Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Basieksp 12:26, 05 lut 2025

Anda napisał(a)

Hej Basiu, u mnie jeszcze mroźno, ale już widać przebiśniegi i leszczyny kwitną. Przedwiośnie

To tak jak u nas
April 13:35, 05 lut 2025

Cześć Ewo, liczyłam na wczesnowiosenne zdjęcia
w_zaczarowan... 20:35, 05 lut 2025

Ja czekam na Twoje mieczyki bizantyjskie wszelkiej pomyślności w tym 2025
Magara 23:21, 06 lut 2025

Ewcia, pokazuj swoją wiosnę Nie wierzę, że jej nie masz Nawet u mnie krokusy już kwitną

Posadziłam jesienią mieczyki bizantyjskie - Twoje mnie urzekły. Wyłażą z ziemi, mam nadzieję, że kot ich nie zadepcze skacząc z tarasu
nicol21 22:23, 18 lut 2025

To czekamy na wiosnę u nas koniec tygodnia ma być nawet +15 w dzien... a teraz -5! kurczę, ogromna różnica!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wafel 00:04, 05 mar 2025

Anda, polecałaś mi na osiedlową zatrwiana tatarskiego, czy on rośnie podobnie jak szerokolistny? Pomyliłam się i zamówiłam tego drugiego i teraz nie wiem czy anulować zamówienie... Ze zdjęć w sieci wnioskuję, że są podobne do siebie.
Pisałaś też o seslerii Heuflera, czy ona jest podobna do jesiennej? Tu na forum raczej dziewczyny mają jesienną, zdjęcia z netu wyglądają podobnie, więc już sama nie wiem, o którą się postarać?
Anda 01:02, 05 mar 2025

Wafel napisał(a)
Anda, polecałaś mi na osiedlową zatrwiana tatarskiego, czy on rośnie podobnie jak szerokolistny? Pomyliłam się i zamówiłam tego drugiego i teraz nie wiem czy anulować zamówienie... Ze zdjęć w sieci wnioskuję, że są podobne do siebie.
Pisałaś też o seslerii Heuflera, czy ona jest podobna do jesiennej? Tu na forum raczej dziewczyny mają jesienną, zdjęcia z netu wyglądają podobnie, więc już sama nie wiem, o którą się postarać?

Tatarski jest niższy i mniej niebieski. Szerokolistny jest też ok wg mnie. Ziemia nie może być zbyt zasobna, a zimą musi dobrze przepuszczać wodę. Jeśli będzie zbyt mokro to oba gatunki zimą zginą. Jeśli ziemia będzie zbyt zasobna to będzie produkować mniej kwiatów a więcej liści.

Sesleria Heuflera kwitnie wiosną w przeciwienstwie do Seslerii jesiennej. Poza tym ma trochę inny kolor, nie taki świeżo zielony. Ogólnie są podobne do siebie. Obie trawy są ładne i dobrze znoszą suszę i pełne nasłonecznienie. Zimą nie lubią mieć zbyt mokro w korzeniach. Sesleria Heuflera może być trochę wyższa od jesiennej, ale to zależy też od gleby.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 01:02, 05 mar 2025

Dziewczyny, dziękuję za wpisy i pozdrawiam Was serdecznie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosialuk 14:02, 05 mar 2025

Czekam na wiosnę u Ciebie. Fajnie, że zajrzałaś.
Wafel 15:48, 05 mar 2025

Dziękuję bardzo za odpowiedź