Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 14:32, 15 cze 2022

Kawa napisał(a)
no znalazłam że ta to digitalis goldcrest
mam już na liście

Też myślę, że to ta odmiana. Wypatrzyłam ją na bazarku więc nazwy nie miała ale na bank to ta właśnie
Agatorek 20:03, 15 cze 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Asia, rób sadzonki i odsprzedawaj. Od razu się zgłaszam jako pierwsza klientka!

Halo halo, tu kolejka jest
Martka 22:58, 15 cze 2022

Margerytko, właśnie mi uświadomiłaś, że nie mam dobrego stanowiska dla derenia Kousa, to które planowałam, ma tylko popołudniowe słońce… Dziękuję, szukam innego rozwiązania
Magara 01:37, 16 cze 2022

Asia, dzięki
Najbardziej jestem ciekawa tej bylinowej żółtej. Skusiłam się na nią bo powinna zimować i faktycznie być byliną.
Ta Goldcrest bardzo ładna
W zeszłym roku kupiłam 6 sztuk Illumination Cherry. Była wielkim rozczarowaniem - miała być wysoka (ok. 110), kwitnąc nieprzerwanie. Była niska (30 cm), zakwitła na chwilę a do tego żadna zimy nie przetrwała. Trochę mnie to zniechęciło do wydawania pieniędzy na "odmianowe" naparstnice.
Bardzo jestem ciekawa Twoich doświadczeń
Margerytka40 09:33, 16 cze 2022

Agatorek napisał(a)

Halo halo, tu kolejka jest

Dziewczyny spoko, starczy dla wszystkich
Kasya 09:39, 16 cze 2022

A co tu dają ?
Margerytka40 09:41, 16 cze 2022

Martka napisał(a)
Margerytko, właśnie mi uświadomiłaś, że nie mam dobrego stanowiska dla derenia Kousa, to które planowałam, ma tylko popołudniowe słońce… Dziękuję, szukam innego rozwiązania

W zasadzie one lubią zaciszne miejsca, nie na patelni. Tyle, że nie wybarwiają się wtedy jesienią tak ładnie. Ogólnie te zwykłe kousa bezodmianowe wybarwienia mają średnie. Za to kwiaty bardzo trwałe, długo są na drzewku. Czasem i 1,5 miesiąca. Ta odmiana chińska, którą mam jesienią jest cudownie wybarwiona, kwiaty ciut większe ale za to bardziej wrażliwe na deszcz, przypalenia i szybciej przekwita. U mnie wszystkie rosną w pełnym słońcu i na przewiewie. Nigdy mi ich nie zmroziło. Tak że z tym miejscem to różnie. Ważne by miały troszkę wilgoci.
Margerytka40 09:42, 16 cze 2022

Kasya napisał(a)
A co tu dają ?

Hakonki te zwykłe
Margerytka40 09:46, 16 cze 2022

Magara napisał(a)
Asia, dzięki
Najbardziej jestem ciekawa tej bylinowej żółtej. Skusiłam się na nią bo powinna zimować i faktycznie być byliną.
Ta Goldcrest bardzo ładna
W zeszłym roku kupiłam 6 sztuk Illumination Cherry. Była wielkim rozczarowaniem - miała być wysoka (ok. 110), kwitnąc nieprzerwanie. Była niska (30 cm), zakwitła na chwilę a do tego żadna zimy nie przetrwała. Trochę mnie to zniechęciło do wydawania pieniędzy na "odmianowe" naparstnice.
Bardzo jestem ciekawa Twoich doświadczeń

Żółtą mam trzeci rok. Nic po zimie nie ucierpiała przez ten czas. Do długokwitnących raczej bym jej nie zaliczyła. Ogólnie to nic spektakularnego, raczej ciekawostka
Magara 00:33, 17 cze 2022

No to czas pokaże jak z nią będzie u mnie, niech się wykazuje