystko tak super ułożone.
Część da sie przesadzić, ale drzewa? Jesli młode to też pewnie by dało radę. Tylko trzeba je zacząć obkopywać, żeby tych drobnych korzeni nabrały.
Czy masz miejsce, żeby przesunąć tę rabatę do przodu?

Jest szansa, że ominie mnie kolejna modernizacja ogrodu. Trwają właśnie rozmowy. Ta część drogi obok naszej działki ma być trochę węższa, jednokierunkowa i być może zmieści się w obecnych granicach. Czekamy na decyzje. Trochę mi skrzydła opadły na myśl o tym wszystkim
Margerytka40 08:23, 29 lip 2025

mrokasia napisał(a)
O rety, co ja czytam? Przymusowa rujnacja frontowej? Buuuuuu
To nie lada przedsięwzięcie ale może faktycznie dałoby się ją przesunąć do przodu? Szkoda takiej ładnej kompozycji.

Kasiu nie chce mi się nawet myśleć o tym. Byliny, krzewy może jakoś by się uratowało, ale drzewa? Brzozy tam to już drzewska się zrobiły. Bez szans na przekopanie. Oby nie.