Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 15:00, 25 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Ewa, to drzewo to czereśnia? Czy jest szczepiona? Na jakiej podkładce?
Napisz czy ją tniesz? Czy nie zabiera rabatom bylinowym za dużo wody i pokarmu? Ty jakoś szczególnie dbasz o te rabaty w jej pobliżu? Ile lat ma Twoje drzewko?
Mam dwie czereśnie, jedna kupiona w tym roku druga 5 letnia ale wiosną przesadzana, ciągle mi nie pasuje miejsce. Obie teraz rosną na rabatach bylinowych ale boję się że w końcu za kilka lat zjedzą mi byliny,
z kolei posadzić je na środku trawnika ? Nie będą zbyt ozdobne, są przecież atakowane przez mszyce, no nie wiem co robić.
Ogród masz wypielęgnowany, kolorowy, chętnie się ogląda Twoje zdjęcia

Tak, to czereśnia. Jest szczepiona prawdopodobnie na Prunus avium. Rośnie mocno. Tnę ją prawie co roku. Mam ją chyba już 8 lat, moźe 9. Wypuszcza odrosty w rabatach. Nie zauważyłam, aby bylinom przeszkadzała. Jedynie hortensja ma problem z wodą.
Moja rośnie w sumie w trawniku. Ma ścieżkę trawnikową dookoła pnia A do niezbyt perfekcyjnego wyglądu należy się raczej przyzwyczaić W końcu to natura
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:00, 25 cze 2023

ewsyg napisał(a)
Ewa, pytałaś u mnie o różę angielską JAMES L. AUSTIN. Pierwszy kwit był nie ciekawy, ale drugi jest cudowny i ma bardzo ciekawy kolor.

Idę looknąć do Ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 09:57, 26 cze 2023

Wróciłam do Twoich ostatnich fotek. I tak sobie myślę, że wolałabym chyba mały ogród. Pięknie można go obsadzić, przytulniej. Myślę, że to wielka sztuka obsadzić ładnie mały ogródek.

Pięknie masz Ewa.
Gruszka_na_w... 14:44, 26 cze 2023

Jakoś, nie wiedzieć czemu, umknęła mi ta Twoja czereśnia w ogrodzie. Świetnie wygląda i tworzy bardzo klimatyczny okołotarasowy zakątek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 21:28, 26 cze 2023

Anda napisał(a)

Piękne te mieczyki bizantyjskie.
A co rośnie w nogach żywopłotu?
Gruszka_na_w... 16:56, 27 cze 2023

Udanego urlopu.
Próbowałam sobie Ciebie wyobrazić w tym kapeluszu, w wodzie, z drinkiem i błogim wyrazem rozmarzenia na twarzy, ale mam problem, bo cały czas chce mi się parskać ze śmiechu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 16:58, 27 cze 2023

Roocika napisał(a)
Wróciłam do Twoich ostatnich fotek. I tak sobie myślę, że wolałabym chyba mały ogród. Pięknie można go obsadzić, przytulniej. Myślę, że to wielka sztuka obsadzić ładnie mały ogródek.

Pięknie masz Ewa.

Dzięki serdeczne
Małe ogrody mają plusy i minusy. Minusem na pewno jest to, że trzeba się mocno ograniczać i wybór roślin musi być mocno przemyślany. Np. nie mogę po róży posadzić innej róży, więc już ta pierwsza sadzona musi być strzałem w dziesiątkę. Sama wiesz, jak różnie niektóre róże potrafią się zachować. Proste to ogrodniczkowanie w małym ogrodzie nie jest
Anda 17:00, 27 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jakoś, nie wiedzieć czemu, umknęła mi ta Twoja czereśnia w ogrodzie. Świetnie wygląda i tworzy bardzo klimatyczny okołotarasowy zakątek.

Przeważnie na zdjęciach tylko pień widać, pewnie dlatego
Najważniejsze, że daje dużo cienia. Owoce też są smaczne
Anda 17:03, 27 cze 2023

LIDKA napisał(a)

Piękne te mieczyki bizantyjskie.
A co rośnie w nogach żywopłotu?

Mieczyki polecam, nie trzeba ich wykopywać

W nogach rośnie Veronica teucrium Knallblau i Alchemilla erythropoda. Veronicę trzeba mieć trochę na oku, bo potrafi się nieżle rozpanoszyć.
Anda 17:05, 27 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Udanego urlopu.
Próbowałam sobie Ciebie wyobrazić w tym kapeluszu, w wodzie, z drinkiem i błogim wyrazem rozmarzenia na twarzy, ale mam problem, bo cały czas chce mi się parskać ze śmiechu.

Ευχαριστώ

Śmiej sie śmiej, śmiech to zdrowie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies