Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 20:51, 14 cze 2022

Kawa napisał(a)
cudowana rabata

naparstnice bylinowe mówisz - muszę popatrzeć
ja hodowałam 4 roślinki myśląc że to naparstnice a to chwast trędownik hhaha ale zostawiłam na rabacie bo bardzo miododajna no to niech bzyki mają

jakbyś się hakonki pozbywała to ja chętna

Te naparstnice nie są tak wielkie ale nie zanikają. Wysiewają się też troszeczkę. W tych zwykłych denerwuje mnie, że z czasem jaki kolor by nie był wyjściowo to i tak po jakimś czasie robią się różowe. Kupowałam i białe, i ecru a mam same różowe. Bylinowe są takie jak kupiłam

Hakonki ciągle troszkę uszczuplam a nie wiem czy dwóch zupełnie nie wykopię. Jak chcesz nie ma sprawy tylko ja bym je teraz dała może u siebie do przechowalnika a jesienią a najlepiej wiosną mogę Ci wysłać(jak to zrobię jeszcze nie wiem bo to kolosy som). Szkoda, że bliżej nie mieszkasz. Ewentualnie mogę sadzonki robić i wtedy mniejsze by były
Margerytka40 20:52, 14 cze 2022

Martka napisał(a)

Margerytko, tu jest pięknie!!!

Jej, jaka jestem dumna. Dziękuję
Margerytka40 20:56, 14 cze 2022

Martka napisał(a)

Margerytko, jakie masz u siebie odmiany derenia Kousa? Zjawiskowy efekt... jak cała reszta. Szukam jakiegoś drzewka z rozłożystą koroną, nie kolumnowego. Mam już Milky Way i zastanawiam się, czy nie dosadzić niedaleko innego?

Mam zwykłego Kousa bezodmianowego, to ten największy i odmianę chińską. Ten zwykły naturalnie nie będzie kolumnowy. U mnie przez niewiedzę trochę źle był prowadzony i dlatego. Naturalnie one są bardziej rozłożyste, nawet wielopniowe czasami.
Martka 22:53, 14 cze 2022

Duma w pełni uzasadniona Dziękuję za inf. o dereniu Kousa, napisz proszę, jak szybko u Ciebie rośnie? Taka korona 2-3 metrowa to kwestia lat 3, 5 czy 10? Jak myślisz, jeśli kupię takie 1,5 metrowe drzewko?
Magara 22:54, 14 cze 2022

Margerytka40 napisał(a)

Te naparstnice nie są tak wielkie ale nie zanikają. Wysiewają się też troszeczkę.

Asia, a pokazałabyś zdjęcie tych bylinowych? I z czym masz je zestawione?
Jeżeli już było to sorki, ale w tym sezonowym natłoku wiele informacji ginie.
Zachwyciłam się kiedyś nimi u Agaty z Tajemniczego, w tym roku kupiłam, maluchy - wiadomo. Ale Dziewczyny u mnie w wątku jakoś bardzo oszczędnie je pochwalają

Że u Ciebie pięknie to już chyba wspominałam
Kawa 09:43, 15 cze 2022

Margerytka40 napisał(a)

Te naparstnice nie są tak wielkie ale nie zanikają. Wysiewają się też troszeczkę. W tych zwykłych denerwuje mnie, że z czasem jaki kolor by nie był wyjściowo to i tak po jakimś czasie robią się różowe. Kupowałam i białe, i ecru a mam same różowe. Bylinowe są takie jak kupiłam

Hakonki ciągle troszkę uszczuplam a nie wiem czy dwóch zupełnie nie wykopię. Jak chcesz nie ma sprawy tylko ja bym je teraz dała może u siebie do przechowalnika a jesienią a najlepiej wiosną mogę Ci wysłać(jak to zrobię jeszcze nie wiem bo to kolosy som). Szkoda, że bliżej nie mieszkasz. Ewentualnie mogę sadzonki robić i wtedy mniejsze by były

Asiu jestem chętne jak najbardziej i to na jesień jakbyś robiła sadzonki to wiesz cmok cmok

te bylinowe to chyba tylko żółte ( takie znalazłam) żółty to nie mój kolor
a w sumie to nie wiem czemu sie u mnie nie wysiały no chyba że wysiały ja wyrwałam
Margerytka40 14:02, 15 cze 2022

Martka napisał(a)
Duma w pełni uzasadniona Dziękuję za inf. o dereniu Kousa, napisz proszę, jak szybko u Ciebie rośnie? Taka korona 2-3 metrowa to kwestia lat 3, 5 czy 10? Jak myślisz, jeśli kupię takie 1,5 metrowe drzewko?

Jeśli będzie 1,5 m za 3 lata powinno podwoić swoją wysokość. One rosną naprawdę szybko, oczywiście ważne jest stanowisko .
Margerytka40 14:15, 15 cze 2022

Magara napisał(a)

Asia, a pokazałabyś zdjęcie tych bylinowych? I z czym masz je zestawione?
Jeżeli już było to sorki, ale w tym sezonowym natłoku wiele informacji ginie.
Zachwyciłam się kiedyś nimi u Agaty z Tajemniczego, w tym roku kupiłam, maluchy - wiadomo. Ale Dziewczyny u mnie w wątku jakoś bardzo oszczędnie je pochwalają

Że u Ciebie pięknie to już chyba wspominałam

Żółta jeszcze nie kwitnie a ta ciemniejsza to nowy nabytek i wsadzona póki co bez planu więc z zestawieniem nie pomogę. Chodzi mi po głowie narecznica czerwonozawijkowa, żółte hakone albo świecznica jako towarzystwo
Tak teraz wygląda

Sorki za jakość zdjęcia, w biegu telefonem
Margerytka40 14:20, 15 cze 2022

Kawa napisał(a)

Asiu jestem chętne jak najbardziej i to na jesień jakbyś robiła sadzonki to wiesz cmok cmok

te bylinowe to chyba tylko żółte ( takie znalazłam) żółty to nie mój kolor
a w sumie to nie wiem czemu sie u mnie nie wysiały no chyba że wysiały ja wyrwałam

Mogło tak być, że wyrwałaś. Chyba pojawiają się i inne kolory bylinowych, gdzieś wpadły mi w oko np. czerwone. Ta moja nowa to taki zgaszony pomarańczowy. Masz zdjęcie post wyżej.
O hakonkach będę pamiętać
Kawa 14:25, 15 cze 2022

no znalazłam że ta to digitalis goldcrest
mam już na liście