Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Justyny

U Justyny

Syla 07:36, 26 maj 2011

Taki widok z okna cieszy Cud miód dla oczu
zbigniew_gazda 07:58, 26 maj 2011

Ale dobrane kolorki na rabatce ! Pięknie .
myszorek 09:04, 26 maj 2011

Tyna, do tej pory nie wiedziałam co się może podobać w krzewuszce. chyba jednak zmienię zdanie Bardzo ładna ta rabata.A mały jałowczyk po prawej stronie to suecica nana?
tyna 09:57, 26 maj 2011

Myszorek, kupiłam go jako Juniperus communis 'Gold Cone', ale mam wrażenie, że jest to jakaś odmiana bardzo podobna, nigdy nie wnikałam....rośnie dwa razy wolniej......odpowiada mi to
Mam 'Gold Cone' w innym miejscu i tamten jest po prostu szybszy i potężniejszy...
Krzewuszka będzie przecudna, jeszcze nie jest tak w pełni rozwinięta...
tyna 10:00, 26 maj 2011

Syla napisał(a)
Taki widok z okna cieszy Cud miód dla oczu

Czekam na katalpę, już niedługo będzie jeszcze lepiej, bo teraz brak jest mocnego akcentu - od strony ogrodu i "najwyższego piętra" - widok z okna ....
Martek 22:55, 26 maj 2011

Pięknie Tynka u ciebie .Powiedz mi to koło czosnku pięknego to cis???Ładnie trzyma linię
monteverde 01:10, 27 maj 2011

Justynko czy krzewuszkę można przesadzać? mam w O., posadzone trzy koło siebie i w środku jest ta bordowa, jest o wiele niższa, niż tamte dwie, jak sadziłam to jeszcze o tym nie wiedziałam i chcę ją z tego środka zabrać, czy można po kwitnieniu? ma jakieś 5 lat
tyna 11:00, 27 maj 2011

monteverde napisał(a)
Justynko czy krzewuszkę można przesadzać? mam w O., posadzone trzy koło siebie i w środku jest ta bordowa, jest o wiele niższa, niż tamte dwie, jak sadziłam to jeszcze o tym nie wiedziałam i chcę ją z tego środka zabrać, czy można po kwitnieniu? ma jakieś 5 lat

Ja bym przesadzała na jesieni.

a teraz jeszcze po kwitnieniu możesz przyciąć - pobrać pędy na sadzonki, jeśli i tak jest tam gęsto......chociaż powinno się to zrobić w maju.... powtykaj "patyczki" w miejsce cieniste.....

Może ktoś jeszcze ma doświadczenia w tej kwestii???
Linka 11:15, 27 maj 2011

tyna napisał(a)

Ja bym przesadzała na jesieni.

a teraz jeszcze po kwitnieniu możesz przyciąć - pobrać pędy na sadzonki, jeśli i tak jest tam gęsto......chociaż powinno się to zrobić w maju.... powtykaj "patyczki" w miejsce cieniste.....

Może ktoś jeszcze ma doświadczenia w tej kwestii???

Ja krzewuszkę przesadziłam kilka dni temu. Nie pasowała mi na rabacie i znalazłam jej nowe miejsce. Ryzykowny czas ale tawuły skonczyłam przesadzać w tamtym tygodniu i trzymają się dzielnie, nawet nie przywiędły. Krzewuszka natomiast "klapnęła" Ma duże nowe przyrosty i one są ciężkie. Podlewam ją obficie i czekam, wydaje mi się że przeżyje ale łatwo nie będzie.
Co do sadzonek to w czerwcu z części niezdrewniałych. Łatwo się ukorzeniają, podobnie jak tawuły. Mam znajomego szkółkarza to zrobię może foto z tej operacji jak będzie się odbywać Wiem tylko że sadzonki musza być odpowiednio ucięte dołem i górą, listki skrócone, potem ukorzeniacz i w ziemię
monteverde 11:00, 28 maj 2011

Mam te tawułki w O., ta moja złośliwa sąsiadka wiecznie mi je przycina i nie wiem czy w tym roku w ogóle będą kwitły, mnie nie ma a ta łazi wszędzie, pojadę to zrobię zdjęcie, a tą bordową stamtąd zabiorę, dzięki Tynka za termin)