Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 09:22, 15 lip 2024

Basiu kamienie lubię w każdej postaci żyję w kamiennym kręgu mam piękną kolekcję naturalnych kamieni w formie jaj
W kuwecie budowlanej wiosną przepikowałam mix jeżówek z nasion wyhodowanych samodzielnie

i teraz widzę 3 kolory, pierwsza wysoka (nie przypuszczałam, że aż tak ) tradycyjna purpurowa:

druga niższa kremowo-zielona (aparat nie oddaje koloru właściwego):

trzecia pomarańczowo-oranżowa, też niższa :

Jak ktoś umie rozszyfrować te odmiany to poproszę o nazwy

zawitka 09:30, 15 lip 2024

Nie mogę się rozeznać jeszcze co do ż. Twoje ekstra kolory ciekawe czy utrzymają się w tych kolorach bo u mnie jakaś dziwna sprawa. Resztę opiszę u siebie .Pozdrawiam .
Basieksp 09:34, 15 lip 2024

Ja mam te różowe, też z własnego wysiewu. Mam je już kilka lat, teraz same mocno mi się wysiewają. Są wysokie ale nie pokładają się
LIDKA 14:58, 15 lip 2024

Moje z siewu białe i różowe też wysokie. Stoją na bacZność. Ja miałam masiona z paczki.

Bardzo udane kolorki Ci wyrosły Bożenko.
anabuko1 20:21, 15 lip 2024

Ogród prezentuje się doskonale.
Ale te lilie to masz rewelacyjne.
Czy ty je karmisz, ze takie wypasione są ?
Kordina 01:06, 16 lip 2024

zawitka napisał(a)
Nie mogę się rozeznać jeszcze co do ż. Twoje ekstra kolory ciekawe czy utrzymają się w tych kolorach bo u mnie jakaś dziwna sprawa. Resztę opiszę u siebie .Pozdrawiam .

Halinko przeczytałam, u mnie podobnie z flokasmi, miałam 5 odmian - białe, jasnoróżowe, fioletkowe, ciemne i róż z białą obwódką, teraz zostały 3, białe, ciemne i różowe.
Mam wrażenie, że te odmianówki wyglądają tak w pierwszym pokoleniu a potem wracają do pierwotnej formy. Ewentualnie zapyliły się między sobą i ujednoliciły, co nie dotyczy białych i ciemnych, ciekawe...

Basieksp napisał(a)
Ja mam te różowe, też z własnego wysiewu. Mam je już kilka lat, teraz same mocno mi się wysiewają. Są wysokie ale nie pokładają się

Basiu właśnie widzę, że różowe takie silne a wysiałam w kuwecie budowlanej, bo zanim posadzę na miejsce stałe, chciałabym widzieć jakie kolory mają

Lidzia dzięki ja też z paczki mix

anabuko1 napisał(a)
Ogród prezentuje się doskonale.
Ale te lilie to masz rewelacyjne.
Czy ty je karmisz, ze takie wypasione są ?

Aniu dziękuję, wydaje mi się, że nie traktuje ich niczym specjalnym mam dość dobrą ziemię używam od czasu do czasu obornik w granulkach, czasami wiórki rogowe, czasami zrobię gnojówkę z byle czego. A jak susza to podlewam co 2 - 3 dzień wodą ze studni (odprowadzam tam też deszczówkę)

Suszenie ziół trwa, mam już cytrynową melisę, pokrzywę, teraz trzecia taca kwiatów nagietka, niedługo mięta będzie

Trwa mała rewolucja, zdjęcie skraca, ta rabatka ma pół m szerokości. Mur nagrzewa się latem i wysusza kwiaty zanim dojrzeją w sposób naturalny. Wykopałam lilie, białe i czerwone, irysy syberyjskie, trochę liliowców. Teraz będą tam same sucholuby, materiał już mam tylko przenieść

Mam sporo irysów syberyjskich, może ktoś chętny?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=136&quoted_post_id=4139776

Ewa777 12:15, 16 lip 2024

Piękne lilie i floksy. Masz świetne ścieżki poprowadzone pośród rabat. Pewnie przyjemnie jest nimi się przechadzać.
Narsilia 17:01, 16 lip 2024

Śliczne te irysy chętnie je ugoszcze w swoim ogrodzie to musimy się koniecznie umówić .
Alija 17:13, 16 lip 2024

Bożenko, widzę, że ostro działasz, suszenie ziół (u mnie wszystko samo schnie na rabatkach),
przesadzanie, ale fajnie. U nas dawno nie było tak sucho, dlaczego nie można tej wody tak po równo rozdzielić,
wszyscy byliby zadowoleni
Zaciekawiłaś mnie kolekcją kamieni, możesz nam ją pokazać?
Kordina 17:57, 16 lip 2024

Ewa777 napisał(a)
Piękne lilie i floksy. Masz świetne ścieżki poprowadzone pośród rabat. Pewnie przyjemnie jest nimi się przechadzać.

Ewo dzięki, mieszkam w takim miejscu, że rano robię obchód ogrodu w piżamie, widzę co puściło nowy pączek, rozwinęło kwiat
Zaczynam teraz temat jeżówek, do tej pory miałam tylko masę żółtych

Malachitowa szkatułka, to właściwie szkatuła, takie ma ogromniaste pomidory i ciągle rosną.

Na powietrzu, pozostałe odmiany pomidorów dojrzewają dziś w tempie przyspieszonym , bo 42 °C obłędnie gorąco, leżę w domu w bardzo przyjemnym chłodzie a tu 25°C, ha, ha, odbierane jako chłód

Teraz trochę szałwii:

Szałwia lekarska-bylina, u mnie ok 20-30cm, ponieważ suszę liście na zimową herbatę i nigdy nie dopuściłam do kwitnienia, po prostu ciacham nisko i odrasta za jakiś czas. Tuż przed nią rosła czerwona lekarska, po zimie zniknęła:

szałwie jednoroczne mix, podobają mi się, na pewno powtórzę siew, wyższe fioletowe i białe - do 70 cm, oranżowa do 30cm, śliczny ma kolorek:

Sałwia okręgowa, lubię ją (od Ewy ) tworzy szybko fajny krzaczorek , u mnie wys ok 60cm, szer też ok 60cm