Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Alija 22:20, 12 cze 2022

Margerytka40 napisał(a)

I nieśmiało pokażę Wam zajawkę rabaty przy ciurkadełku, którą uzupełniam metodą małych kroczków. Nie zmienia się tylko łan seslerii. Do niej dodaję kolorki

Ciurkadełkowa rabata cudna, taka, delikatna, zwiewna i subtelna.
Różanka zachwycająca, ten zestaw kolorystyczny przepiękny, świetnie to wymyśliłaś.
Masz wspaniały ogród.
Magara 00:02, 13 cze 2022

Margerytka40 napisał(a)

Na różance na potem mam jeżówki, kłosowce, zatrawiany. Wszystko jeszcze do poukładania. Zatrawiany wtykałam wiosną gdzie było miejsce, teraz widzę, że mogą mieć mało miejsca. Kłosowce muszę rozrzucić po rabacie bo mam w jednym miejscu. Sporo mam ich siewek to będzie się czym rządzić. Liczę, że goździki brodate będą też jeszcze kwitły długo a w ogóle koniecznie muszę zamówić je w kolorze mocno czerwonym, mam ciemne bordo a jednak kapka takiej czerwiewni żarówiastej dobrze by tam wyglądała. Szałwie i kocimiętki powtórzą kwitnienie, mniej co prawda, ale będą. Teraz jest bosko i już na zapas mi żal, że nie można takiego stanu zamrozić, zahibernować

O matko, Asia, zdradź przepis jak to wszystko zmieścić na jednej rabacie
Ja od roku, dwóch też staram się tak sadzić, żeby zawsze coś kwitło, ale mam wrażenie, że wszystko rośnie w takim tempie, że jedno pożre drugie
Margerytka40 06:54, 13 cze 2022

Magara napisał(a)

O matko, Asia, zdradź przepis jak to wszystko zmieścić na jednej rabacie
Ja od roku, dwóch też staram się tak sadzić, żeby zawsze coś kwitło, ale mam wrażenie, że wszystko rośnie w takim tempie, że jedno pożre drugie

Jeszcze tego nie wiem, jak to zrobię. Mam zamiar upchnąć w każdy wolny centymetr. A później niech się dzieje co chce. Silniejszy wygra
Margerytka40 07:02, 13 cze 2022

Alija napisał(a)

Ciurkadełkowa rabata cudna, taka, delikatna, zwiewna i subtelna.
Różanka zachwycająca, ten zestaw kolorystyczny przepiękny, świetnie to wymyśliłaś.
Masz wspaniały ogród.

Oj, do wspaniałości to daleko Alicjo. Nie przez skromność to piszę, ale realnie oceniam to, co widzę. Ale to zupełnie inna bajka i nie ma co narzekać. Brakuje mi bardzo by żywopłoty już zasłaniały i dawały tło. Wczoraj przycinałam cisowy. Fajnie się zagęszcza po dokładnym przycinaniu gałązka po gałązce, na wysokość też przyrasta. Jest nadzieja. Wiem, za kilka lat będę marudzić, że za szybko rośnie, że znów do cięcia. Taka dola ogrodnika
Margerytka40 07:09, 13 cze 2022

Agania napisał(a)
To i ja pochwalę, ogród masz przepiękny
Śliczna ta biała knautia, szczęśliwy traf
Bosko masz, hakonkowa i sesleriowa moje ulubione
Róże bujne i szałwia szaleństwo oczy można wypatrzeć
Derenie kwieciste uwielbiam, ale takich jak Twoje jeszcze nie widziałam , prawdziwe giganty

Knautia to pewnie jednak drakiew, ale śliczna, to prawda. Dziękuję za te wszystkie miłe memu sercu opinie. Ogród już cieszy a na niedoskonałości nie patrzę. Różanka i rondo to teraz gwiazdy
Kawa 14:27, 13 cze 2022

Asia no cuda pokazujesz!!!
ciurkadełkowa piękna

ja nie lubiłam żółtego i pomarańczowego no żółty to u mnie tylko liliowiec stella d'oro ma prawo bytu a pomarańczowego to chyba co raz to więcej
Magleska 15:12, 13 cze 2022

Asia masz przepięknie ,kazda z Twoich rabat jest boska
przez Ciebie szukam miejsca na pomarańczowe roże w ogrodzie
Agatorek 18:52, 13 cze 2022

Margerytka40 napisał(a)

U mnie tylko 2 odmiany, z tymi różnorodnymi w Twoim ogrodzie dopiero będzie cud

Pięknie . Hakonki pożarły resztę roślin , ale świetnie to wygląda.

Margerytka40 19:10, 13 cze 2022

Kawa napisał(a)
Asia no cuda pokazujesz!!!
ciurkadełkowa piękna

ja nie lubiłam żółtego i pomarańczowego no żółty to u mnie tylko liliowiec stella d'oro ma prawo bytu a pomarańczowego to chyba co raz to więcej

Czekam aż róże zakwitną na ciurkadełkowej (muszę wymyśleć inną nazwę dla tego kawałka bo strasznie długo trzeba pisać ). Póki co jedne zaczynają tylko zamiast fioletu okazały się głęboko czerwone, prawie bordowe... wrrr. Tak wychodzi kupowanie w byle jakiej szkółce. Nigdy więcej. Mam nadzieję, że Novalis będzie nią przynajmniej. Normalnie mam focha.
Cha, cha.. dobre z tym pomarańczem. Ja azalie i róże mam tylko w tym kolorze, a nie no jeszcze kukliki i ostatnio naparstnicę bylinową
Margerytka40 19:20, 13 cze 2022

Magleska napisał(a)
Asia masz przepięknie ,kazda z Twoich rabat jest boska
przez Ciebie szukam miejsca na pomarańczowe roże w ogrodzie

Tiaaa. Najpiękniej to mam teraz na kwaśnej, tam gdzie miałam pomarańczowe azalie. Rozkopane wszystko i zero pomysłu. Niby wiem co chcę albo inaczej, za wszelką cenę chcę tam annabelki, dużo annabelek a jak, z czym nie wiem. Ciemno tam a jak posadzę coś z bardziej wyrażnymi kolorami od razu mnie skręca. Już setny raz podchodzę do tematu i nic z tego nie wychodzi. To jedyne miejsce, gdzie nie umiem i nie potrafię... buuuu

Szukaj miejsca na te róże, nie namawiam ale śliczne są