Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 19:19, 28 maj 2022

Asiu. Mąż pochwalony, wychwalony, się cieszy. Altana przechodziła tyle różnych faz planowania, że musiała się wpasować, nie miała wyjścia
Paprociom nic nie będzie, jest chłodno, bez słońca. Do jutra wytrzymają

Łucja. Ja trochę popracowałam w okienkach pogodowych. A Ty bidulo całkiem plany musiałaś zmienić, no nie zazdroszczę. Nie dalej jak przedwczoraj też myślałam, że wieczorem SOR zaliczę. Przesadzałam te swoje azalie i miałam taczkę prawie pełną ziemi. Takiej ciężkiej, mokrej bo padało. W którym momencie jak grzebałam w dołku, taczka się przewróciła na moje przedramię prosto. Dodam, że taczka metalowa. Ręki wyjąć nie mogłam a tu nikogo w domu. Była teściowa, ale ta to panikara, jeszcze to ja ją bym musiała ratować. Jakoś się wykaraskałam. Przedramię skóra zdarta, na szczęście krew się nie waliła ale ręka puchła w oczach. Bolało jak diabli. Odkaziłam i poszłam skończyć robotę jedną ręką. Myślę sobie jak złamana to i tak gorzej nie będzie. Wieczorem bolało, M na SOR już mnie wyganiał. Myślę poczekam, zobaczę. Palcami ruszałam, obracałam przedramieniem. Bolało, ale chyba myślę przy złamaniu bardziej powinno. Dziś już kopałam, sadziłam. Jeszcze trochę boli i jest obrzęk ale pewnie to stłuczenie, rana.
Dobrze, że mi ta taczka w głowę nie trzasnęła.

Szkolenie względem altany.... nie wiem czy M się nadaje na nauczyciela. Mała mówi, że ciężko z tatą. Jak ma jej coś wytłumaczyć to kończy się to zazwyczaj sprzeczką między nimi

Vita. No cóż zrobić. Najpierw było sucho, pragnęliśmy deszczu a teraz pewnie za chwilę będziemy narzekać, że ciągle pada
O tej bieli już mi Hania wspominała i nawet mam białe azalie japońskie. Czasem jak nie do końca pasuje odpuszczam, czasem drążę. Coś tam dziś podziałałam i chyba na ten czas musi zostać. Jeszcze tylko mus zamienić bodziszki i hakonki All Gold na coś innego i zostawiam jak będzie
Margerytka40 19:27, 28 maj 2022

Agatorek napisał(a)
Altana świetnie wygląda i bardzo pasuje w tym miejscu . Przekaż proszę kolejne pochwały dla eMa
Kanciki ostre jak brzytwa, kolor trawki świetnie kontrastuje z korą (którą pewnie też kupujesz na tony ).

Kocimiętka „piżamowa” ma cudny kolor.

Tu akurat mam wysypane zrębkami iglastymi. Dorwałam w zeszłym roku, dużo taniej niż kora. Fajne były bo dużo igieł. Na tej leśnej części mi pasują bo i tak sypią mi się tam sosnowe igły i szyszki.
O co chodzi z tą kocimiętką? Czemu piżamowa? Próbowałam dojść ale chyba za mało się wróciłam i nie znalazłam
LIDKA 19:33, 28 maj 2022

Asia altana super. Masz extra dział techniczny.

Wszyskie rośliny mi się u Ciebie podobają.

Pisałaś że dużo sama rozmnażasz. Co jest łatwe i szybkie z bylin?

Podziwiam Twój ogród i Waszą pracowitość.
Margerytka40 19:44, 28 maj 2022

Azalie podsadzone paprociami, wsadzone białe, japońskie. Kolory za intensywne jakby, chyba dlatego, że chwilę po deszczu

Margerytka40 19:54, 28 maj 2022

Nie pasuje mi jeszcze ten róż bodziszka pod tą samotną azalią przed brzozami i hakonki All gold. Te drugie chyba pożegnam zupełnie bo gdzie by nie rosły drażnią moje oczy. Będą do wydania

Od strony koła trawnikowego, tak jak ostatnie zdjęcie posadzę trochę kocimiętki tej niskiej CP. Będzie spójnie z resztą dokoła trawnika a tu ten fiolecik chyba będzie idealny
Margerytka40 20:26, 28 maj 2022

LIDKA napisał(a)
Asia altana super. Masz extra dział techniczny.

Wszyskie rośliny mi się u Ciebie podobają.

Pisałaś że dużo sama rozmnażasz. Co jest łatwe i szybkie z bylin?

Podziwiam Twój ogród i Waszą pracowitość.

Dział techniczny zdolny, to prawda

Rozmnażam sama bo gdybym miała kupić na ten mój areał ti pewnie z torbami bym poszła. Hmmm, co jest łatwe? Byliny w zasadzie wszystkie. Im nawet wskazane co kilka lat takie odmłodzenie przez podział. Trawy też w miarę się rozmnażają. Najłatwiej chyba seslerie, carexy, rozplenice też wszystkie mam z podziału, hakonki wystarczy odkopać kawałek od matki. Rozmnażałam kocimiętki, szałwie, rozchodniki, jeżówki, brunnery, lawendy, hortensje, kukliki, wiele jeszcze innych.
Co chcesz rozmnożyć? Pytaj, chętnie odpowiem co i jak
Miło mi, że podoba Ci się ogród
tulucy 20:31, 28 maj 2022

Kochana to też miałaś przejścia, nie zazdroszczę.

Kocimiętka piżamowa? Kocia piżamka cat's pajamas może to i nie piżamka, ale bardzo pasuje

Ze szkoleniem może to i strach, jakby się do kupy razem zebrali i zbuntowali jeszcze
Margerytka40 21:10, 28 maj 2022

tulucy napisał(a)
Kochana to też miałaś przejścia, nie zazdroszczę.

Kocimiętka piżamowa? Kocia piżamka cat's pajamas może to i nie piżamka, ale bardzo pasuje

Ze szkoleniem może to i strach, jakby się do kupy razem zebrali i zbuntowali jeszcze

A, no to teraz kaman. Myślałam, że to jakaś historia z tym związana
M, jak mówięobrze, że mnie ta taczka nie zabiła, odpowiedział-naposali byśmy na nagrobkuddała życie dla ogrodu
No strach trochę. Pewnie mieliby dużo wspólnych tematów. A najpewniej obrabiali by nam cztery litery i naśmiewali się jak to biegamy z roślinami po ogrodach
tulucy 21:52, 28 maj 2022

Ja miałam tylko raz ogrodowe zagrożenie życia. Jak gałąź, moreli o mało na mnie nie spadła. Dobrze, że usłyszałam jakieś trzaski i wstałam poszukać ich źródła. Gałąź raąbnęła tam, gdzie wcześniej klęczałam. Z toną owoców, ciężka jak licho.

Taaa, ich lepiej nie poznawać że sobą, bo zaczną za dużo kojarzyć na temat zakupów itd
Judith 21:57, 28 maj 2022

Pięknie jest . Dla mnie nie ma zbyt jaskrawych kolorów w ogrodzie .