Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 09:24, 10 mar 2024

Makao napisał(a)

No to moje się rwą.

Moźe u Ciebie korzenią się od razu głębiej, bo masz lekką glebę?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 11:02, 10 mar 2024

Ando, ja po prośbie przyszłam. Już chyba pytała o to Magarka, ale chciałabym się upewnić. Jeśli gałązka róży jest brązowa, a z tej brązowej wyrasta zielona, a na tej zielonej sa pąki, to zostawić jak jest czy całą brozową wyciąć?
Makao 11:25, 10 mar 2024

Anda napisał(a)

Moźe u Ciebie korzenią się od razu głębiej, bo masz lekką glebę?

Możliwe. Staram się też obcinać kwiaty nim zawiążą się nasiona. Ta ilość czosnków co mam mi wystarczy. Mimo wszystko bardzo lubię te purpurowo-zielone kulki. One pomimo wiatrów stoją na baczność i się nie pokładają. Muszę po prostu kontrolować ich ilość.
Anda 12:10, 10 mar 2024

Judith napisał(a)
Ando, ja po prośbie przyszłam. Już chyba pytała o to Magarka, ale chciałabym się upewnić. Jeśli gałązka róży jest brązowa, a z tej brązowej wyrasta zielona, a na tej zielonej sa pąki, to zostawić jak jest czy całą brozową wyciąć?

Cała jest brązowa? Czy tylko kawałek? Masz fotkę może? Możesz najpierw zostawić i obserwować. Jeśli zielone listki nie będę się rozwijać albo zaczną obumierać, to wytniesz wtedy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:10, 10 mar 2024

Makao napisał(a)

Możliwe. Staram się też obcinać kwiaty nim zawiążą się nasiona. Ta ilość czosnków co mam mi wystarczy. Mimo wszystko bardzo lubię te purpurowo-zielone kulki. One pomimo wiatrów stoją na baczność i się nie pokładają. Muszę po prostu kontrolować ich ilość.

U mnie te młode i płytko ukorzenione się strasznie pokładają niestety. To pewnie wina/zasługa ciężkiej gleby.
Joku 16:00, 10 mar 2024

Anda napisał(a)

Mój błąd, szpaler po niemiecku, po polsku to chyba palmety? Drzewka owocowe prowadzone na płasko na stelażu/sznurach.

Już rozumiem, sama czasami żałuję że nie posadziłam po brzegach tak prowadzonych drzewek owocowych. Teraz pewnie miałabym obawy o zbiory bo młode pokolenie sąsiadów rośnie .
Margo2 23:24, 10 mar 2024

Mało zdjęć
Na pewno juz masz bardziej wiosnę zaawansowaną
Napia 09:37, 11 mar 2024

Anda napisał(a)

Ja też te starsze podnoszę lekko takim jakby widelcem, a potem wyciągam. Jednakże całkiem młode jeszcze nie są tak mocno ukorzenione, cebulki mają często płytko w ziemi i te wyrywam garściami. Właśnie dzisiaj też znów to robiłam.

Łączę się w bólu - u mnie inwazja czosnków i nie wiem, czy zdążę wiosną wszystkie usunąć. Będę walczyć do końca sezonu, ale mam nadzieję, że ograniczę ich występowanie
Nowa rabatka bardzo ładnie się prezentuje
Ewa777 10:12, 11 mar 2024

Będą drzewka owocowe? Jakie kupujesz?
Anda 10:19, 11 mar 2024

Joku napisał(a)

Już rozumiem, sama czasami żałuję że nie posadziłam po brzegach tak prowadzonych drzewek owocowych. Teraz pewnie miałabym obawy o zbiory bo młode pokolenie sąsiadów rośnie .

Hah, tutaj raczej nie będę mieć z tym problemów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies