Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 13:33, 21 wrz 2026

Kilka zdjęć z wczorajszej wizyty w Daglezji w Rykach.

Starsza część ogrodu z narodową kolekcją miskantów.

Część ogrodu gdzie kiedyś był taki poprzeczny żywopłot, o którym było w odcinku Maja w ogrodzie.

Spory staw.

Ścieżka w najstarszej ok. 30-letniej części ogrodu.

Sala warsztatowa i suknia z miskantów z dodatkiem kwiatów hortensji.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 13:53, 21 wrz 2026

W drugim ogrodzie Daglezji zaskoczył mnie lewitujący dom dzięki zamontowanym lustrom w cokole.

Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 14:01, 21 wrz 2026

Właśnie w drugim ogrodzie czekał na nas spacer z Alicją i Arturem Maj - naszymi przewodnikami opowiadającymi o trawach ozdobnych z ogromną pasją.Ilość zwiedzających równie zaskakująca jak ten lewitujący dom.

Kilka polecajek/roślin, które mi wpadły w oko. Molinia Annabold i rozplenica wschodnia Fairy Tails.

No fajna ta Annabold. Podobno żołta jest od razu, a nie dopiero na jesieni.

Hortensja Frombosine polecana jako ta co najwcześniej dostaje koloru i ma najbardziej intensywny wśród hortensji z grupy bukietowych.
Patrycja_KG_Lu 14:12, 21 wrz 2026

Rozplenica Sol - kupiłam sobie jedną dużą sztukę od razu na miejscu w szkółce. Ma nie kwitnąć i dawać radę na pełnym słońcu.

Wycieczkę uznaję za bardzo udaną i polecam dla tych co mają możliwość wziąć w niej udział. Organizowana jest corocznie. Co innego oglądać katalog traw czy zdjęcia jednej rośliny a co innego na żywo porównać rozmiary, pokrój, kolor czy wysokość danej trawy. Moja lista traw do zakupienia powiększyła się o kilka pozycji.

pestka56 14:51, 21 wrz 2026

Super relacja
Dla mnie druga, bo przesłała mi zdjęcia Martyna od Roslinoholików.

Może podobałaby ci się też wizyta w Szkółka traw ozdobnych "Ogrodowe Pasje" prowadzonej przez Maksymiliana Trzpisa, ktory też co roku zaprasza na Festiwal Traw. Tam, choć nie ma ogrodu pokazowego, warto zobaczyć bardzo duże kępy traw.

Ciekawa jestem co z traw złapało cię za serce i postanowiłaś posadzić w ogrodzie

Pennisetum 'Sol' mam, ale moja jeszcze mała, bo kupiona wysyłkowo. O ile pamiętam autorem odmiany są Grochowscy. Od 3 lat mam inną wyselekcjonowaną przez nich piórkówkę 'Inti'. Kolory liści te same i jak na razie u mnie nie kwitnie. Pełne słońce jej nie szkodzi.
Skoro podobają ci się żółtolistne, to polecam także małą piórkówkę 'Lumen Gold' / ‘JS Jommenik’. Ta kwitnie biało śmiesznie skręconymi kwiatostanami. Również nie robi na niej wrażenia pełne słońce.
Patrycja_KG_Lu 19:35, 27 wrz 2026

Jakiś maraton mam przetworowy. Poniedziałek pomidory, wtorek papryki, środa jabłka, czwartek dżem z borówek, piątek wyjątkowo bez przetworów. Dziś sosy z przepisu Kasi in. Jutro w planach buraczki...potem znów partia jabłek, papryczki w zalewie do nadziewania zimą i zapewne kolejny zbiór pomidorów
Polecam tą zupkę kto ma termomixa, taka w sam raz jesienna.

Asterek kwitnie mniej obficie niż w zeszłym roku, ale kolor daje.

Chomisia zadowolona ze smacznych cukinii od Anpi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies