Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 09:56, 15 sty 2023

Szymka napisał(a)
Ewa czy jesteś już po wykładzie o bylinach czy przed? Czekam na relację

Byłam
Tak w skrócie ogólnie mogę napisać w sumie prawdę ogólnie znaną, że najważniejsze jest dbanie o podłoże i mulcz oraz że byliny trzeba dobierać odpowiednie do stanowiska, a nie odwrotnie - stanowisko przygotowywać do byliny.
Autorka jako mulcz nie poleca kory ze względu na garbniki, które to hamują rozwijanie się bylin. Poleca trociny, ziemię liściową i skoszony trawnik. Pod trociny albo zrębki warto a nawet trzeba dać dodatkowo wiórki rogowe.
Wykład trwał półtorej godziny. Nie wiem, co jeszcze napisać Masz jakieś pytania?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eda 10:38, 15 sty 2023

Macham z życzeniami szczęścia w nowym roku Ewcia i czytam już dzieje się dzieje ogrodowo czyli wczesny sezon już zaczętyyy ciemierniki dokupiłaś ? jakie ? ciekawam
dziewczyny piszą że sklepy ruszyły widziałam białe na tapecie u nich
buziaki
Rojodziejowa 10:56, 15 sty 2023

Ewo, mignęło mi gdzieś na necie takie zdjęcie, gdzie masowo tulipany poukładane były w takich płytki tacach, jeden obok drugiego. Czy to jest możliwe w domowych warunkach? Część tulipanów zostało u mnie w workach. Zastanawiam się, czy nie udałoby mi się ich w ten sposób w domu poprowadzić? W czym je w takiej sytuacji posadzić?
Chciałabym taki eskperyment zrobić
Anda 11:05, 15 sty 2023

eda napisał(a)
Macham z życzeniami szczęścia w nowym roku Ewcia i czytam już dzieje się dzieje ogrodowo czyli wczesny sezon już zaczętyyy ciemierniki dokupiłaś ? jakie ? ciekawam
dziewczyny piszą że sklepy ruszyły widziałam białe na tapecie u nich
buziaki

Ciemierniki dokupilam, trudno im się oprzeć

Helleborus x glandorfensis Ice N’ Roses ‘ Bianco ‘
Helleborus x glandorfensis Ice N’ Roses ‘ Early Rose ‘
Helleborus x hybridus ‘ SP Conny ‘

Również pozdrawiam noworocznie, fajnie, że wpadłaś
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:14, 15 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Ewo, mignęło mi gdzieś na necie takie zdjęcie, gdzie masowo tulipany poukładane były w takich płytki tacach, jeden obok drugiego. Czy to jest możliwe w domowych warunkach? Część tulipanów zostało u mnie w workach. Zastanawiam się, czy nie udałoby mi się ich w ten sposób w domu poprowadzić? W czym je w takiej sytuacji posadzić?
Chciałabym taki eskperyment zrobić

W pionie? Myślę, że mogłoby się udać. Wszystko czego potrzebują do życia mają w cebulce. Jeśli były odpowiednio przechłodzone to zakwitną. Jeśli nie, to kwiatów nie będzie. Podłoże musi być dobrze przepuszczalne żeby nie zagniły. Nie za ciepło, tak 18 stopni chyba najlepiej. No i światło odpowiednie, czyli dzienne min. 8 godzin, lepiej 10. Potrzebowalabyś lampę do roślin. Takie moje przypuszczenia
Experymentuj, potem zdasz nam relację
Rojodziejowa 11:34, 15 sty 2023

Anda napisał(a)

W pionie? Myślę, że mogłoby się udać. Wszystko czego potrzebują do życia mają w cebulce. Jeśli były odpowiednio przechłodzone to zakwitną. Jeśli nie, to kwiatów nie będzie. Podłoże musi być dobrze przepuszczalne żeby nie zagniły. Nie za ciepło, tak 18 stopni chyba najlepiej. No i światło odpowiednie, czyli dzienne min. 8 godzin, lepiej 10. Potrzebowalabyś lampę do roślin. Takie moje przypuszczenia
Experymentuj, potem zdasz nam relację

