Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 17:56, 13 lis 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Tak przepiękne fotki Ewcia u ciebie jak zawsze uczta dla oczu
Chryzantema w ślicznym kolorze

Jak już jestem u Ciebie to mam pytanko...
Chyba wiem jaka jest przyczyna obumarcia tego mojego środkowego buka w szpalerze.
Czy może to być opieńkowa zgnilizna korzeni?
Bo przy tym ściętym pniu ostatnio znalazłam właśnie opieńki

Dzięki Wiolu Chryzantemki u Ciebie też by pasowały

Może być. Opieńki to agresywne grzyby, niektóre mniej niektóre więcej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiolka5_7 12:17, 21 lis 2024

Anda napisał(a)

Dzięki Wiolu Chryzantemki u Ciebie też by pasowały

Może być. Opieńki to agresywne grzyby, niektóre mniej niektóre więcej.

Wiem ,tylko gdzie je wcisnąć

aż boję się o te pozostałe 2 buki. Może jest jakiś środek na te grzyby?
Anda 11:49, 22 lis 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Nie ma, całe szczęście, bo wtedy niszczyłoby się wszystkie mikroorganizmy żyjące w glebie. Bez życia w glebie rośliny chorują.
Jedynie co się poleca w takim wypadku, to wzmacnianie tych pozostałych drzew, wiesz, coś jak kuracja witaminowa - środki humusowe, aktywator glebowy itp.

Na chryzantemy na pewno znalazłabyś miejsce, wierzę w Ciebie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 13:27, 22 lis 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

A spróbuj tymi bakteriami podlewać. Chronią warzywa przed chorobami grzybowymi więc może i drzewa wzmocni.
Tess 16:05, 22 lis 2024

Anda napisał(a)

Ewo, dziękuję za rady w wątku Judith

Dodam tylko, że jednak pomysł z wielopniową parocją Persian Spire muszę wyrzucić do kosza (chyba), bo chciałam ją przedogródku, a tam słońce dopiero po południu, od 14. To chyba nie będzie dość słońca żeby się ładnie przebarwiała... Jakie jest Twoje zdanie?

Piękne masz to Heptacodium miconioides Zaintrygowało mnie jego stanowisko. Czy tam jest półcień? Bo tak wygląda. Niektórzy piszą, że jedynie na słonecznym stanowisku zdąża zawiązać owoce, czyli te drobne torebki z wydłużonymi czerwonymi działkami kielicha, do złudzenia przypominające kwiaty i równie jak one - dekoracyjne.

Wiolka5_7 21:42, 22 lis 2024

Anda napisał(a)

Nie ma, całe szczęście, bo wtedy niszczyłoby się wszystkie mikroorganizmy żyjące w glebie. Bez życia w glebie rośliny chorują.
Jedynie co się poleca w takim wypadku, to wzmacnianie tych pozostałych drzew, wiesz, coś jak kuracja witaminowa - środki humusowe, aktywator glebowy itp.

Na chryzantemy na pewno znalazłabyś miejsce, wierzę w Ciebie

Rozumiem.
Dzięki

Wiolka5_7 21:42, 22 lis 2024

Makao napisał(a)

A spróbuj tymi bakteriami podlewać. Chronią warzywa przed chorobami grzybowymi więc może i drzewa wzmocni.

O jakich Aniu piszesz dokładnie?
Anda 09:19, 23 lis 2024

Tess napisał(a)

Ewo, dziękuję za rady w wątku Judith

Dodam tylko, że jednak pomysł z wielopniową parocją Persian Spire muszę wyrzucić do kosza (chyba), bo chciałam ją przedogródku, a tam słońce dopiero po południu, od 14. To chyba nie będzie dość słońca żeby się ładnie przebarwiała... Jakie jest Twoje zdanie?

Piękne masz to Heptacodium miconioides Zaintrygowało mnie jego stanowisko. Czy tam jest półcień? Bo tak wygląda. Niektórzy piszą, że jedynie na słonecznym stanowisku zdąża zawiązać owoce, czyli te drobne torebki z wydłużonymi czerwonymi działkami kielicha, do złudzenia przypominające kwiaty i równie jak one - dekoracyjne.

Moja Persian Spire rośnie w takim właśnie specyficznym miejscu - latem ma słońca wystarczająco dużo, prawie cały dzień, ale jesienią słońce jest niżej i cienia ma o wiele więcej. Teraz jest cały dzień w cieniu. Przebarwia się na żółto. Jedynie czubek, który był bardziej w słońcu, przebarwił się na czerwono Jak urośnie będzie prawdopodobnie przebarwiać się dwubarwnie Za to wiosną i latem ma piękne liście, zielone z czerwonym obrzeżem.

Heptacodium rośnie w pełnym słońcu. Na zdjęciu najwyraźniej tego nie widać. Heptacodium nie zawiązuje owoców. Białe przylistki przebarwiają się na czerwono jesienią. Wg mnie jaskrawość tego czerwonego koloru zależy bardziej od gleby niż od słońca. Jeśli rośnie w półcieniu też się będzie przebarwiać. Pytanie jaki to półcień. Obejrzyj zdjęcia na tej stronie

https://www.vdberk.com/trees/heptacodium-miconioides/

Tess 20:45, 02 gru 2024

Anda napisał(a)

Byłam
Tak w skrócie ogólnie mogę napisać w sumie prawdę ogólnie znaną, że najważniejsze jest dbanie o podłoże i mulcz oraz że byliny trzeba dobierać odpowiednie do stanowiska, a nie odwrotnie - stanowisko przygotowywać do byliny.
Autorka jako mulcz nie poleca kory ze względu na garbniki, które to hamują rozwijanie się bylin. Poleca trociny, ziemię liściową i skoszony trawnik. Pod trociny albo zrębki warto a nawet trzeba dać dodatkowo wiórki rogowe.
Wykład trwał półtorej godziny. Nie wiem, co jeszcze napisać Masz jakieś pytania?

Ewo, czy dobrze rozumiem, że do ściółkowania cienistych rabat można stosować trociny, tylko trzeba pod nie posypać wiórki rogowe? Czy chodzi o trociny świeże, czyli nieprzekompostowane?
Bo Mąż mi od stolarza przywiózł wór trocin - dumny, że o ogrodzie pamiętał. (A stolarz pozbył się nadmiaru I codziennie mi przypomina, że stoją (te trociny)
Basieksp 20:50, 02 gru 2024

Kurczę, właśnie wczoraj wysypałam pod iglaki wiórki, tak bez niczego pod spód. No trudno, tak już zostanie, nie jest to gruba warstwa. Przegrabię je na wiosnę, pomieszam z podłożem.