Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Rumianka 10:53, 19 lut 2024

Chociaż to dopiero luty, a w ubiegłym tygodniu pokusiłam się na przesadzanki...Zamieniłam miejscami złotlin z trzmieliną oskrzydloną, zapewniając trzmielinie większy dostęp słonka, w celu efektowniejszego jesiennego wybarwiania...Myślę, że się nie obrażą, ziemia nie jest zmarznięta więc powinno być ok.
Anda 10:55, 19 lut 2024

Rumianka napisał(a)
Chociaż to dopiero luty, a w ubiegłym tygodniu pokusiłam się na przesadzanki...Zamieniłam miejscami złotlin z trzmieliną oskrzydloną, zapewniając trzmielinie większy dostęp słonka, w celu efektowniejszego jesiennego wybarwiania...Myślę, że się nie obrażą, ziemia nie jest zmarznięta więc powinno być ok.

Bardzo dobrze zrobiłaś. Do lata już się całkiem dobrze ukorzenią

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magara 00:09, 20 lut 2024

Plusem numer 1 jest to, że nie mam omamów czytając wpisy na forum

Plusem numer 2 jest to, że do Twoich (i okolicznych) osiągów wiosennych dodaję miesiąc i wiem, że za ten właśnie miesiąc u mnie powinno być podobnie

Wydaje mi się, że zima szybko w tym roku odpuściła na rzecz wiosny, ale też tak sobie myślę, że ostatniego słowa nie powiedziała. To byłoby zbyt piękne
w_zaczarowan... 08:49, 20 lut 2024

Anda napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/249/2492119/original.jpg

Teraz zamówiłam róże ze zdjęcia powyżej na nową rabatę, a zeszłej jesieni posadziłam Pear i Scented Whisper

pięknie zestawiłaś je kolorystycznie, moje kolory czy to nowości w Twoim ogrodzie, czy którąś już masz i tak Ci się spodobała że powtarzasz?
Wiolka5_7 18:49, 20 lut 2024

Ewcia a jak to jest z zimozielonymi paprociami?
Ścinać do zera czy wyciąć tylko te przemarznięte liście?
Bo nie wszystkie takie są, są też ładne
Anda 18:51, 20 lut 2024

Magara napisał(a)
Plusem numer 1 jest to, że nie mam omamów czytając wpisy na forum

Plusem numer 2 jest to, że do Twoich (i okolicznych) osiągów wiosennych dodaję miesiąc i wiem, że za ten właśnie miesiąc u mnie powinno być podobnie

Wydaje mi się, że zima szybko w tym roku odpuściła na rzecz wiosny, ale też tak sobie myślę, że ostatniego słowa nie powiedziała. To byłoby zbyt piękne

Dobrze, że jest tyle plusów, to nawet ochłodzenie da się znieść Zimy takiej prawdziwej z porządnym mrozem to już raczej nie będzie. Ale może być jeszcze chłodno.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:53, 20 lut 2024

w_zaczarowanym_ogrodzie napisał(a)

pięknie zestawiłaś je kolorystycznie, moje kolory czy to nowości w Twoim ogrodzie, czy którąś już masz i tak Ci się spodobała że powtarzasz?

Dziękuję Jak to będzie wyglądać to się okaże w przyszłym sezonie. Muszę się uzbroić w cierpliwość
To całkowicie nowe nówki. Nie powtarzam róż, bo mam mały ogród i szkoda mi miejsca na powtórki
Anda 18:55, 20 lut 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Ewcia a jak to jest z zimozielonymi paprociami?
Ścinać do zera czy wyciąć tylko te przemarznięte liście?
Bo nie wszystkie takie są, są też ładne

Nie musisz nic wycinać. zimozielone paprocie kładą stare liście na ziemi, gdy wychodzą im nowe liście i te stare tworząc ściółkę odżywiają roślinę. Jeśli chcesz wycinać, to tylko te najbrzydsze i chyba poczekałabym, aż zaczną wychodzić nowe liście.
Joku 19:31, 20 lut 2024

Ja wycinam moim paprociom liście, głównie ze względów estetycznych i dlatego ze kładą się na sąsiadów. Mam na myśli narecznice. Wycięłam kilka dni temu. Trochę później przycinam paprotniki. Zawsze te zabiegi dobrze znoszą. Natomiast innym paprociom usuwam liście w trakcie sezonu, w miarę jak zasychają i robią się brzydkie.
Gdybym miała duży ogród to też bym pewnie liście zostawiała.
Wiolka5_7 20:09, 20 lut 2024

Anda napisał(a)

Nie musisz nic wycinać. zimozielone paprocie kładą stare liście na ziemi, gdy wychodzą im nowe liście i te stare tworząc ściółkę odżywiają roślinę. Jeśli chcesz wycinać, to tylko te najbrzydsze i chyba poczekałabym, aż zaczną wychodzić nowe liście.

Ok dzięki