Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

zawitka 09:25, 14 sty 2023

Dobrze że odwiedziłaś mnie kilka razy byłam u Ciebie ale nie wpisywałam się .A szkoda .Dziś dowiedziałam się ze mam szałwie 2 szt purpurowej, Dzięki
Szymka 12:48, 14 sty 2023

Anda napisał(a)

Edit nie szkodzi

Kokosowe się u mnie nie sprawdziło. Od paru lat używam do wysiewów beztorfowego i się sprawdza. Ogólnie już od chyba 6 lat używam jedynie ziemi beztorfowej, do wszystkiego

Ja zaczęłam używać beztorfowego od ubiegłego roku . Oczywiście z przyczyn ekologicznych bo mam delikatne zboczenie w tym kierunku.
Są różne ziemie beztorfowe , lepsze i gorsze. Droższe niż torfowe. Ale się zaparłam i torfu więcej nie kupię.
Skrzynie warzywne wypełniłam ziemią beztorfową plus kompost i obornik granulowany. Pięknie wszystko porosło.
Anda 14:52, 14 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Ewcia powiedz mi jaki nawóz najlepiej dać kwiatom cebulowym ? Pasowałoby im coś sypnąć,bo zawsze zapominam

Miałam jakiś nawóz do cebulowych, ale już mi sie skończył. Teraz podsypuje je kompostem i obornikiem granulowanym.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:54, 14 sty 2023

Magleska napisał(a)
Ewuś Witaj w nowym sezonie trochę mnie tu nie było i o mało co bym przegapiła taki fajny placyk bardzo mi się podoba ciemierników nie znalazłam ,chociaż sporo się cofnęłam ,ale za to pooglądałam co masz zamiar powysiewać
ja w tym sezonie do paletek mam zamiar siać jak najmniej-jedynie pelargonie ,petunie i paprykę teraz ,a w marcu pomidory

Buziaki

Hej, fajnie, że jesteś Cieszę się że placyk się podoba. Oby długo służył
Ciemierników nie pokazywałam. Teraz tylko kupiłam trzy sztuki.
Wysiewy muszą być. Dzięki nim wiosna przychodzi szybciej
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:55, 14 sty 2023

inka74 napisał(a)
Mam Bianco. Jest sztywny. W sensie liście. Ciężko przyrasta w ilość kwiatów. Może potrzebuje jeszcze czasu. Conny to nie moja bajka kolorystycznie. Early Rose mnie kusił ale nie mam.

Na Bianco liczę, że będzie go lepiej widać od innych. Ciekawa jestem jaki będzie u mnie.
Anda 14:56, 14 sty 2023

zawitka napisał(a)
Dobrze że odwiedziłaś mnie kilka razy byłam u Ciebie ale nie wpisywałam się .A szkoda .Dziś dowiedziałam się ze mam szałwie 2 szt purpurowej, Dzięki

Nie ma za co Odwiedzam Cię nawet dość często, ale nie piszę, tylko czytam
Anda 15:00, 14 sty 2023

Szymka napisał(a)

Ja zaczęłam używać beztorfowego od ubiegłego roku . Oczywiście z przyczyn ekologicznych bo mam delikatne zboczenie w tym kierunku.
Są różne ziemie beztorfowe , lepsze i gorsze. Droższe niż torfowe. Ale się zaparłam i torfu więcej nie kupię.
Skrzynie warzywne wypełniłam ziemią beztorfową plus kompost i obornik granulowany. Pięknie wszystko porosło.

Ja tez mam to „zboczenie”
Tak, masz rację, są różne ziemie beztorfowe, lepsze i gorsze. Lubię ziemię beztorfową firmy Compo. W zeszłym sezonie użyłam dla odmiany ziemi firmy Neudorff i niestety sie nią rozczarowałam. Jednak Compo jest lepsza.
Poza tym sprawdza sie u mnie kompost z kompostowni. Ma certyfikat i jest naprawdę tani. Pięknie na nim wszystko rośnie i dobrze ulepsza glebę.
Rojodziejowa 15:10, 14 sty 2023

o, te compo u nas można też dostać! Dobrze wiedzieć, że jest ok

Edit: to jest beztorfowe do siewu specjalnie, czy beztorfowe uniwersalne?
Szymka 17:01, 14 sty 2023

Ewa czy jesteś już po wykładzie o bylinach czy przed? Czekam na relację
Anda 09:47, 15 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)
o, te compo u nas można też dostać! Dobrze wiedzieć, że jest ok

Edit: to jest beztorfowe do siewu specjalnie, czy beztorfowe uniwersalne?

Używam beztorfowe do siewu i ziół. Na rabaty daje albo uniwersalne albo „rabatowe”? (Pflanzerde). Do skrzyń i warzyw daję ziemię do pomidorów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies