Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 15:50, 26 sty 2024

Judith napisał(a)

U mnie lato było ekstremalnie suche. Deszcz nie padał przez kilka miesięcy, ani kropli.

No tak, ale z pewnością podlewałaś ją osobiście Ogólnie jest tak, że im młodsze i słabo ukorzenione drzewko, tym bardziej jest podatne na mróz i ujemne temperatury. Nie wiem, jak młoda jest twoja Gienka, przypuszczam, że posadziłaś ją z głową, czyli w odpowiednim miejscu i zadbałaś o nawodnienie. Dlatego myślę, że będzie dobrze, ale oczywiście mogę się mylić, bo drzewka nie widziałam. W tym roku może wcale nie kwitnąć, a po prostu siłę kierować na rozwój korzeni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 16:02, 26 sty 2024

Anda napisał(a)

No tak, ale z pewnością podlewałaś ją osobiście Ogólnie jest tak, że im młodsze i słabo ukorzenione drzewko, tym bardziej jest podatne na mróz i ujemne temperatury. Nie wiem, jak młoda jest twoja Gienka, przypuszczam, że posadziłaś ją z głową, czyli w odpowiednim miejscu i zadbałaś o nawodnienie. Dlatego myślę, że będzie dobrze, ale oczywiście mogę się mylić, bo drzewka nie widziałam. W tym roku może wcale nie kwitnąć, a po prostu siłę kierować na rozwój korzeni.

Ando, dorzuciłam fotki . (edytowałam posta, gdy pisalas odpowiedź
Pszczelarnia 20:40, 26 sty 2024

Anda napisał(a)
Znalazłam też taki filmik - jak wysiać dziką łąkę na stoku. Autorem jest austriacki ogrodnik. Wysiew zimowy, tzw. śpiący Nasiona się obudzą w odpowiednim czasie. Przykryte tak, aby zminimalizować erozję, ale aby światło dotarło do nasion. Większość nasion kiełkujących w jasnych warunkach. Nasiona roślin łąkowych regionalnych, kiełkujących po okresie stratyfikacji.

https://www.youtube.com/watch?v=rAebPHGAZqE

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Magara 23:59, 26 sty 2024

Anda napisał(a)

I co? Kwitną w tym samym czy różnym czasie u Ciebie?

Ewcia, po zdjęciach wychodzi, że jednak w tym samym czasie
Anda 12:36, 27 sty 2024

Judith napisał(a)

Ando, dorzuciłam fotki . (edytowałam posta, gdy pisalas odpowiedź

Zadałam u Ciebie pytanie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:37, 27 sty 2024

Pszczelarnia napisał(a)

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam również i mam nadzieję, że ze zdrowiem już lepiej.
Anda 12:37, 27 sty 2024

Magara napisał(a)

Ewcia, po zdjęciach wychodzi, że jednak w tym samym czasie

No proszę, teraz nic tylko podziwiać
GingerO 17:54, 27 sty 2024

Ewo, zastanawiam się nad zakupem róży Souvenir de la malmaison. Czy znasz ja i możesz cos napisać jak się sprawuje w uprawie?
Anda 18:32, 27 sty 2024

GingerO napisał(a)
Ewo, zastanawiam się nad zakupem róży Souvenir de la malmaison. Czy znasz ja i możesz cos napisać jak się sprawuje w uprawie?

Olu, nie ma tej róży i nie widziałam jej chyba na żywo. Nie przypominam sobie. Wiem jedynie, że sklejają jej się płatki po deszczu. Mam jej "siostrę", czyli mutację o pojedynczych kwiatach Souvenir de St. Annes, która czasem zapada troszkę na mączniaka, ale ogólnie daje radę i pięknie pachnie cynamonem

GingerO 18:36, 27 sty 2024

Dziękuję bardzo.
Jeśli ktoś z Was ma ta róże, to proszę coś o niej napisać.