Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 15:55, 10 kwi 2022

Anda napisał(a)

Ona aż tak mocno się nie wysiewa. Poza tym nie lubi miejsc, w których już raz rosła. Nie będziesz miała raczej z nią problemów

Czyli rozumiem, że w tym samym miejscu mi się raczej nie wysieją . A gdybym usilnie chciała w tym samym i przenoszone też nie będą chciały rosnąć? A kilkanaście centymetrów od tego miejsca już ok?
Margerytka40 15:58, 10 kwi 2022

Judith napisał(a)

Ja mam piach... Z gliną doświadczenia nie mam, bo piaszczysty ogród to mój pierwszy ogród . Fajne w piachu jest to, ze nigdy nie jest grząsko na rabatach, a rosliny nie maja szansy zgnić. Niefajne, ze trudniej go wzbogacić w cokolwiek, bo wszystko przecieka jak przez sitko .

No i na piachu ciągłe podlewanie. U mnie dłuuugo musi nie padać by rośliny wołały pić.
Anda 19:00, 10 kwi 2022

Margerytka40 napisał(a)

Czyli rozumiem, że w tym samym miejscu mi się raczej nie wysieją . A gdybym usilnie chciała w tym samym i przenoszone też nie będą chciały rosnąć? A kilkanaście centymetrów od tego miejsca już ok?

Nie wiem, czy przenoszone będą miały problemy. Nie próbowałam jeszcze Zauważyłam u siebie, a potem przeczytałam w książce potwierdzenie, że tam, gdzie już rosły się nie wysiewają. Wypróbuj
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 20:32, 10 kwi 2022

Anda napisał(a)

Nie wiem, czy przenoszone będą miały problemy. Nie próbowałam jeszcze Zauważyłam u siebie, a potem przeczytałam w książce potwierdzenie, że tam, gdzie już rosły się nie wysiewają. Wypróbuj

Ciekawe czemu tak się dzieje. Może rosnąc w danym miejscu wykorzystuje jakieś składniki i póżniej szuka sobie miejsca z zasobami
Margerytka40 20:49, 10 kwi 2022

Dziś jednak za zimno było na prace w ogrodzie więc chałupę wywracałam do góry nogami. Po południu troszkę tylko wyszłam na rytualny obchód. Znalazłam pączki kwiatowe na kalinach japońskich. Uff, bo myślałam, że się na mnie obrażą za jesienne przesadzanie. Azalie też dzielnie zniosły przenosiny ubiegłoroczne i żyją. Mimo zimna roślinki powolutku ruszają. Marzę już by było po Świętach i czasu na ogród ciut więcej
Margerytka40 20:53, 10 kwi 2022

W zeszłym roku posadziłam powojnik montana przy ganku. Widzę, że żyje. Ma jednak jeden długi pęd, powinnam go przyciąć? Czym dokarmiać powojniki?
Monia81 20:57, 10 kwi 2022

oj też mi się marzą takie paprocie w ogrodzie, chętnie bym taki zakątek z nimi w roli głównej chciała, może kiedyś...
U mnie też dzisiaj zimno... buziaczki
Rumianka 21:06, 10 kwi 2022

Margerytka40 napisał(a)
Dziś jednak za zimno było na prace w ogrodzie więc chałupę wywracałam do góry nogami. Po południu troszkę tylko wyszłam na rytualny obchód. Znalazłam pączki kwiatowe na kalinach japońskich. Uff, bo myślałam, że się na mnie obrażą za jesienne przesadzanie. Azalie też dzielnie zniosły przenosiny ubiegłoroczne i żyją. Mimo zimna roślinki powolutku ruszają. Marzę już by było po Świętach i czasu na ogród ciut więcej

Asieńko, jeszcze przyjdzie ciepły czas na wszelkie prace w ogrodzie. Zdążymy się zmęczyć, ale wiem jak to ciągnie, by coś pogrzebać...Będzie cieplej, to i praca lepiej pójdzie, najważniejsze, żeby zdrówko dopisało...Pozdrawiam

A jeżeli chodzi o Montanę, to ja nie skracam pędów, bo szkoda mi tych wypuszczonych listków,
tulucy 21:36, 10 kwi 2022

Anda napisał(a)

to czemu miałam je 3 lata z rzędu na jednej i tej samej rabacie??????
Anda 21:56, 10 kwi 2022

tulucy napisał(a)
to czemu miałam je 3 lata z rzędu na jednej i tej samej rabacie??????

Moje też miałam na tej samej rabacie - mini łączce, ale nie w tym samym miejscu. W tym miejscu gdzie było jej najwięcej nie wyrosła w kolejnym roku ani jedna.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies