Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

sylwia_slomc... 12:13, 15 sty 2024

Anda napisał(a)

Sylwio, ona zawsze (też nie F1) po pewnym czasie staje się trująca, bo wraca z pokolenia na pokolenie do pierwotnej postaci. Myślę, że rolnicy to wiedzą.

U nas parę lat temu było głośno o przypadku emeryta, który zatruł się właśnie własną cukinią. Smakowała bardzo gorzko, ale mimo wszystko zjadł ją na obiad. Jego żona zjadła tylko trochę, bo jej nie smakowała. Ją udało się uratować, a jego nie.

A widzisz jestem po porannej rozmowie z sąsiadką i okazuje się, że nie wiedzą I odzyskują własne nasiona, ale całe szczęście tylko przez dwa sezony pod rząd potem kupują nowe, a jest to spowodowane tym, że w kolejnych sezonach plonowanie jest już słabsze i się Im nie opłaci. Kupują nasiona holenderskie, ale nie mają pojęcia czy są F1 czy nie.
No nic w każdym razie moi sąsiedzi już wiedzą, a ponieważ to wieś to prawie mam pewność, że ta informacja lotem błyskawicy się rozpowszechni, a po drodze obrośnie w całą historię
Basieksp 14:00, 15 sty 2024

Też przeczytałam o nasionach cukini. Bardzo przydatne informacje
Alija 14:20, 15 sty 2024

Przyznam szczerze, że nie wiedziałam nic o trujących cukiniach, całe życie człowiek się uczy, dzięki.
Wniosek taki, że trzeba kupować nasiona lub gotowe sadzonki.
LIDKA 19:48, 15 sty 2024

Cześć Anda
ciekawe cukiniowe imformacje.

Przychodzę bo potrzebuje rady.

Czy róże candy rokoko dadzą radę w donicy?
Tetriski planuje i chyba 3 szt dam do donic. Czy od zachodniej strony domu bedą kwitły?

Mam też ascoty. Puszczają takie długie pędy po 2 m, kwitną na końcach tych pędów. Czy to normalne że one takie szalone? Moja glina i obornik to powodują?
Wysokośc mi nie przeszkadza tylko ich taki rozwichrzony pokrój.

Anda 09:52, 16 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Przeczytawszy bardzo ciekawą porcję wiadomości nt. dziedziczenia cech cukiniowych, będę po prostu dalej kupowała jej nasiona

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:52, 16 sty 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Kupuję nasiona dyń i cukinii bo stare mi nie kiełkują. Myślałam że może myszy zjadają te nasiona (wysiewałam w tunelu w ubiegłym sezonie), ale nie - nasiona nietknięte w ziemi po 2 miesiącach nie skiełkowane nawet...

Dobrze się dokształcić czasem - dzięki Ewo

Nie ma za co
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:55, 16 sty 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

A widzisz jestem po porannej rozmowie z sąsiadką i okazuje się, że nie wiedzą I odzyskują własne nasiona, ale całe szczęście tylko przez dwa sezony pod rząd potem kupują nowe, a jest to spowodowane tym, że w kolejnych sezonach plonowanie jest już słabsze i się Im nie opłaci. Kupują nasiona holenderskie, ale nie mają pojęcia czy są F1 czy nie.
No nic w każdym razie moi sąsiedzi już wiedzą, a ponieważ to wieś to prawie mam pewność, że ta informacja lotem błyskawicy się rozpowszechni, a po drodze obrośnie w całą historię

No popatrz, a myślałam, że wiedzą. Tu jest w sumie obojętne czy F1, czy nie, bo i tak trzeba kupić.
Wieść o trującej cukinii rozniesie się lotem błyskawicy. Ciekawa jestem jaka to historia będzie
Anda 09:55, 16 sty 2024

Basieksp napisał(a)
Też przeczytałam o nasionach cukini. Bardzo przydatne informacje

Basiu
Anda 09:56, 16 sty 2024

Alija napisał(a)
Przyznam szczerze, że nie wiedziałam nic o trujących cukiniach, całe życie człowiek się uczy, dzięki.
Wniosek taki, że trzeba kupować nasiona lub gotowe sadzonki.

No niestety, żeby mieć pewność to tak
Anda 10:02, 16 sty 2024

LIDKA napisał(a)
Cześć Anda
ciekawe cukiniowe imformacje.

Przychodzę bo potrzebuje rady.

Czy róże candy rokoko dadzą radę w donicy?
Tetriski planuje i chyba 3 szt dam do donic. Czy od zachodniej strony domu bedą kwitły?

Mam też ascoty. Puszczają takie długie pędy po 2 m, kwitną na końcach tych pędów. Czy to normalne że one takie szalone? Moja glina i obornik to powodują?
Wysokośc mi nie przeszkadza tylko ich taki rozwichrzony pokrój.

Hej Lidko

Tak, te róże spokojnie dadzą radę w donicy. Donica powinna mieć przynajmniej 50 cm wysokości, dobrą ziemię do róż i dobry drenaż. Musisz dbać o podlewanie i nawożenie, ale to z pewnością wiesz No i tak co 3 lub 4 lata trzeba ją wyjąć z donicy, obciąć korzenie i górę i wymienić ziemię. Trochę roboty jest.

Co do Ascotow to często tak jest, źe róże puszczają takie baty. Zależy to od ich genów. U mnie Brother Cadfael puszcza takie baty. Jedynie w zeszłym roku nie puścił. Może już tak zostanie Wiosną trzeba je po prostu przyciąć, a jak za długie to i jesienią troszkę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies