Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 18:16, 25 sie 2023

Joku napisał(a)
To Mirranda taka olbrzymka? Moja od kilku lat zbiera się z niebytu po potraktowaniu przez ślimaki w pierwszym roku po posadzeniu...

Jolu - piszą, że dorasta do 6m wysokości, tylko nie wiadomo w jakim przedziale czasowym nastawiam się i ją na długość

Roocika napisał(a)
Cudnie, że mogłaś w takich warsztatach uczestniczyć Też ostatnio odpuściłam forum, jakoś za dużo się dzieje.
Macham Bożenko

Dzięki Asiu - odmachuję
Alu i Aniu - dzięki każdy ma jakieś swoje preferencje, a dla mnie ogród to część, jak na razie niekończąca się część życia. Jestem gdzieś w połowie moich planów i zamiarów.

Posadziłam jednoroczne powojniki w komitywie z nowymi, a wiec dość krótkimi klematisami i aktinidią jako zagęszczacz i jestem nimi zauroczona. Kwiaty ok 7cm zamykają się na wieczór a rano buchają kolorami, różne paseczki czasem pomieszane z kolorem:

A teraz przyrodnicza przygoda - moja koleżanka zakupiła w dyskoncie kwiatka w celofanie i po przyjściu do domu zauważyła, że siedzi w nim MODLISZKA!!

a ku -ku patrzę na ciebie:

cdn nastąpi
Kordina 18:27, 25 sie 2023

Odnóża ma tak długie jak tułów, dostała na pożarcie osę i bardzo szybko złapała ją tymi długimi odnóżami i metodycznie obgryzała łepek. Jakie było nasze zdziwienie, jak okazało się, ze modliszka w Polsce (cytat z Wiki)- "znajduje się w Polskiej Czerwonej Księdze jako EN gatunek bardzo wysokiego ryzyka i jest objęty ścisłą ochroną gatunkową[10]. Od 2016 roku jest także na Światowej Czerwonej Liście IUCN jako gatunek najmniejszej troski"
Cd sesji fotograficznej, bo trudno, żeby taki gość jej uniknął

ewsyg 20:22, 25 sie 2023

Bożenko,świetne zdjęcia. To ci gość
Basieksp 21:24, 25 sie 2023

No, no ale gość super, zdjęcia bardzo ładne, gość ciekawy
Muszelka 21:40, 25 sie 2023

Świetne fotki! Ekstra modelka!
Kordina 23:10, 25 sie 2023

A mieczyki były piękne tego roku:
mieczyk passos fioletowy i drugi mieczyk, który miał w nazwie "różowy", w rzeczywistości ma piękny kolor, aparat nie łapie tego odcienia, oranżowo - łososiowy bardziej:

Kordina 00:40, 26 sie 2023

Ewo, Basiu i Muszelko - dziękuję dla Was bukiecik, przycięłam supertunie, jak zobaczyłam u którejś koleżanki ogrodowiskowej, jaki efekt to dało, czekam na swój

Alija 22:46, 26 sie 2023

Piękne zdjęcia ciekawego gościa. Spotkałam się z nią już sporo lat temu, a właściwie to syn z kolegami zauważyli ją na łące, też byłam zdziwiona, że można ją spotkać w Polsce.
Mieczyki piękne, nie umiem im zrobić zdjęcia, za długie są.
sylwia_slomc... 23:06, 26 sie 2023

Ale numer z tą modliszką Miałyście jednym słowem farta Dobrze, ze aparat był w pogotowiuMieczyki śliczneMoje już przekwitają.
Kordina 23:51, 26 sie 2023

Alicjo, to zrób chociaż kawałek z kwiatami, pokaż swoje kolory. Dostrzegłam u Ciebie różowego

Sylwio

A teraz podzielę się niepowodzeniami i informacją, jaką znalazłam.
Mianowicie wszystkie kapusty pekinki (a były już takie ładne) oraz kalafiorki i rzodkwie (te późniejsze) zaczęły jakby usychać i zrobiły się jakieś podziurkowane, a jak dotykałam liścia chcąc się przyjrzeć coś malutkiego kulało się szybko z charakterystycznym szumem (odgłos podobny do rzucania ryżem) Nie byłam w stanie przyjrzeć się intruzowi. Na ziemi był zupełnie niewidoczny, mały. Tymczasem proces niszczenia przebiegał bardzo szybko, kilka dni i po ptakach.
Przyjrzałam się co za licho nie dotykając liścia, a to malutki ok 2mm chrząszczyk.

Pekinki:

Rzodkwie:

A tu intruz :

Zrobiłam powiększenie w programie foto:

Wyszukiwarka pokazywał różne podobne chrząszcze ale dużo większe, wreszcie po długim poszukiwaniu trafiłam (szkoda, że nie wcześniej) na chowacza i bingo!
Na YT jest filmik o miksturze na paskudnika na kanale "Moje Uprawy"