Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Wiolka5_7 22:13, 25 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Z tym, że Wiolu chyba pozbywasz się bodziszków albo nawet już to zrobiłaś?

U mnie hakone mimo miejsca przygotowanego porządnie to słabiutko bardzo w tym roku. Problemem jednak okazało się za małe podlewanie. W ostatnim miesiącu mocno nadrobiliśmy to i od razu lepiej wygląda i ma więcej źdźbeł.

Tak bodziszki wykopałam ,bo miały tam za dużo cienia i łapały ciągle grzyba.

Rozanne w pełnym słońcu rośnie mi najlepiej i wiele opinii słyszałam , że takie stanowisko dla niego najlepsze.

Greenhills posadziłam na patelni o też rośnie dobrze.

Twoje hakonki nie miały łatwo,najpierw przymrozek zmroził liście, potem piszesz , że za sucho.
Tak trzeba dbać o wilgoć w pierwszym roku najbardziej.
Angelika95 22:13, 25 sie 2024

Widziałam u Wioli, że pozbywa się bodziszków, ale u mnie ładnie rosną póki co. U mnie właśnie w pełnym słońcu, więc może faktycznie to jest sposób na nie. Udało mi się je nawet podzielić, ale trochę się zdziwiłam jak zobaczyłam korzeń ale udało się i się przyjęły
Wiolka5_7 22:17, 25 sie 2024

Angelika95 napisał(a)
Widziałam u Wioli, że pozbywa się bodziszków, ale u mnie ładnie rosną póki co. U mnie właśnie w pełnym słońcu, więc może faktycznie to jest sposób na nie. Udało mi się je nawet podzielić, ale trochę się zdziwiłam jak zobaczyłam korzeń ale udało się i się przyjęły

Tak w pełnym słońcu rosną bardzo ładnie u mnie też

No lekko się ich nie dzieli przez te grube korzenie też mi się udawało z sukcesem
LIDKA 06:19, 26 sie 2024

Chyba moje rozanne wyjme z platanowej i na nowej posadze.

Na platanowej zacieniają je troche płot i drzewa.
AgaBoso 10:04, 26 sie 2024

Angelika95 napisał(a)

No i nie wiem co z tą hakone, może nawalić kompostu w nową rabatę i zaryzykować. Mam dwie opcje:

Śś + hakone + bodziszki
Śś + rozplenice + werbena patagońska

Proszę o głosy

Też jestem za pierwszą opcją. Do drugiej zamiast werbeny dałabym jeżówkę. Myślę, że byłaby bardziej widoczna niż werbena.
Wiolka5_7 13:49, 26 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Chyba moje rozanne wyjme z platanowej i na nowej posadze.

Na platanowej zacieniają je troche płot i drzewa.

A jak Ci rosną?
edi75 14:03, 26 sie 2024

u mnie hakone tez słabo,a że ja jestem niecierpliwa posadziłąm do doniczek
Angelika95 21:09, 27 sie 2024

Szykuję się do jesiennych prac. Będę poszerzała te moje nieudane kwadraty na froncie. Tetaz są 2x2, a będą 3x3. Chcę w nim posadzić perowskie, kosodrzewiny i stipy, waham się nad dodaniem białej jeżówki. No i oczywiście tulipany. Problemem jest rozmieszczenie tych roślin w tych kwadratach. Dodam, że ja lubię regularnie i symetrycznie w ogrodzie. Jakby ktoś miał jakiś pomysł to biorę z otwartymi ramionami
Angelika95 21:25, 27 sie 2024

Czy to ma sens czy za dużo tych perowskich? Stipy mniej ważne, dałabym je po prostu pomiędzy
Patrycja_KG_Lu 21:57, 27 sie 2024

U mnie sadzone wiosną perowskie Blue Lace mają już 100-110 cm wysokości i 80 cm szerokości. Mam wrażenie, że kosodrzewiny w nich znikną mimo dobrych odstępów, chyba, że kupisz jakieś spore. Raczej bym zamieniła miejscami by one były w narożnikach.