A ile muszą się chłodzić?
Siedziały chwilę w garażu, ale je zaczęły żreć myszy, więc wzięłam z powrotem do domu. Włożę je do lodówki
inka74 11:48, 15 sty 2023

U nas beztorfowe podłoża są po pierwsze piekielnie drogie, po drugie słabej jakości. Miał lub sztywna bryła po kilku podlaniach. Miałam chyba ze 3 rodzaje (kupowałam do skrzynek bo są dużo lżejsze) i tylko Compo do czegokolwiek się nadawało. Ale też po roku czasu trzeba było wymieniać. Na razie nie znalazłam idealnego. Chyba jednak się cieszę, że nie robię już nowych rabat. Miałabym dylemat wiedząc jak pozyskiwany jest torf. Kompost z naszej sortowni pozostawia wiele do życzenia. Nie wzięłabym tego nawet z dopłatą. Znajoma pracuje przy kompostowni i opowiadała co tam ludzie wyrzucają. Swojego mam mało bo tylko jedno miejsce składowania. To co mam, biorę do ściółkowania - to głównie trawa i liście. Ale może w tym roku wygospodaruję jeszcze jedno stanowisko... o ile zniknie składowisko doniczek i innych niezbędnych elementów w nowej szafie ogrodowej.
Szymka 12:49, 15 sty 2023

Anda napisał(a)

Byłam
Tak w skrócie ogólnie mogę napisać w sumie prawdę ogólnie znaną, że najważniejsze jest dbanie o podłoże i mulcz oraz że byliny trzeba dobierać odpowiednie do stanowiska, a nie odwrotnie - stanowisko przygotowywać do byliny.
Autorka jako mulcz nie poleca kory ze względu na garbniki, które to hamują rozwijanie się bylin. Poleca trociny, ziemię liściową i skoszony trawnik. Pod trociny albo zrębki warto a nawet trzeba dać dodatkowo wiórki rogowe.
Wykład trwał półtorej godziny. Nie wiem, co jeszcze napisać Masz jakieś pytania?

Trocinami jestem zaskoczona. chyba,że mowa o przekompostowanych bo świeży materiał przecież zabiera azot roślinom.
Co do skoszonej trawy jako ściółkę i dodatkowo zastosowaniu kartonu pod nią , to po tym sezonie mam pewne przemyślenia. Obficie ściółkowałam gołą ziemię wokół szklarni i krzewów owocowych. Efektem było przerycie całego terenu przez nornice i inne zwierzęta dżdżownicolubne. Pod kartonem wiadomo,że zbierało się bardzo dożo dżdżownic, które w takiej masie przyciągnęły gryzonie. Mam bardzo lekką ziemię, w której nornice i krety lubią sobie ryć. W tym roku nie będę ściółkować kartonami i żwieżo skoszoną trawą. Wolę ją przekompostować i dopiero wykorzystać.
Szymka 12:58, 15 sty 2023

Anda napisał(a)

Byłam
Tak w skrócie ogólnie mogę napisać w sumie prawdę ogólnie znaną, ....

Mam jeszcze pytanie o gatunki. Czy dowiedziałaś się czegoś nowego ? Poza Bergenia, Epimedium, Geranium, Polystychum, Adiantum...
nyna76 13:02, 15 sty 2023

Tak, ja też dorzucam dużo kartonu lub łubianek po jajkach do pryzmy kompostowej.
Teraz zakładam 2 nowe kompostowniki, a w trzecim starym będę robić tylko ziemię liściową. Na działkach mamy mnóstwo drzew, więc materiału sporo.
A trawką będę w tym roku mulczować jak pisze Ewa plus wiórki i oborniczek. Czasem też mączka bazaltowa.