Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Kawa 07:48, 11 sty 2023

Ewunia
u Ciebie rośnie kroksomia o ile pamiętam
kupiłam kilka cebulek czy jakieś specjalne wymagania ma ? jak u Ciebie się sprawdza?

no i też myślę o wysiewie
na pewno będę robić rozsady fasolki szparagowej bo 2 lata temu robiłam i miałam super zbiory w zeszłym roku siałam do gruntu i była kupa
Basieksp 09:15, 11 sty 2023

Ja mam u siebie kroksomię, zawsze sadziłam ją w donicy, ale w zeszłym sezonie podpatrzyłam u sąsiadki, ona ma ją w gruncie, przez cały sezon, okrywa ją tylko trochę ma zimę, jakieś liście, kompost i ma taką ładna kępę, ją moją też zostawiłam na zimę w gruncie, zobaczę jak sobie poradzi
Kawa 09:40, 11 sty 2023

Basieksp napisał(a)
Ja mam u siebie kroksomię, zawsze sadziłam ją w donicy, ale w zeszłym sezonie podpatrzyłam u sąsiadki, ona ma ją w gruncie, przez cały sezon, okrywa ją tylko trochę ma zimę, jakieś liście, kompost i ma taką ładna kępę, ją moją też zostawiłam na zimę w gruncie, zobaczę jak sobie poradzi

dzięki za informację
właśnie się zastanawiam czy dać do donicy do do gruntu problem w tym że nie wykopuję cebul więc byłaby to jednoroczna, bo właśnie się zastanawiam czy w ogóle przetrwa zimę
Rench 09:48, 11 sty 2023

Anda napisał(a)
[img

Ależ te maki są piękne !
Dzień dobry w nowym roku
Przyszłam na ucztę fotograficzną i się upajam, wszystko piękne ale te maki....moja nieodwzajemniona miłość
Ile razy próbowałam wysiewać, nawet nie pamiętam i nic, co ja źle robię ?
Kiedy powinno się je wysiać i w jakiej glebie ? Próbuję z uporem maniaczki

Anda 13:31, 11 sty 2023

Napia napisał(a)
Pięknie wygląda zdjęcie z nasionami. Plany masz duże, ja w tym roku ograniczam się do pomidorów, no i może coś jeszcze wysieje, bo z pewnością nie uda się przejść obojętnie obok półki z nasionami Ale mimo wszystko ograniczam swoje zapędy zakupowo- wysiewowe

W domu wysieję chyba tylko pomidory. Resztę na zewnątrz Ogórki kupię szczepione, potrzebuję tylko dwie sadzonki. Warzywnik mały to poszaleć nie mogę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:33, 11 sty 2023

Margerytka40 napisał(a)
Hej Ewuniu noworocznie
Przypomniałaś mi, że czas przygotować się do wysiewania. Nic jeszcze nie mam. Chyba tylko warzywa będę siać, muszę nasionka nabyć.

Hej Asiu, pozdrawiam Cię noworocznie
Niedługo wiosna Dzięki wysiewom skracamy sobie czas oczekiwania na cieplejsze dni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:38, 11 sty 2023

Kawa napisał(a)
Ewunia
u Ciebie rośnie kroksomia o ile pamiętam
kupiłam kilka cebulek czy jakieś specjalne wymagania ma ? jak u Ciebie się sprawdza?

no i też myślę o wysiewie
na pewno będę robić rozsady fasolki szparagowej bo 2 lata temu robiłam i miałam super zbiory w zeszłym roku siałam do gruntu i była kupa

Tak, mam krokosmię w przedogrodku. Cebulki sadzilam wiosną, chyba w marcu… Ważne jest bardzo przepuszczalne podłoże. Moje dokarmiam trochę nawozem w płynie, bo normalnie oprócz róż w przedogrodku niczego nie nawożę Poza tym nic z nimi nie robię. Liście wycinam im zimą. Same ciężko wychodzą, mocno się trzymają.

Fasolkę będę miała w skrzyniach. Dobrze mi tam wschodzą. Groszek za to w gruncie.
Anda 13:39, 11 sty 2023

Basieksp napisał(a)

Napisz, czy dała radę. Moja daje, ale u mnie cieplej w zimie
Anda 13:40, 11 sty 2023

Kawa napisał(a)

dzięki za informację
właśnie się zastanawiam czy dać do donicy do do gruntu problem w tym że nie wykopuję cebul więc byłaby to jednoroczna, bo właśnie się zastanawiam czy w ogóle przetrwa zimę

Jak będzie miała bardzo przepuszczalne podłoże to powinna dać radę nawet u Ciebie
Anda 13:43, 11 sty 2023

Rench napisał(a)

Ależ te maki są piękne !
Dzień dobry w nowym roku
Przyszłam na ucztę fotograficzną i się upajam, wszystko piękne ale te maki....moja nieodwzajemniona miłość
Ile razy próbowałam wysiewać, nawet nie pamiętam i nic, co ja źle robię ?
Kiedy powinno się je wysiać i w jakiej glebie ? Próbuję z uporem maniaczki

Hej Reniu, ale fajnie, że zaglądasz Pozdrawiam w Nowym Roku
U mnie maki też długo się nie chciały zadomowić. W zeszłym sezonie wysiałam je do doniczek i przeniosłam na rabatę dopiero jak podrosły. Dzięki temu wreszcie doczekałam się większej ilości kwiatów W doniczkach miałam ziemię do wysiewów zmieszaną z wermiculitem, dobrze przepuszczalną. Wysiewane były chyba zimą w grudniu.
Trzymam Ci kciuki aby się wreszcie udało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies