Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

antracyt 09:25, 12 wrz 2023

Trochę Ci zazdroszczę tej weny do pracy, ja tylko omiatam i ewentualnie obchód z sekatorem robię
Lidka ma rację z szerokimi kadrami.
Kordina 09:44, 12 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Za malo pokazujesz szersze kadry.

Ładnie wyglada ogród z pergolami. Co rośnie na 2 pierwszych?

Lidziu dzięki na pierwszej pnąca róża, zeszłoroczny nabytek Pirouette, upały a potem ulewy dały się we znaki młodym roślinkom, ale teraz wygląda tak:

Na tej nowej po lewej to wisteria i hortensja pnąca, a na tej trzeciej zwaną pergolą szamana powojnik Błękitny Anioł z jednej i pnąca Rose de Tolbiac z drugiej

Elu-Adelu też lubię zmiany, ale teraz, jak już kilka lat mieszkam na stałe w tym miejscu, to doprowadzam do stanu, który chciałabym mieć a potem już tylko wyrywanie chwastów i koszenie, tak mi się marzy Na razie umęczona od dźwigania, przewożenia, "przeszurania" kamiennych płyt, wykopalisk itd. Ale lubię pracę fizyczną przeplecioną dniami nicnierobienia, wtedy słucham dużo muzyki, leżę, czytam itp, musi być zachowana równowaga
Co do nieugiętych M-ów, nie wypowiadam się pozdrawiam również.

Zuzanko - właśnie mam marzenie, żeby tylko z sekatorkiem sobie polatać
Kordina 10:00, 12 wrz 2023

W celach pamiętnikarskich kilka kadrów z szachownicy ziołowo-kuchennej, która w tym roku stanowiła również rozmnożnik ujęcia z przodu, z tyłu i po przekątnych:

cdn...
Kordina 10:06, 12 wrz 2023

Cd:
a tak w tym roku wyglądają moje uhodowane z nasionek kalie, pewno zbudowały cebulki i powinny na przyszły rok zakwitnąć, taką mam nadzieję czyli będzie to trzeci rok hodowli

trochę pomidorków zanim je zdziesiątkowała zaraza zanim przyszła fala ulew

sylwia_slomc... 10:26, 12 wrz 2023

Pergola wyszła prześlicznie podziwiam za pracę samodzielną
Tym bardziej nie wiem jak Ci to napisać, ale trudno. Nie ostrzegę zjedzą mnie wyrzuty sumienia.
Ona się dla wisterii na dłużej niż trzy lata nie nadaje
Wisteria jest niesamowicie silnym pnączem o drewniejącym pniu. Owija się wokół podpory. Łamie ją i miażdży. My mamy pergolę dla niej z drewnianych bali i już w piątym roku musiała być dodatkowo wzmacniana. Bo ją przewracała. Teraz to wisteria trzyma pergolę a nie pergola wisterię. Mimo częstego cięcia tej sprawy nie przeskoczysz. Dla wisterii najlepsze podpory stalowe. Kasia z ogrodu złudzeń musiała całą pergolę wymienić i poprowadzić wisterię na słupach na drzewa. Tego typu pergolę jak zrobiłaś są świetne dla clematisów i lekkich lub jednorocznych pnączy. Piszę to bo masz jeszcze czas wisterię przesadzić. U nas na to za późno.
A wydawało nam się, że 20 cm średnicy słupa będzie w stanie wytrzymać, nie wytrzymało.
Muszelka 11:11, 12 wrz 2023

Bożenko wybacz... Nieśmiało poprę uwagę Sylwii...

Moi Rodzice mieli w swoim ogrodzie zarówno przepięknie kwitnącą wisterię, jak i hortensję pnącą. Obie rośliny, po kilku latach, zadamawiają się i zawłaszczają podpory. Szczególnie wisteria. Mimo cięcia ma kilkumetrowe przyrosty. Pień i główne pędy niczym wąż boa oplatają podpory.

Muszą być grube, silne, stalowe, betonowe itp. Drewno ścisną i połamią już po ok. 3-5 latach.

Hortensja pnąca, choć na razie wygląda bardzo niewinnie, też po kilku latach daje do wiwatu. Rozrasta się kilka metrów w górę i wszerz. Moi Rodzice zlikwidowali ją, ponieważ w maju/czerwcu kwiaty tej hortensji były stołówką dla chrabąszczy majowych. Z całej okolicy setki, a były lata, że tysiące chrabąszczy, wybierało sobie właśnie ten krzew i na nim żerowało. Istniało olbrzymie prawdopodobieństwo, że w trawniku (i nie tylko) złożą jajeczka.

Ta piękna pergola, którą postawiłaś nadaje się bardziej jako podpora do clematisów ewent. róży pnącej.
Muszelka 11:32, 12 wrz 2023

Z podobną ostrożnością należy podchodzić też do milina amerykańskiego.
Ten z kolei daje kilkumetrowe odrosty. Jego dzieci i wnuki zwiedzają pod ziemią okolice i wynurzają się z ziemi w najmniej oczekiwanym miejscu.

Oczywiście, pierwsze lata rośnie bardzo przykładnie i pięknie kwitnie. Problem zaczyna pojawiać po ok. 5-7 latach. Wówczas wytępić z ogrodu jego odrosty (zwłaszcza z trawnika) to nie lada wyzwanie. Po milinie Rodziców została tylko fotograficzna pamiątka

Basieksp 12:45, 12 wrz 2023

Bardzo ładny widok pergola fajnie wyszła co na niej puścić nie doradzę, bo się średnio znam na pnączach. Ale mi w oczy rzucił się ten okazały rozchodnik Bardzo ładna, duża kępa No i szachownica ziołowa, też ładnie Ci się zagęściła, dawno nie pokazywałaś ogrodu, a jest bardzo ładnie
Kordina 15:48, 12 wrz 2023

Kochane moje – Sylwio i Muszelko, bardzo doceniam Waszą troskę, naprawdę
ale (może wypunktuję):

1 – miałam niegdyś w ogrodzie wisterię przy domu, była regularnie ścinana, a jak być przestała zarosła aż na dach, wiem, że potrafi być ekspansywna

2 – świadomie wybrałam teraz wisterię karłowatą Blue Moon, która dorasta max do 5m i która nadaje się do małych ogródków, a nawet można ją na małe drzewko ukształtować. Widziałam ją kiedyś u koleżanki mojej koleżanki w ogrodzie i od tamtej pory poszukiwałam takiej niewielkiej odmiany (mam nadzieję, że taką mi sprzedano- https://allegro.pl/oferta/niebieska-karlowa-wisteria-blue-moon-duze-sadzonki-9255509910 }

3 – co do hortensji Miranda, ma ją nasza rodzina w Grudziądzu już wiele lat, jest regularnie przycinana (co niezbyt lubi i hamuje jej wzrost) prowadzona na taki fajny murek – osłonę, więc też ją znam i zapragnęłam mieć ona może być okrywowa, więc jak się zbyt rozrośnie puszczę ja na ziemię i cytacik - „W odróżnieniu od gatunku cechuje się słabszym wzrostem ”
Można ją puścić jako soliter bez podpór i wtedy rośnie w formie kopczyka. Chociaż w necie są tak sprzeczne informacje na jej temat….

Baliki mają 7 na 7 cm, jeszcze będę robiła podwójne wzmocnienia u góry. Mam nadzieję, że jakoś sobie z nią poradzę. Gorzej z miskantem Morning Light, posadziłam go za blisko i muszę wykopać…A poniżej milin u rodziny na działce dojazdowej, ma ok 10-11 lat , trawa wokół jest koszona wraz z odrostami a sam milin regularnie podcinany:

Nie wiem od czego to zależy, może od klimatu? Nie u wszystkich te same gatunki roślin zachowują się tak samo.

Basiu - dziękuję, mało pokazuję ogród, bo po prostu działam, teraz robię ścieżkę i następną połać ziemi zrównałam, 3 razy mieliłam ziemię małą łopatką usuwając różne kłącza i korzonki szczególnie podagrycznika.
Muszelka 16:53, 12 wrz 2023

Bożenko, ufffff. To już jestem spokojna Posadziłaś przemyślane odmiany, które nie rozrastają się tak ekspansywnie.
Niechaj Ci się darzy!