Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Tess 20:59, 02 gru 2024

Basieksp napisał(a)
Kurczę, właśnie wczoraj wysypałam pod iglaki wiórki, tak bez niczego pod spód. No trudno, tak już zostanie, nie jest to gruba warstwa. Przegrabię je na wiosnę, pomieszam z podłożem.

Basiu, świeże wiórki sypiesz?
Basieksp 21:16, 02 gru 2024

Tess napisał(a)

Basiu, świeże wiórki sypiesz?

No miałam akurat, niewiele i pierwszy raz sypałam, bez wcześniejszego sprawdzenia, jak je sypać.
pestka56 23:57, 02 gru 2024

Ja sypię wióry tartaczne na rabaty. Mieszam je też z moją „gliną” i dodaję kompostu.
Wióry tartaczne są drewna dobrze przesuszonego, bo tylko takie jest przygotowywane do dalszej obróbki w stolarni.
Anda 06:02, 03 gru 2024

Tess napisał(a)

Ewo, czy dobrze rozumiem, że do ściółkowania cienistych rabat można stosować trociny, tylko trzeba pod nie posypać wiórki rogowe? Czy chodzi o trociny świeże, czyli nieprzekompostowane?
Bo Mąż mi od stolarza przywiózł wór trocin - dumny, że o ogrodzie pamiętał. (A stolarz pozbył się nadmiaru I codziennie mi przypomina, że stoją (te trociny)

Tak i tak Trzeba uzupełnić azot, który potrzebny jest zarówno mikroorganizmom przerabiającym materię organiczną, jak i roślinom do wzrostu zwłaszcza wiosną i wczesnym latem. Można wtedy też stosować gnojówkę z pokrzyw. Wiórki możesz posypać już zimą.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 06:03, 03 gru 2024

Basieksp napisał(a)
Kurczę, właśnie wczoraj wysypałam pod iglaki wiórki, tak bez niczego pod spód. No trudno, tak już zostanie, nie jest to gruba warstwa. Przegrabię je na wiosnę, pomieszam z podłożem.

Możesz je wtedy też podlać gnojówką z pokrzyw.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Tess 00:54, 06 gru 2024

Anda napisał(a)

Tak i tak Trzeba uzupełnić azot, który potrzebny jest zarówno mikroorganizmom przerabiającym materię organiczną, jak i roślinom do wzrostu zwłaszcza wiosną i wczesnym latem. Można wtedy też stosować gnojówkę z pokrzyw. Wiórki możesz posypać już zimą.

Dziękuję, Ewo
Kupiłam już wiórki rogowe, będę sypać jak tylko się obrobię z sadzeniem drzew.
Gosialuk 07:03, 06 gru 2024

Wiórki rogowe zawierają azot, dziewczynom chyba chodziło o wióry tartaczne. Te drugie trzeba uzupełniać azotem.
Przynajmniej tak zrozumiałam.
Tess 09:23, 06 gru 2024

Gosialuk napisał(a)
Wiórki rogowe zawierają azot, dziewczynom chyba chodziło o wióry tartaczne. Te drugie trzeba uzupełniać azotem.
Przynajmniej tak zrozumiałam.

No żeby wyściółkować wiórami tartacznymi, trzeba pod nie rozsypać wióry rogowe. Żeby uzupełnić azot, który wióry tartaczne "zabierają". Ja tak zrozumiałam. Tartaczne miałam, rogowe właśnie dokupiłam.
Anda 10:27, 06 gru 2024

Tess napisał(a)

No żeby wyściółkować wiórami tartacznymi, trzeba pod nie rozsypać wióry rogowe. Żeby uzupełnić azot, który wióry tartaczne "zabierają". Ja tak zrozumiałam. Tartaczne miałam, rogowe właśnie dokupiłam.

Tess, dobrze zrozumiałaś Gosiu, Ty też masz rację Nieprzekompostowana materia organiczna na rabatach to pożywka dla mikroorganizmów, które przerabiając ją zużywają azot. Suche wióry z tartaku, trociny, kora, kompostują się dość długo (pół roku do roku lub dłużej w zależności od gleby) i w tym czasie może roślinom zabraknąć azotu potrzebnego zwłaszcza wiosną do wzrostu. Skoszona trawa kompostuje się o wiele szybciej i nie wymaga koniecznie dodatkowej dawki azotu. Wiórki rogowe zużywane są przez mikroorganizmy w zależności od potrzeb, więc nie trzeba się bać przenawożenia.
Na glebach piaszczystych materia organiczna przerabia się szybciej, niż na glebach gliniastych.
Kokesz 10:44, 06 gru 2024

Dwa lata temu sciólkowałam rabaty świeżymi zrębkami i dałam na to nawóz azotowy, wiórów rogowych wtedy nie miałam. Wszystkie roślinki miały się dobrze
Na innej rabacie pod świerkami wkopałam na jesień masę trocin z ocieplenia dachu razem z kompostem. Na wiosnę sadziłam już tam rośliny. Dziś jest tam piękna, pulchna ziemia
Mam nadzieję, że na wiosnę też uda mi się zdobyć takie zrębki