Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Waclaw 22:17, 14 cze 2023

Zdjęcia roślin - jak zwykle -fascynują. Rośliny imponujące. Bardzo lubię patrzeć na Twoje relacje z ogrodu, czytać rady - jakże trafne.
Anda 22:21, 14 cze 2023

Judith napisał(a)

Bo nie ogarniam, jak to możliwe mieć tak bogaty w rośliny i kompozycje ogród na tak małej przestrzeni .

Hmm… nie wiem, co napisać

Może tylko to, że ja nie sadzę na 15 m długości rabaty 10 hortek z miskantami plus nieśmiertelne rozchodniki i szałwia ze stipą

Małe ogrody rządzą się innymi prawami. Nasadzenia połaciowe to coś dla dużych ogrodów. Szpalery również. Dla mnie liczy się bioróżnorodność, a z wielu roślin rezygnuję niestety. Jednak całkowicie naturalistycznych nasadzeń tez raczej nie będę miała. Na razie nie, może kiedyś
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 22:24, 14 cze 2023

Waclaw napisał(a)
Zdjęcia roślin - jak zwykle -fascynują. Rośliny imponujące. Bardzo lubię patrzeć na Twoje relacje z ogrodu, czytać rady - jakże trafne.

Dziękuję Wacku Bardzo cieszy mnie Twoja wizyta. Rzadko bywasz na forum.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magara 23:01, 14 cze 2023

Basilikum napisał(a)

Ja nie Ewa ale ja robie tak jak Ewa. Wykopuje, dziele i sadze od razu w nowe miejsca. Cebulki przebisniegow nie lubia przesuszenia, dlatego te kupne w torebkach zazwyczaj sie nie przyjmuja.

Anda napisał(a)

No ja sadzę od razu w docelowe miejsce Nigdy cebulek nie suszę. Żadnych. Czosnkowych czy tulipanowych, żonkilowych tez nie. Wykopuję niestandardowo wiosna i od razu sadzę tam gdzie powinny się znaleźć.

Czyli dałam ciała??? Myślicie, że jest sens te cebulki wysuszone trzymać i jesienią sadzić czy na kompost z nimi???

P.S. Ewcia, zdjęcia z Twojej "bombonierki" - jak zawsze - zachwycające
I dałaś mi do myślenia tym co napisałaś na końcu Ja rabaty też w sumie mam niewielkie, dramaty może dzięki temu mniejsze
Anda 23:11, 14 cze 2023

Magara napisał(a)

Czyli dałam ciała??? Myślicie, że jest sens te cebulki wysuszone trzymać i jesienią sadzić czy na kompost z nimi???

P.S. Ewcia, zdjęcia z Twojej "bombonierki" - jak zawsze - zachwycające
I dałaś mi do myślenia tym co napisałaś na końcu Ja rabaty też w sumie mam niewielkie, dramaty może dzięki temu mniejsze

Sadź je już teraz, do ziemi z cebulkami. Wzejdą to dobrze, a jak nie to dokupisz

Dramaty to się dopiero zaczną, jak podlewanie ogrodów zostanie ograniczone. Właśnie czytam, że we wschodnich Niemczech w wielu gminach wprowadzono już zakaz podlewania. Berlin zastanawia się nad porcjonowaniem wody dla mieszkańców.
Tak się zastanawiam co przeżyje u mnie bez podlewania… Zakazu jeszcze nie ma, ale przygotować się jakoś trzeba.

Waclaw 23:15, 14 cze 2023

Anda napisał(a)

Dziękuję Wacku Bardzo cieszy mnie Twoja wizyta. Rzadko bywasz na forum.

Teraz już będę częściej
abiko 23:32, 14 cze 2023

Ewa, wpadłam na róże, bo sezon, ale zaczarowała mnie Gillenia..
I niestety.. oczarował mnie znowu cały Twój ogród...co ja poradzę
Ściskam
Magara 23:51, 14 cze 2023

Anda napisał(a)

Sadź je już teraz, do ziemi z cebulkami. Wzejdą to dobrze, a jak nie to dokupisz

Dramaty to się dopiero zaczną, jak podlewanie ogrodów zostanie ograniczone. Właśnie czytam, że we wschodnich Niemczech w wielu gminach wprowadzono już zakaz podlewania. Berlin zastanawia się nad porcjonowaniem wody dla mieszkańców.
Tak się zastanawiam co przeżyje u mnie bez podlewania… Zakazu jeszcze nie ma, ale przygotować się jakoś trzeba.

Ewa, takie wysuszone sadzić???

U nas już wprowadzono zakaz podlewania trawników Wójt zakazał, na FB, no trochę to śmiechu warte... Podstawy prawnej to nie ma żadnej póki co. Efektem zakazu wójta było zwiększone zużycie wody, podobno trzykrotne... Chyba wójta nie lubią, a na niego głosują... Zastępczyni wójta zwróciła się (również na FB) z apelem, żeby nie podlewać trawników bo mieszkańcy "dalszych" wsi nie mają przez to dostępu do wody w ogóle, a przepompownia nie nadąża. Kolejnym krokiem Gminy było wyłączanie wody w godzinach wieczornych. Nie podlejesz, nie umyjesz się, krowom nie dasz... W Polsce to jeszcze nie jest problem myślenia o problemach z wodą pitną, to problem mentalny i ogólny.
W naszej gminie przepompownia nie nadąża a podpisują umowy o dostawy wody z nowymi nabywcami działek, głównie letniskowych, tych, które generują podatki od nieruchomości. O przebudowie przepompowni nikt nie myśli, ale o nowym budynku dla urzędu gminy wszyscy rozmawiają. Eh, no sorry, ulało mi się
Kasya 05:19, 15 cze 2023

Anda napisał(a)

Dziwne. Może tam jest jednak za mokro na głębokości? Może warto byłoby to miejsce przekopać z mączką bazaltową i kompostem?

A jak na wierzchu jest tujowy susz, ale była sypana kora i jest w sumie gruba warstwa tego
Nadmiar suszu zawsze trochę zbieram ale duzo zostaje i potem dosypuje tylko korę po wierzchu
Sadziłam zawsze w dołki z dobrą zirmią
Może spróbować cos posadzić w duzych donicach żeby się przekonać czy problem w podłożu ?
Monia81 07:11, 15 cze 2023

Ewuś te takie tamy z ławeczki cudowne mały ogród a takie bogactwo roślinne że dech zapiera mam jeszcze do Ciebie pytanko, w tym roku na tarasowej po zimie nie obudziły się kłosowce i w sumie cały czas się zastanawiam czy kupić nowe sadzonki czy ewentualnie czymś innym go zastąpić, chociaż pokrojem i sylwetką mi tam pasowały, możesz coś polecić?