Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

TAR 11:50, 30 cze 2025

Magara napisał(a)
TARcia - które floksy kwitną późnym latem???
Rudbekie - w różach ja osobiście wykluczam z podobnych powodów jak werbenę - samosiejek mnóstwo, wypielić wśród kolców - trudność.
Zatrwianów nie znam, marcinki znam - kojarzą mi się z tym, że rozrastają się kłączami - też bym ich raczej wśród róż wolała nie widzieć

Blue Boy i Watermelon kwitly mi do listopada, podobnie jak te zwykle fioletowe.
TAR 11:55, 30 cze 2025

Magara napisał(a)

Lucy, zaraz lipiec, a u mnie floksy jeszcze nie kwitną pierwszy raz nawet Ja jestem inna bajka klimatyczna

U mnie tez nie, jedne wczesniejsze zaczynaja. Ale przeciez mozesz dac inne rosliny kwitnace wczesniej, po to by nasadzenia sie uzupelnialy. Moje gaury w mokrym rosna najlepiej, te co mam w suchym traktuje jak jednoroczne, nie ma szans by przezimowały. Na pozne lato wczesna jesien polecam miniaturowe chryzantemki ogrodowe, sa czadowe. Moimi podsadziłam od dołu judaszowca, pieknie to wyglada. Mozna dac jeszcze kolorowe krwawniki, te rosna wszedzie. U ciebie Daga jarzmianki dobrze rosna, z różami bedzie do twarzy, ja daje na probe przywrotnika, pasuje mi ta limonka kwiatowa do róz.
mirkaka 17:01, 30 cze 2025

Margerytka40 napisał(a)

Zachwycająca jest ta różanka,
Co to za skrót LEH? i co to za roślina kwitnąca na ciemny bordowy kolor na ostatnim zdjęciu?
Eupraksja 17:46, 30 cze 2025

Margerytka40 napisał(a)

Asiu, pierwszy raz do Ciebie trafiłam i zachwycam się wieloma ujęciami, a już te zdjęcia to jest po prostu mistrzostwo świata! Cudowne, cudowne, cudowne misz-masze w moich ulubionych kolorach! I ten wspaniały rozmach, to jest ogromna rabata, prawda? Utwierdzam się w przekonaniu, że nie ma co planować malutkich jakichś pasów, rabaty muszą mieć właśnie taki rozmach, taką głębię, dopiero wtedy oko może jednocześnie skupiać się na jednej części, widząc w rozmyciu przed i za, i wszędzie wokół podobne plamy nasadzeń.

Ciekawa jestem, jak takie rabaty powstawały, czy rysujesz sobie wcześniej przynajmniej mniej więcej, co posadzisz? Czy idąc na żywioł tworzysz takie cuda?