Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 07:59, 15 cze 2023

Waclaw napisał(a)

Teraz już będę częściej

Biorę Cię za słowo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:04, 15 cze 2023

Magara napisał(a)

Ewa, takie wysuszone sadzić???

U nas już wprowadzono zakaz podlewania trawników Wójt zakazał, na FB, no trochę to śmiechu warte... Podstawy prawnej to nie ma żadnej póki co. Efektem zakazu wójta było zwiększone zużycie wody, podobno trzykrotne... Chyba wójta nie lubią, a na niego głosują... Zastępczyni wójta zwróciła się (również na FB) z apelem, żeby nie podlewać trawników bo mieszkańcy "dalszych" wsi nie mają przez to dostępu do wody w ogóle, a przepompownia nie nadąża. Kolejnym krokiem Gminy było wyłączanie wody w godzinach wieczornych. Nie podlejesz, nie umyjesz się, krowom nie dasz... W Polsce to jeszcze nie jest problem myślenia o problemach z wodą pitną, to problem mentalny i ogólny.
W naszej gminie przepompownia nie nadąża a podpisują umowy o dostawy wody z nowymi nabywcami działek, głównie letniskowych, tych, które generują podatki od nieruchomości. O przebudowie przepompowni nikt nie myśli, ale o nowym budynku dla urzędu gminy wszyscy rozmawiają. Eh, no sorry, ulało mi się

Tak. Jedną cebulkę możesz poświęcić i przeciąć na pół, żeby sprawdzić, czy w środku tli się coś zielonego

Wójt patrzy w przyszłość. To dobrze. Szkoda tylko, że przepompowni nie unowocześnia. No, ale kto wie jakie mu tam kłody pod nogi są rzucane.
U nas populiści z opozycji oraz liberalni też utrudniają walkę ze zmianami klimatycznymi i dopasowywanie się do tychże. Ogólnie uważam, że w polityce do głosu powinni dojść teraz młodzi ludzie. To ich przyszłość wisi na włosku.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:13, 15 cze 2023

abiko napisał(a)
Ewa, wpadłam na róże, bo sezon, ale zaczarowała mnie Gillenia..
I niestety.. oczarował mnie znowu cały Twój ogród...co ja poradzę
Ściskam

Gillenia u Ciebie na pewno świetnie by pasowała i rosła U mnie słońce ma tylko rano, a glebę żyzną i niezbyt suchą. Przyrasta powoli. Ja mam odmianę różową, ale jest też biała.
Ściskam również Szkoda, że tak Cię mało tutaj, ale rozumiem brak czasu
Anda 08:20, 15 cze 2023

Kasya napisał(a)

A jak na wierzchu jest tujowy susz, ale była sypana kora i jest w sumie gruba warstwa tego
Nadmiar suszu zawsze trochę zbieram ale duzo zostaje i potem dosypuje tylko korę po wierzchu
Sadziłam zawsze w dołki z dobrą zirmią
Może spróbować cos posadzić w duzych donicach żeby się przekonać czy problem w podłożu ?

Możesz spróbować z donicami. A Epimedium już sadzilaś w tamtym miejscu? Może Frohnleiten da radę. Jest raczej nie do zdarcia.
Anda 08:29, 15 cze 2023

Monia81 napisał(a)
Ewuś te takie tamy z ławeczki cudowne mały ogród a takie bogactwo roślinne że dech zapiera mam jeszcze do Ciebie pytanko, w tym roku na tarasowej po zimie nie obudziły się kłosowce i w sumie cały czas się zastanawiam czy kupić nowe sadzonki czy ewentualnie czymś innym go zastąpić, chociaż pokrojem i sylwetką mi tam pasowały, możesz coś polecić?

Dziękuję Moniu

Kłosowce ogólnie są krótkowieczne. Trzeba je co dwa lub trzy lata przesadzać, aby dłużej cieszyły. U mnie też zanikają, bo nie pamietam o ich przesadzaniu. Dokupuję nowe. One są po prostu zbyt piękne aby z nich zrezygnować
Jeśli jednak chciałabyś coś innego, to chyba jedynie przetacznikowce spełniłyby podobną rolę. Niektóre się niestety pokładają.
Trochę inne są penstemony, np. Black Towers. Teraz odkryłam Penstemon smalii. Wysialam jako szałwię omączoną, która niestety nią nie była. Mam teraz mnóstwo penstemonów W pierwszym roku nie kwitły, dopiero w drugim.
Makao 09:47, 15 cze 2023

Dokładnie tak jak piszesz Ewcia. Masz mały ogród więc nie sadzisz szpalerami. Przeplatasz rośliny by do siebie pasowały. Czasem pozwolisz sobie na więcej sztuk niż jedna np. lawenda.
To bardzo ładnie wygląda. Uważam że to trudniejsze niż sadzenie szpalerami i świetnie Ci to wychodzi.

U nas póki co nie ma żadnych ograniczeń z wodą. Coraz częściej widzę na podwórkach zbiorniki na deszczówkę czyli ludzie sami się ogarniają. Głównie pod warzywniaki i rośliny jednoroczne. Mało kto u nas ma piękny ogród który trzeba podlewać regularnie. Młodzi ludzie którzy się budują to oni robią sobie ogrody ale ci starsi to jak już nie mieli to robić nie chcą.
Ci moi znajomi co pomagam im robić ogród nie chcą mieć nawodnienia. Mają wkopany zbiornik na deszczówkę i będą podlewać ręcznie. Oni też nie chcą trawnika którego trzeba stale podlewać. Chcą trawnik kwietny. Taki jak ma moja mam. Pokazywałam u siebie.
Margerytka40 10:15, 15 cze 2023

Anda napisał(a)

Krzaczek trochę roztrzepany w tym roku. Ma aktualnie ok. 1,5m.

OMG. Tniesz ją wysoko? Zawsze wiosną mam dylemat z cięciem np. LOS,czy niżej, czy wysoko. Na jakiej wysokości tniesz SS?
w_zaczarowan... 10:24, 15 cze 2023

Anda napisał(a)
Gillenia trifoliata podpierana przez hostę Praying Hands.

Piękna roślina, nie znałam jej, czy na piasku w półcieniu da radę? (oczywiście do dołka dostanie kompostu).
Joku 11:41, 15 cze 2023

Popatrzyłam na zdjęcia twojego ogrodu z ławeczki i tak mi się skojarzyło że chyba kameralny musi być. O ograniczeniach wody w Berlinie też słyszałam i mnie to zaniepokoiło bardzo.
antracyt 11:51, 15 cze 2023

Anda napisał(a)
Takie tamy z ławeczki

Koniec

Wszystko ładne Widoczki szersze, szczegóły, Summer Song, zaintrygowała mnie "ściana" z lustrami. Była tu wcześniej?