Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 00:25, 29 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Te przy tarasowe donice to niełatwe tematy. Pomagam trochę koleżance bo tworzy ogród i trudno wybrać rośliny. Naoglądała się insta, doświadczenia nie ma i upiera się sadzić drzewa w te donice.
Powoli się wycofuje z tej pomocy bo nie słucha nic.

A Ty co jej proponowałas do donic?
LIDKA 07:52, 29 mar 2026

Odradzałem drzewa pisardi , wiśnie kikku shidare i wiąza. Donice ma niecałe 50 cm szerokie.
Angelika95 08:54, 29 mar 2026

Nie no ja już wiem, że drzewa odpadają, ale koncepcji jeszcze nie mam zadnej. Na pewno coś z roślin, które mam w ogrodzie, bo nie chcę nowych gatunków wprowadzać
kami 09:22, 29 mar 2026

Do donicy na 2/3 lata to sporo drzewek może być. Perukowiec, klony japońskie, miłorząb mariken ale będzie Ci się chciało z tym szarpać
Wiśnia koju no mai, ładna jak kwitnie ale potem to taki liściak.
Marcin89 09:23, 29 mar 2026

Angelika95 napisał(a)
Nie no ja już wiem, że drzewa odpadają, ale koncepcji jeszcze nie mam zadnej. Na pewno coś z roślin, które mam w ogrodzie, bo nie chcę nowych gatunków wprowadzać
Też mam donice przy tarasie koło 50 cm szerokosci. Jestem z obsadzenia zadowolony tak w 50%. Jeżówki i szałwie ok, floks szydlasty jest, bo jest. Rozplenice Little Bunny w sumie też ok, ale nie robią efektu jak te duże. Ale cała kompozycja tak sobie wyszła - kiedyś coś zmienię No i tulipany są już drugi sezon, zrobią robotę

Ostatnio oglądałem rolkę i były w donicy trzcinniki i coś jeszcze. Fajny efekt otulenia tarasu trawami. U mnie tego brak.

Chyba też zimozielonych mi brak.
LIDKA 10:13, 29 mar 2026

Ta moja koleżanka ma wysoki taras. cały dzień w słońcu. są 3 donice kaskadowo w dół.
ja bym 2 obsadziła a dolną zostawiła na jednoroczne, no ale to jej taras.
ona chce się zawrozować na takim tarasie z insta z profilu "domekklusi". I wszystko gra tylko jak się ma dużą działkę około 2 tys m2 to po co upychać drzewa w takie betony.

Za każdym razem, jak gadamy o roślinach słyszę że to drogie jest. nie ukrywam że ogród to droga impreza a jak się marzą szpalery z 30 hortensji to tanio nie będzie. a cierpliwosci do włąsnych sadzonek brak.

Nie ingeruje zbytnio już. jak mnie pyta to mówię co ja robię albo bym zrobiła.

Marcin Twoje donice wyszły bardzo fajnie. kiedyś przyjdzie chęć na zmainy bo w ogrodzie nic na stałe nie musi być
LIDKA 10:17, 29 mar 2026

Angelika super że kostka będzie. to bardzo zmienia ogród. już masz elegancko i kwitnąco a działasz bardzo konsekwentnie i z rozmachem. Wiem że z donicami sobie dobrze poradzisz tylko zrób je porządnie szerokie
Angelika95 17:03, 29 mar 2026

Na pewno coś zimozielonego: kulki danica lub seslerie, bo dla mnie seslerie są zimozielone. Myślałam też o szałwii pink rianne, bo mam jej za dużo. Fajna jest też gaura, hakone... Za dużo fajnosci
Angelika95 17:03, 29 mar 2026

A czy nawoziliscie już tuje i przycinaliście?
LIDKA 19:24, 29 mar 2026

Ja jeszcze nie nawiozłam ale jest plan na przyszły tydzień. Mąż mówi że da im nawóz przed deszczem.
Ja moich w tym roku nie tnę. Bliżej lata wydmuchamy może susz ze środka. Teraz za zimno na taką brudną robotę.