Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Gruszka_na_w... 14:28, 15 cze 2023

Aż mi się nie chce wierzyć, że gilenia może być taka duża. Swoją wsadzałam w marcu. W porywać ma 20 cm.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Helen 22:01, 15 cze 2023

Ale mi się podoba, ale Ty o tym wiesz
Buziaki
Alija 22:17, 15 cze 2023

Anda napisał(a)

Ewo, u Ciebie pięknie, jak zwykle, wszystko dobrane kolorystycznie, wspaniałe kompozycje.
gogo 23:26, 15 cze 2023

Anda napisał(a)

Dziękuję serdecznie
Chcesz nasionka jednego i drugiego?

Ewo, dziękuję za propozycję nasion, ale nie mam ręki do wysiewów
U mnie tylko samosiewy się udają, myślę kupić gotowe sadzonki /może gdzieś dostanę/ i niech się potem sieją.

Niezmiennie chwalę Twoje zdolności komponowania, jesteś w tym mistrzynią i zawsze z przyjemnością oglądam Twój ogród
Podziwiam Twoje szałwie, u mnie zostały pożarte przez nagusy i muszę poszukać za nie zamienników /nie będę sadzić niczego dla tych ślimaków/.
Anda 09:02, 16 cze 2023

Makao napisał(a)
Dokładnie tak jak piszesz Ewcia. Masz mały ogród więc nie sadzisz szpalerami. Przeplatasz rośliny by do siebie pasowały. Czasem pozwolisz sobie na więcej sztuk niż jedna np. lawenda.
To bardzo ładnie wygląda. Uważam że to trudniejsze niż sadzenie szpalerami i świetnie Ci to wychodzi.

U nas póki co nie ma żadnych ograniczeń z wodą. Coraz częściej widzę na podwórkach zbiorniki na deszczówkę czyli ludzie sami się ogarniają. Głównie pod warzywniaki i rośliny jednoroczne. Mało kto u nas ma piękny ogród który trzeba podlewać regularnie. Młodzi ludzie którzy się budują to oni robią sobie ogrody ale ci starsi to jak już nie mieli to robić nie chcą.
Ci moi znajomi co pomagam im robić ogród nie chcą mieć nawodnienia. Mają wkopany zbiornik na deszczówkę i będą podlewać ręcznie. Oni też nie chcą trawnika którego trzeba stale podlewać. Chcą trawnik kwietny. Taki jak ma moja mam. Pokazywałam u siebie.

Dzięki Aniu, staram się w miarę możliwości

Zbiorniki na deszczówkę to jedyna odpowiedź na susze. Studnie po jakimś czasie też wyschną bez porządnych opadów.

Fajni Ci Twoi znajomi. Myślą przyszłościowo. Twoja mama ma śliczny ten trawnik Stokrotki też sobie wysiałam, ale nie widać ich. Może się pokażą w przyszłym sezonie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:04, 16 cze 2023

Margerytka40 napisał(a)

OMG. Tniesz ją wysoko? Zawsze wiosną mam dylemat z cięciem np. LOS,czy niżej, czy wysoko. Na jakiej wysokości tniesz SS?

Raz ją tnę tak, raz siak W tym roku trochę wyżej, ok. 40-50 cm. Ale ona ogólnie co roku jest ciut wyższa. Niezależnie od cięcia.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:05, 16 cze 2023

w_zaczarowanym_ogrodzie napisał(a)

Piękna roślina, nie znałam jej, czy na piasku w półcieniu da radę? (oczywiście do dołka dostanie kompostu).

Prawdę mówiąc to nie wiem. Ja mam ziemię gliniastą i nie znam nikogo, kto ma ją posadzoną na piasku. Może oprócz kompostu warto byłoby dodać do gleby trochę bentonitu?
Anda 09:07, 16 cze 2023

Joku napisał(a)
Popatrzyłam na zdjęcia twojego ogrodu z ławeczki i tak mi się skojarzyło że chyba kameralny musi być. O ograniczeniach wody w Berlinie też słyszałam i mnie to zaniepokoiło bardzo.

Tak, mam ogródek kameralny
Mnie też te ograniczenia niepokoją. Cały czas myślę co robić.
Anda 09:08, 16 cze 2023

antracyt napisał(a)

Wszystko ładne Widoczki szersze, szczegóły, Summer Song, zaintrygowała mnie "ściana" z lustrami. Była tu wcześniej?

Dzięki
Ściana (sąsiadów gabiony) już jest od paru lat Lustra Kasya nazwała kiedyś telewizorkami
Anda 09:09, 16 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aż mi się nie chce wierzyć, że gilenia może być taka duża. Swoją wsadzałam w marcu. W porywać ma 20 cm.

Poczekaj, ona i u Ciebie urośnie. U mnie ma pewnie z 5/6 lat…
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies